Pontus Jansson. Foto: PROSPORTS/REX/SHUTTERSTOCKPontus Jansson. Foto: PROSPORTS/REX/SHUTTERSTOCK
Pontus Jansson. Foto: PROSPORTS/REX/SHUTTERSTOCK
Pontus Jansson. Foto: CHRISTER WAHLGRENPontus Jansson. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Pontus Jansson. Foto: CHRISTER WAHLGREN

Stjärnans identitet kapad på Facebook

Publicerad

Under onsdagen dök ett Facebook-inlägg upp med uppmaning att swisha pengar till en nystartad insamling för sjuka barns rätt till vård och utbildning.

Grundare var Pontus Jansson.

Men det stämmer inte alls.

– Hade jag vetat vem det var så hade han fått en skalle i ansiktet, säger Jansson.

MFF-ikonen Pontus Jansson har utsatts för ett misstänkt bedrägeriförsök. En eller flera personer försöker samla in pengar i hans namn på sociala medier.

När Pontus Jansson får höra om insamlingen förvånas han – för det är ju inte alls han som startat insamlingen. Och nu befarar han att en eller flera personer försöker göra sig en hacka på fejk-insamlingen.

Jansson är minst sagt irriterad över bedrägeriförsäket.

– Jag har ingen aning om vem som driver den där sidan. Jag har ingenting med den att göra i alla fall, säger han och fortsätter:

– Det här är sjukt. Hade jag vetat vem det var så hade han fått en skalle i ansiktet.

Har du polisanmält det?

– Nej, men jag får väl göra det. Det var någon som skrev till mig att det redan var polisanmält men att jag var tvungen att anmäla det själv för att det ska bli åtal. Jag får väl ringa polisen och kolla vad de säger.

Identitetsbrott och bedrägeri

Jörgen Bengtsson, utredare på bedrägeriroteln på polisen, har fått ta del av insamlingen via Facebook. Han berättar för Sydsvenskan att ärendet kan klassas som både identitetsbrott och försök till bedrägeri.

– Om du lurar någon, vilseleder någon, genom att utge dig för att vara någon annan går detta under stulen identitet. Och det klassas även som bedrägeri, säger Jörgen Bengtsson till tidningen och påpekar samtidigt att personen som är registrerad på telefonnumret inte behöver ha med detta att göra.

Martin Hardenberger
Martin Hardenberger
Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag