Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MFF om att lämna allsvenskan: "Är en medlemsfråga"

Fotbollskartan kan ritas om och Malmö FF uppges vara en av de klubbar som kan lämna sin inhemska liga för att i stället vara med i en europeisk. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
Ordförande Håkan Jeppsson bekräftar att det förs diskussioner men att det, om det blir skarpt läge, är upp till medlemmarna att avgöra. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Fotbollskartan kan ritas om och Malmö FF uppges vara en av de klubbar som kan lämna sin inhemska liga för att i stället vara med i en europeisk.

Ordförande Håkan Jeppsson bekräftar att det förs diskussioner men att det, om det blir skarpt läge, är upp till medlemmarna att avgöra.

– Det krävs i så fall majoritet, om inte mer, från årsmötet, säger Jeppsson.

Spekulationerna har pågått länge och nu har de bekräftats. FC Köpenhamns klubbdirektör Anders Hörsholt var först ut när han för danska BT berättade att det pågår förhandlingar som kan innebära att FC Köpenhamn lämnar den danska ligan. I stället skulle de i så fall spela i en liga med lag från exempelvis Holland, Belgien, Skottland – och Sverige.

Nu berättar även Malmö FF:s ordförande Håkan Jeppsson att MFF också deltar i processen.

– Det förekommer väldigt mycket diskussioner och har gjort så under hösten och sommaren efter att Uefa valt att förändra Champions League-konceptet och göra det ännu svårare att ta sig in för lag från mindre ligor.

– Men vi är ju ingen initiativtagare eller drivare i någon sån här fråga. Vi svarar på de frågor vi får. Om det blir någonting av de här initiativen vet jag inte men det är väl inte så konstigt att Malmö FF är en klubb man tänker på i de här sammanhangen. Vi är ju trots allt hyggligt framgångsrika i Sverige. Men som sagt, vi driver inte den här typen av frågor, säger Jeppsson.

För att?

– Vi har inga muskler att bedriva några nya ligor, det får andra pyssla med. Om det blir aktuellt så får vi svara på det men om MFF skulle spela i något annat än allsvenskan så är det ju en årsmötesfråga. Det är ett jättestort beslut. Om någon närmar sig oss, som ledande i Sverige, så lyssnar vi givetvis på vad det finns för tankar och idéer. Blir det skarpt läge så går vi till medlemmarna med den frågan.

"En medlems- och årsmötesfråga"

Hur aktivt deltar ni i de här diskussionerna?

– Jag vet litegrann om olika sådana här diskussioner men tänker inte kommentera detaljer kring de olika initiativ som finns. Vi har bara, vid ett antal tillfällen de senaste åren, haft en principiell diskussion där vi säger att det här är för stora frågor för att det inte ska vara en medlems- och årsmötesfråga.

Vad krävs för att sådan här förändring skulle kunna bli verklighet?

– I stadgarna klargörs det vilka frågor som kräver enkel respektive kvalificerad majoritet. Den här hypotetiska frågan finns nog däremot inte omnämnd. Det är nog ingen som har tänkt på den. Men det är minst majoritet som krävs i alla fall. I så fall får man väl ha en process med informationsmöten och debatter. Det räckte ju med en folkomröstning för att ta UK ut ur EU en yrvaken fredag. Jag brukar säga att det är svårare att ändra Malmö FF:s stadgar än att ta ett helt land ut ur EU. Vi ska ha kvalificerad majoritet på två ordinarie årsmöten i rad för att ändra en skrivning i våra stadgar.

Och kvalificerad majoritet innebär?

– Att minst 75 procent ska rösta för.

"Kommer inte lämna några strukturer"

Vad tycker du om allt det här?

– Min högst personliga uppfattning är att Malmö FF är en förening, visserligen självständig och ägd av medlemmarna, som är en del av svenska fotbollsförbundet, som är en del av Riksidrottsförbundet och Uefa. Det är en ganska rigid struktur så om något händer med nya ligakonstruktioner är det ett enormt stort beslut. Det måste i så fall ske i full symbios med förbundet som i sin tur gör det i full symbios med Uefa och så vidare. Vi kommer inte lämna några strukturer, det kan jag inte se att Malmö FF:s medlemmar skulle tycka var en bra lösning.