Foto: Sanna DolckFoto: Sanna Dolck
 Foto: Sanna Dolck
Foto: Sanna DolckFoto: Sanna Dolck
 Foto: Sanna Dolck
Foto: Sanna DolckFoto: Sanna Dolck
 Foto: Sanna Dolck

Miro Zalar: "Jag fick mig en tankeställare"

Publicerad

KARLSKRONA. Han hyllas för Karlskronas framgångar och drömmer om att vara med och ta klubben till SHL.

Här berättar Miro Zalar, 57, om hjärtinfarkten, lyckan på Röda Torget i Moskva när KHK gick upp och en ytterst talangfull Röglespelare.

– Jesper Jensen är en grym allsvensk spelare men med hans talang borde han vara i NHL, säger fystränaren.

Kazimir ”Miro” Zalar, 57 år, är mannen som gått från svensk och internationell stjärna i stavhopp till hyllad fystränare för KHK.

Kvällsposten åkte till Karlskrona för att ett längre samtal om hans tio år i klubben, hyllningarna, fysträning och varför han aldrig skulle kunna bli hockeyspelare.

Men först Miro, stämmer det verkligen att du i våras gick till final i en tennisturnering mot spelarna med en hjärtinfarkt?

– Ja, vissa grejer kan man spöa dem i fortfarande. Jag är gammal nu, 57 år, men jag har fortfarande väldigt bra fys. Det har kanske gjort att jag inte tänkt på att jag kan drabbas av någonting sådant, konstaterar han.

– Det händer saker i livet som man inte är med på. Jag fick en tankeställare men jag är inte den första som drabbas.

Har du fått någon förklaring till vad som låg bakom infarkten?

– Jag har högt blodtryck nedärvt men inte ansett mig haft tid att kolla om medicinen som jag fått en gång i tiden hjälpt. Sedan har jag haft många järn i elden. Mycket stress.

Har du lyckats göra några förändringar efter infarkten?

– Jag slutade snusa en kort period, läkaren säger att det inte är bra, men det höll två, tre veckor. Sedan försöker jag att inte stressa från ställe till ställe, att få lite mer andrum och ta det lite lugnare, även om jag gör mycket fortfarande. Jag blev besviken på att positiv stress inte finns. Det kom som ett hårt slag.

Miro berättar om en vardag där han är på ishallen nio på morgonen tillsammans med sin hund, som han måste hem och lämna innan killarna går på is för att han inte vill ha den i ishallen. Sedan har hans två döttrar egna hästar som han hjälper till med och under säsongen åker han med laget på alla bortamatcher. Semester existerar inte i tränarens värld.

– Aldrig, det är inte bra. Jag har funderat på att någon gång ha en vecka sammanhängande semester, det har jag aldrig haft. Min semester går till jobbet på radion.

"Det var helt overkligt"

Den gamla friidrottsstjärnan har varit i KHK i tio år, mycket tack vare lagets nuvarande assisterande tränare Torbjörn Karlsson, som också varit sportchef och tränare i klubben genom åren.

– Jag kommer aldrig att glömma när vi satt i Wämöhallen och han målade upp sin vision här. Det han sa då var precis den resan vi nu har gjort. Det är helt overkligt, skrattar han och fortsätter med att berätta om ett annat stort minne under resan.

– Jag var på VM i Moskva och vi behövde en poäng mot Lund borta för att gå upp. Vi vann med 1-0. Då stod jag på Röda Torget i Moskva och bara skrek. Det var helt fantastiskt. På sikt hoppas jag att vi kan ta oss hela vägen till SHL. Det är drömmen.

Är du med då?

– Det vet man aldrig i den här branschen men annars sitter jag på läktaren. Tränare byts ut, ingen är oersättlig. Det sägs ofta att man vill få in en ny röst i båset när tränare sparkas men om det bara hänger på rösten så kan jag skaffa talpedagog. Jag vill gärna vara kvar.

Men du som överöses med beröm från alla hål och kanter för ditt jobb i Karlskrona behöver väl inte oroa dig…

– Jag blir väldigt glad när jag får beröm av spelare. Det känns häftigt när exempelvis Alexander Bergström säger att vi har kvalitet på vår träning och när spelare känner att de får med sig något från fysen i hockeyn.

– Däremot kan beröm i medier nästan bli pinsamt, det känns lite klyschigt ibland - han är skitbra - och så sprider det sig bara utan någon större anledning.

"Väldigt vältränat lag"

Miro Zalar berättar att han ofta får frågan om KHK tränar bäst av alla lagen i serien.

– Det kan jag inte svara på. Jag har inte någon aning om hur de andra lagen tränar men jag tror på det vi gör och vi har bra förutsättningar att ha full koll på alla spelarna i mitt testlabb. Jag tycker att det är ett väldigt vältränat lag.

Samtidigt betonar han att killarna inte blir bra lirare bara för att de är bra på fys.

– Ishockey är mer komplext än så, det handlar också om spelförståelse, tekniskt kunnande med mera. Jag kan aldrig skapa bra hockeyspelare, jag vet bara att jag kan få spelarna att bli lika bra tränade som de bästa NHL-spelarna. Då har de kanske 25 procent hemma.

Vad är viktigast att träna för en hockeyspelare?

– Snabbhet och explosivitet. Sedan behöver spelarna en hyfsad kondition men det är ingen uthållighetssport. Det är korta intensiva arbeten där spelarna behöver tåla syra för att kunna vara på 93 eller 94 procent av maxpuls, förklarar Miro och fortsätter:

– Hockeyns kortare byten kräver högre kvaliteter. Många spelare som kommer är väldigt vältränade men utan spets på grejerna. Det finns ingen turbo, ingen femte växel att lägga in. Accelerationsfasen är viktig, att det finns ett tryck. Där får man bra betalt för fysiska egenskaper. Det är svårt att åka ikapp någon i fart.

Sedan Miro Zalar kom till Karlskrona har han varit med och drivit fram att laget ska ha fysträning innan alla ispass samt att så många spelare som möjligt ska vara på plats innan sommarträningen. Därutöver ligger fokus på individuell fysträning.

– Alla säger att de tränar individuell fys men det är först nu på högre nivå där alla är proffs och tränar mycket som det verkligen går.

"Många har en del medfött"

Miro Zalar är inte heller den som sticker under stol med att spelarna har olika förutsättningar sett till talang.

– Man kan tycka att livet är orättvist. En del kan träna hur mycket som helst men har en begränsning och en del kan träna mediokert men ändå spela på en hög nivå och vara bäst i alla tester. Många har en hel del medfött och det är bara att tacka morsan och farsan.

Tänker du på någon speciell spelare?

– Det vore olämpligt att nämna några namn eller jo, jag kan vara fräck. Rögles Jesper Jensen har så mycket talang. Det skulle vara jättekul att se vad som händer om han går in och tränar ännu mer snabbhet och utvecklar sin fysik mycket mer. I min värld är han en grym allsvensk spelare men med hans talang borde han vara en NHL-spelare, säger Miro Zalar och tillägger:

– Men efter serien här ska han spela VM med danska landslaget och därefter någon jäkla semester. Hur många veckor kan han träna egentligen?

Till sist Miro - om du i dag skulle välja mellan att satsa på stavhopp eller hockey - vad skulle du välja?

– Jag har alltid tyckt att hockey är roligare men jag fick välja det som jag var bra på. Jag har för mycket temperament för hockey, jag hade varit en hemsk spelare med massa utvisningar. Jag är en så jäkla dålig förlorare.

Elisabeth Lindbäck
Elisabeth Lindbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag