Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Mina bröder visiteras på gatan – vad fan är det?”

Yamou Njai.
Foto: Bildbyrån

SSL-profilen Yamou Njai är kanske ligans mest frispråkiga spelare.

Nu tar hon ton igen – om rasismen i innebandyn och de högljudda protesterna för svartas rättigheter efter George Floyds död i USA.

– Vita behöver utbilda sig själva om problemen som finns, säger hon.

Malmö FBC växte in i SSL-kostymen rejält den senaste säsongen. Laget motbevisade de flesta och nådde en femteplats i tabellen, den bästa placeringen hittills i klubbens historia.

I stället för slutspel ställdes säsongen in på grund av coronaviruset, och serieledaren Iksu utsågs till svensk mästare utifrån grundserien. 

– Jag tror vi hade kunnat gå hela vägen, inget snack om saken, säger Yamou Njai.

Hur många år till behöver man vänta innan Malmö vinner SM-guld?

– Nästa år. Eller max några år, vi är inte långt ifrån. Självklart är det lätt att säga så nu och det finns alltid motståndare som är bra, men vi tror på oss själva och gör vår grej. Vi kommer inte att stoppas av någon.

”Det börjar bli patetiskt”

Den 26-åriga försvarsklippan har spelat SSL-innebandy för tre klubbar – tidigare Täby och Linköping – och går mot sin sjunde säsong i ligan i höst.

Hon har under åren blivit en stor profil i innebandy-Sverige. På Twitter tar hon ofta ut svängarna sina åsikter om innebandy och mycket annat därtill.

– Jag skriver det jag tycker och tänker, ibland har jag bara tråkigt, säger hon.

Får du höra mycket om det inom laget och under matcher?

– Under matcher är det ingen som vågar säga något till mig. Laget brukar skämta en del om det, jag brukar ju också twittra på deras bekostnad ibland då de är för roliga (skratt).

– Det hade varit kul för mig som gillar Twitter om fler vågade skriva saker. Nu är det ganska dött. Inom innebandy-Twitter är det många som skriver saker men inte vågar säga vilken spelare eller klubb det rör sig om. Ska du säga något så säg det, det börjar bli patetiskt. Jag tycker det är ganska töntigt.

Yamou Njai i Linköpings IBK-tröjan.
Foto: Bildbyrån

”Sjukt att det ska behöva vara så”

Den senaste tiden har det dock inte varit särskilt mycket humor i Yamou Njais kanaler.

Liksom många andra har hon i stället delat med sig av budskap om svartas rättigheter efter att George Floyd dött under ett polisingripande i Minneapolis, något som följts av massiva protester i landet och i världen.

– Det är bara sorgligt. Jag är svart och många av mina vänner är vita. Rent krasst kan man inte lägga det på svarta att utbilda vita om det här. Vita behöver utbilda sig själva om problemen som finns, säger hon och fortsätter:

– Det som händer där är också något som händer här. Det händer överallt dagligen. Alla som inte är vita får stå ut med någon form av rasism, det är sjukt att det ska behöva vara så.

– Mina bröder kan gå på gatan och bli visiterade av polisen med förklaringen att ”det kan vara bra för framtiden”. Vad fan är det för något?

Massiva protester har brutit ut i USA efter att George Floyd dött under ett polisingripande i Minneapolis.
Foto: STEPHEN LOVEKIN/SHUTTERSTOCK

”Publiken skrek svartskallar”

Innebandystjärnan säger att hon märker av problemen även i idrotten.

– Jag vet att mitt namn inte är världens lättaste att uttala, men det borde inte vara så svårt att som speaker gå fram till mig och fråga hur det uttalas, säger hon.

– Sedan finns det de som som läser upp hela truppen, och sedan när de kommer till mitt nummer säger de bara ”nummer 7, vad hon nu heter”.

Det finns en incident från tiden som ungdomsspelare i Balrog som Yamou Njai aldrig kommer att glömma.

– Under en match skrek motståndarlagets publik svartskallar, neger, allt möjligt till oss från läktaren. Och en spelare i deras lag hade gått ut på en blogg och skrivit rasistiska saker om mig. 

– Jag kommer ihåg att min tränare kontaktade deras tränare inför nästa gång vi skulle mötas. Deras tränare kom sedan fram till mig och sa att den spelaren inte skulle spela matchen. Men jag fick aldrig en ursäkt. Han tyckte alltså att det räckte med att hon inte skulle spela.

Spelar med barn i utsatta områden

Det är ingen hemlighet att innebandyn har färre spelare med utländsk bakgrund än exempelvis fotbollen. 

Yamou Njai arbetar tillsammas med Malmö FBC för att få fler barn i utsatta områden i Malmö att börja med sporten.

– Ta bara en sådan sak som att vi har varit ute på Kroksbäck, det ligger ju inte långt från Stadion i Malmö. Men barnen jag har träffat visste inte ens vad Stadion var. För att ingen vuxen har visat dem! Med fotboll är det enklare, men man måste visa vad innebandy är för att de ska börja.

– Jag vill ge tillbaka så mycket jag kan, om jag får en unge att börja med innebandy har jag lyckats.