Miljardären räddar allsvenska klubben

Inger och Olof Stenhammar.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
I Vittsjö finns all anledning att jubla.
Foto: MATHILDA AHLBERG

Vittsjö riskerade att tvingas dra sig ur Damallsvenskan eftersom deras arena inte uppfyllde Svenska fotbollförbundets krav.

Nu räddas klubben av miljardären Olof Stenhammar som skänker 300 000 kronor.

– Det gladde mig mycket när Vittsjö damlag gick upp i allsvenskan för några år sedan. Jag har följt lagets framfart i högsta divisionen sedan dess, säger Stenhammar i ett pressmeddelande.

Sittplatserna är för få på Vittsjö GIK:s hemmaarena. Därför hotades lagets spel i Damallsvenskan.

– Vi måste nu diskutera alternativen. Kanske kan vi hyra in oss någon  annanstans, men frågan är om vi har ekonomi för att lösa det, sa  klubbordföranden Sigvard Gustavsson när förbundet valde att avslå dispensansökan. 

Sen dess har privatpersoner, företag och kommunen valt att stötta klubben med pengar för att bygga om arenan. 

Nu är klubben nära att ro i land projektet, mycket tack vare ett stort bidrag från miljardären Olof Stenhammar som skänker 300 000 kronor.

– Olof Stenhammars sponsring, kommunens bidrag och supportrars enorma  engagemang genom insamling av pengar under parollen "Vittsjö skall spela i Vittsjö", gör att vi idag har till stora delar täckning för kostnaden, säger klubbens ordförande Sigvard Gustavsson i ett pressmeddelande.

"Framgångar måste uppmuntras"

Där förklarar Stenhammar varför han väljer att stötta Vittsjö GIK:

– Vittsjö innebär för min familj och mig många glada och härliga minnen efter att det varit vårt hem i närmare 8 år mellan 1974 och 1982. Jag vill gärna ge någonting tillbaka till en ort som berett mig så mycket glädje.

– När jag fick höra att Fotbollsförbundet tänkte kasta ut laget ur allsvenskan för att inte läktarkapaciteten räckte till reagerade jag direkt. Jag förstår i och för sig att man prioriterar publikstarka lag. Det är ju där pengarna finns. Men att kräva 800 sittplatser under tak på en ort där det bara bor ca 2000 människor är absurt. Att människorna på en liten ort på landsbygden kan nå sådana sportsliga framgångar måste uppmuntras inte kvävas. Det finns en fantastisk inspiration att hämta för alla idrottsutövare när någon lyckas även under små förhållandena. Där finns idrottens själ – något som Svenska fotbollförbundet bör visa respekt för.

Stenhammar grundade på 80-talet OMX, Sveriges första marknadsplats för aktieoptioner och världens första privatägda, vinstinriktade och elektroniska börsverksamhet.

I dag är han 75 år gammal och miljardär.