Markus Rosenberg ska ännu en gång få Malmö att jubla genom att för tredje gången på fyra år nå Champions League. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅNMarkus Rosenberg ska ännu en gång få Malmö att jubla genom att för tredje gången på fyra år nå Champions League. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Markus Rosenberg ska ännu en gång få Malmö att jubla genom att för tredje gången på fyra år nå Champions League. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Magnus Pehrssons första tid som Malmö FF-tränare har varit succéartad. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅNMagnus Pehrssons första tid som Malmö FF-tränare har varit succéartad. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Magnus Pehrssons första tid som Malmö FF-tränare har varit succéartad. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Malmö FF:s vd Niclas Carlnén. Foto: RONNY JOHANNESSONMalmö FF:s vd Niclas Carlnén. Foto: RONNY JOHANNESSON
Malmö FF:s vd Niclas Carlnén. Foto: RONNY JOHANNESSON

MFF har dubblat sin spelarbudget

Publicerad

För tredje gången på fyra år ska Malmö FF ta sig in i Champions League.

Vägen dit går via en satsning på klasspelare som märks markant om man jämför med spelarbudgeten 2013.

– Den är dubbelt så stor som 2013, ungefär, säger MFF:s vd Niclas Carlnén i en längre intervju med Kvällsposten.

Det råder lugn i MFF-borgen.

Dels för att spelarna fortfarande är på semester när vår intervju med Niclas Carlnén äger rum och dels för att klubben är van vid det läge man är i.

Regerande mästare, serieledare och på väg in i ett Champions League-kval.

– Erfarenhet gör att vi känner oss jättetrygga, säger Niclas Carlnén som vet att bråda dagar väntar med allsvensk omstart, europeiskt kvalspel och ett transferfönster där i princip allting kan hända.

Vad tänker ni rent sportsligt om sommaren, spelarmässigt in och ut?

– Där är diskussioner hela tiden. Vi har varit tydliga med att vi vill förlänga med vissa spelare och sedan har jag inte varit med om någon gång hittills som vi inte bytt en, två, tre spelare. Att det är någon som försvinner och någon som kommer och så blir det säkert i sommar också.

– Sedan exakt vem. Ja. Det förekommer diskussioner hela tiden nu innan det här pusslet trillat lite på plats. 

Max tre spelare lämnar MFF

Hur märks det för er att det är närmre att transferfönstret öppnar?

– I processen med att förlänga kontrakt så är det kanske så att vissa spelar vill avvakta, säger att ”nej, inte just nu. Eller att de vill vänta och spela ut kontrakten och kanske ta en dialog sedan. Det är lite olika. Sedan har vi varit jättetydliga mot alla, kan man nog säga.

– Jag kan inte se nu att vi kommer att släppa i väg någon större mängd spelare till sommaren, utifrån Europaspel och jakten på SM-guld parallellt.

Vad är en mindre mängd spelare?

– En till tre är det som jag tror är naturligt i det skiftet. Och så kanske in med samma antal. Men i sommar är det vi som äger frågan för dem som har kontrakt, säger Niclas Carlnén och pratar om hur viktigt det är att hålla Malmö FF:s identitet intakt.

– Vi vill ge plats både för våra egna yngre och etablerade spelare som varit ute och vänt, som Mackan (Markus Rosenberg) till exempel. Den balansen är den svåra, hur mycket etablerade spelare ska du ha samtidigt som du får de unga spelarna att spela? 

– Nu har vi varit lyckosamma med Pawel (Cibicki) till Jönköping och Erik Andersson till Trelleborg. Utlåningen är ett sätt. Samtidigt har vi exempelvis Franz (Brorsson) som slog sig in direkt i laget här. Samma med Robin Olsen.

Mattias Svanberg jublar efter sitt 2–0 mål i derbyt mot Helsingborg i fjol. Nu kan MFF-talangen bli utlånad för att kunna lyfta i karriären.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Jag tänker på en sådan som Mattias Svanberg, som behöver speltid…

– Exakt. Han måste också få möjligheten att spela bra fotboll och göra det kontinuerligt för att ta det nästa steget. Sedan är det inte akut, akut för hans del, men det måste komma snart.

Hur funderar ni kring utlån av honom?

– Det kan vara ett alternativ. Sedan är vi fortfarande nära transferfönstret så man vill gärna se hela bilden innan man tar ett beslut.

Trupp för guld även vid försäljningar

Om du jämför med kvalet 2014, hur har er förbättrade ekonomi ändrat läget ni går in i Champions League med?

– För det första behöver vi inte sälja för att köpa. Vilket gör att vi faktiskt kan se till att vi har en bra trupp i kvalomgång 2 (där MFF går in). Enda problemet som jag ser är efter 12:e augusti fram till de sista fönstren stänger i resten av världen. (I början av september).

– Där kan vi inte ta in ersättare eftersom vårt fönster är stängt och då måste vi ha tagit höjd för det innan och det är den stora utmaningen.

– Ibland tror man att det är på ett visst sätt, men sedan kommer det in en klubb och ger ett fantastiskt erbjudande till en spelare och klubben. Vi hade Vidar Örn Kjartansson i fjol som ett sånt exempel och då måste man kanske ta den affären. Då gäller det att se till att man har en trupp som ändå vinner guld.

