Banderollen som skapar splittringar på läktaren. Foto: NILS JAKOBSSON
Banderollen som skapar splittringar på läktaren. Foto: NILS JAKOBSSON

MFF-supportrar i bråk om banderoll mot homofobi

Publicerad

MFF-supportrar har rivit ner en banderoll mot homofobi och uttryckt hot på sociala medier.

Motiveringen är att läktaren inte ska ha politiska uttryck.

På Internationella dagen mot homo- bi- och transfobi vaknade MFF till nyheten om att en liten supportergrupp tagit bort en banderoll tillhörande ”Fotbollssupportrar mot homofobi” från Swedbank Stadion.

Banderollen innehöll bland annat regnbågsflaggan, den så kallade Prideflaggan som är en populär symbol inom HBTQ-rörelsen.

På Instagram skriver supportergruppen:

”Nu är det slut med politiken på läktaren! Ni ska respektera att folk inte vill att läktaren används som ett forum för politiska uttryck”.

Meddelandet avslutas med orden:

”Kan ni inte respektera detta så blir det konsekvenser. Och detta är bara början”.

Gruppen möter både stöd och mycket kritik.

”Machotrams”.

”Var drar ni gränsen för vad som är ett politiskt budskap? Kommer ni att plocka flaggor, banderoller, etc med politiska budskap som t ex ”ACAB”, skriver någon.

ACAB är en engelsk förkortning för det polisfientliga budskapet All cops are bastards.

Bjöd in till föreläsning

Några supportrar menar att banderoller mot homofobi inte hör hemma på stadion medan polishat grundar sig i hur myndigheten betett sig mot fotbollssupportrar.

”Fotbollssupportrar mot homofobi” är ett initiativ mot de homofobiska inslagen inom fotbollen. En av initiativtagarna är Showan Shattak.

- Vi vill ha en fullt inkluderande läktarkultur där alla, oavsett hudfärg eller sexuell läggning, känner sig välkomna. Just kampen mot homofobi känns som den sista pusselbiten och just därför vill vi belysa den, sa Showan Shattak till MFF.se när klubben uppmärksammade initiativet.

Föreningen bjöd då bland annat in allmänheten på föreläsning på Swedbank Stadion där den homosexuelle fotbollsspelaren Anton Hysén var en av talarna som berättade om sina erfarenheter och om hur fotbollen kan vara mer inkluderande.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag