Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MFF:s mäktigaste doldis i 17 år – därför lämnar han

Erling Pålsson, till höger, tillsammans med Bengt Madsen när Malmö FF möte Atletico Madrid på Vicente Calderon i Champions League.
Pålsson var en bidragande faktor när Hasse Borg och MFF sålde Zlatan Ibrahimovic till Ajax. Foto: ULF RYD
Tillsammans med Bengt Madsen var det Erling Pålsson som genomdrev byggande av Swedbank stadion. Foto: TOMAS LEPRINCE

Förverkligandet av Swedbank stadion, rekordförsäljningen av Zlatan Ibrahimovic och skapandet av sponsorsuccén Nätverket.

I 17 år har han varit Malmö FF:s mäktigast doldis.

På fredag lämnar Erling Pålsson, 67, styrelsen i föreningen.

– Till sist insåg jag, "Det är dags att titta på något annat", säger Pålsson.

Mattias Svanberg hade inte ens fyllt ett år, Malmö FF hade just åkt ur allsvenskan och klubben behövde desperat förnyelse och nytänk.

Dåvarande ordföranden Bengt Madsen och Hasse Borg, som på den tiden var sport- och marknadschef, vände sig till företagaren Erling Pålsson som då nyligen kommit på kant med klubben som i dag heter Malmö Redhawks om en idé Pålsson inte fick gehör för.

Idén kallades för Nätverket och handlade om att föra sponsorer samman i stor utsträckning och blev en sådan succé att den gjorde Malmö FF överlägset störst i allsvenskan på sponsorintäkter.

Inofficiell verkställande trojka

Tillsammans med Borg och Madsen utgjorde Erling Pålsson sedan i många år en inofficiell verkställande trojka som jobbade oerhört nära varandra för att utveckla MFF.

– Hasse och Bengt har fått utstå hård kritik på senare år från folk kring klubben och det har gjort mig så besviken. För det är bara att konstatera att då när det var riktigt uppförsbacke, då var det två personer som jag verkligen tar till mig, och vi tre tillsammans... Det kändes otroligt det vi gjorde då. Då kunde telefonen gå varm fem på morgonen och sent på kvällarna. Det var ingen fråga om det ena eller det andra utan det var två människor med ett otroligt hjärta för föreningen, säger Erling Pålsson som utöver skapandet av Nätverket varit direkt involverad i de två kanske största enskilda sakerna som hänt Malmö FF sedan Europacupfinalen 1979.

Försäljningen av Zlatan Ibrahimovic och byggandet av Swedbank stadion.

När Hasse Borg förhandlade med Ajax och till slut landade på 82,3 miljoner kronor var Madsen och Pålsson ständigt närvarande bollplank och när Swedbank stadion till slut förverkligades var det görbart först efter att Pålsson själv gått in med ett ägande om 25 procent i den nya hemmaarenan.

Efter Champions League-pengarna började regna in 2014 är Malmö FF i ett rekordbra läge, vilket ironiskt nog bidragit till Erling Pålsson slutar i MFF:s styrelse.

Känner du att du fått mindre att tillföra de sista åren?

– Ja, det kan man väl säga. I och med att föreningen utvecklats och vi fått mer administrativ personal och mer folk i ledningen som kan hantera betydligt fler frågor så har det väl blivit lite så.

– Tidigare fick man mer frågor till styrelsearbetet, frågor som kanske egentligen inte är styrelsearbete men eftersom föreningen var så pass liten och vi hade riktigt dålig ekonomi så krävdes det att man arbetade med betydligt fler frågor än man gör i dag.

"Lätt fånget, lätt förgånget"

Hur tycker du att Malmö FF:s styrelse står sig inför 2017?

– Bra tycker jag. Det är alltid svårt att bedöma när man sitter i styrelsen. Nu har jag erfarenheter från en del andra styrelser och då är den framgångsrik, det måste jag erkänna.

Att det kommit in så mycket pengar, vad har det betytt för styrelsearbetet i Malmö FF?

– Jag har en gammeldags uppfattning om: "lätt fånget lätt förgånget", så jag är mer orolig för det. Jag hoppas verkligen att styrelsen tar vara på alla möjligheter även efter min sorti. Men jag har inte haft den största ekonomiska påverkan i styrelsearbetet. Jag har mer varit engagerad i en del praktiska frågor, som kring stadion och en del annat.

Är det helt ditt eget beslut att lämna?

– Ja, ja, ja. Jag hade kunnat stanna kvar om jag velat. Eller, ja. Jag var ju för omval så det är ju inte säkert att även om jag tagit beslutet att vilja fortsätta så hade jag fått det. Det vet man aldrig.

– Jag har varit vankelmodig lite fram och tillbaka, det är bara att vara ärlig. Det är naturligtvis känslorna som spelade in. Men till sist insåg jag att: "Nej, det är bäst att titta på något annat".

– Jag vill inte heller vara med och inte kunna tillföra något. Det känns inte bra. Att bara sitta av tiden för att man ska vara med tycker jag inte heller är rätt, för då är där kanske de som tillför mer, inte vet jag.

På Malmö FF:s årsmöte på fredag avslutar Erling Pålsson formellt sitt styrelseuppdrag för MFF men han hoppas att fortsätta gå på matcherna.

– Om jag får. Det återstår att ju att se. Och om det är så att jag kan fortsätta hjälpa till i någon fråga så står jag så klart till tjänst, säger Erling Pålsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!