Har ni det då?

– Ja, det har vi.

– Vi har haft ett bra spelövertag, inte riktigt gjort så många mål som vi borde men det har varit tydligt att vi har en trupp som är bra tränad och har en bra bredd för vi har avgjort i slutet av matcherna många gånger.

– Där ligger vi steget före. Skulle vi sedan bara öka effektiviteten lite grann, då vinner vi alla matcherna.

Magnus Pehrsson bättre än förväntat

När ni anställde Magnus Pehrsson, kontra det utfall ni fått, hur tycker du att ni ligger till just nu?

– Jag skulle vilja säga att det är bättre än jag förväntade mig. Vi hade en tydlig bild av vad vi förväntade oss och jag tycker att sättet som han och resten av staben levererat är ännu bättre än jag trodde de skulle göra.

– Det klaffar väldigt bra. Man kompletterar varandra väldigt bra. Sättet man använder tekniken gör det väldigt enkelt för spelarna att förstå det man faktiskt vill få ut av hela laget. Och även återkopplingen till spelarna individuellt, där har vi lyft oss ett par snäpp. Och så är analysen av motståndarna är knivskarp inför varje match.

Magnus Pehrsson med assisterande tränaren Olof Persson vid den allsvenska bortamatchen mot Jönköpings Södra.Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅN

Dubbelt så stor spelarbudget

Malmö FF:s huvudsakliga sportsliga ambitioner 2017 är att försvara SM-guldet och ta sig till ett europeiskt gruppspel, i den ordningen.

Bästa vägen att lyckas med det är att ha så bra spelare som möjligt och smakar det så kostar det.

Budgeten för spelartruppen om du jämför med innan Champions League-åren, hur stor är den i dag?

– Den är dubbelt så stor som 2013, ungefär, säger Niclas Carlnén.

– Men då ska vi veta att 2013 var ett år där vi hade väldigt många unga egna produkter. Exempelvis Pontus Jansson och Filip Helander. Jag vet inte om den någonsin blir så låg igen.

– Vi hade väldigt många unga spelare som kommit tidigt och sedan utvecklats. Det byggde på Rikard Norlings och Daniel Anderssons arbete som tränare och sedan kom Åge Hareide och förfinade det ytterligare.

Läs mer: Så går Malmö FF till Champions League

När blir det nyförvärv?

– Mellan 15 juli och 12 augusti. Haha!

Ja, annars ligger du illa till…

– Det är som vid alla sådana här tillfällen. Det är så svårt att förutsäga. Det går så fort, så fort, så fort. Åt båda håll. Det man tror är över kan lösas jättesnabbt och något man tror är klart kan vända omedelbart.

Sportchefen Daniel Andersson inför första kvalmatchen, mot FK Ventspils, 2014.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

– Vi jobbar jättebrett. Daniel (Andersson) har hela tiden en lista som han jobbar utifrån och den handlar ju inte bara om nu utan om 2018 och 2019 och ibland ännu längre fram. När tror vi spelare kan röra sig på, när behöver vi då rekrytera? 

– Och allt det kan förändras på en försäljning och ett köp, till helt nya förutsättningar.

Hur svårt är det?

– Man måste ha någon förmåga att veta när man ska ta vilket steg i vilken diskussion för att få det där pusslet att lägga sig på plats samtidigt. För du får inte stå utan en pusselbit. Det är vi rätt duktiga på nu. Ibland blir det fel, oftast blir det rätt.

Ibland får jag känslan av att det är som inför ett slag i Sagan om Ringen. Ni står vid var sin sida, allting är stilla och tyst och alla väntar på att första pilen ska gå i väg. Är det så, sätts en kedjereaktion i gång?

– Ja, första beslutet gör ju det på något sätt. Skulle en spelare säga: ”Jag kommer inte att förlänga” då vet vi att vi skarpt ska leta efter en viss typ av spelare. Sedan får det beslutet konsekvens för nästa rekrytering.  Och så är det i gång.

Väntar ni fortfarande på pilen eller har den gått i väg?

– Det kan man nog säga. Nu kör vi på. Vi har en klar uppfattning om hur vi ska agera nu och vilka andra besked vi behöver ha för att sätta ner foten.

Standardfråga: är det svårare nu än tidigare?

– Jag skulle säga att det är lättare.

Av vilken anledning?

– Därför att vi har sett till så vi har den stabila linjen. Wiland, Behrang Safari, Rasmus Bengtsson, Mackan. Spelare vi vet inte försvinner utan stannar ett tag. Så var det inte 2014, då var det hela havet stormar.

På måndag 12.00 lottas Malmö FF:s första Champions League-omgång i schwieziska Nyon.

Niclas Carlnén är övertygad om att Europaspelet kan få många spelare att stanna i Malmö FF eller att välja att komma till Malmö F.

– Ett lyckat Europaspel gör dig mer attraktiv så den möjligheten vill nog många ha. Precis som det är med landslaget. Det är något vi märkt av tydligt från 2014 och framåt, säger Niclas Carlnén. 

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag