Med siktet inställt på OS i Brasilien – 2016

Skåningarna Hampus Henriksson och Patricia Berghult är två av de nio handplockade unga boxare som ingår i boxningsförbundets nya satsning "Team Rio". Målet är att hjälpa unga OS-hopp att nå hela vägen fram till medaljerna. "En perfekt satsning som gör att man får ännu större tro på sig själv", säger Berghult.
Foto: Ulf Ryd

MALMÖ. Vid OS i London förra året blev Sveriges samtliga tre boxare utan medalj.

Men det ska det bli ändring på.

I dagarna samlas en ung elitgrupp i Malmö, "Team Rio", för ett träningsläger som en del i en stor satsning mot nästa OS i brasilianska Rio de Janeiro 2016.

- Rio är ett jättemål för mig, säger Flyingekillen Hampus Henriksson, en av de största talangerna i gruppen.

När OS i London avgjordes förra året reste tre boxare till England för att försvara de svenska färgerna: Anna Laurell på damsidan och Salamo N'tuve och Anthony Yigit på herrsidan.

Laurell var den som tog sig längst, men hennes äventyr tog slut i kvartsfinalen mot den unga amerikanskan Claressa Shields, och det blev inga blågula medaljer.

Senast Sverige hade medaljframgångar i olympiska boxningssammanhang var i Sydkorea 1988 när George Scott tog silver i lättvikt, och Lars Myrberg brons i lätt weltervikt.

Men Riks-idrottsförbundet har nu tillsammans med boxningsförbundet sjösatt en ambitiös satsning kallad "Team Rio".

Nio av Sveriges allra mest lovande unga boxare har handplockats till projekt som ska hjälpa potentiella olympiska medaljkandidater att nå hela vägen.

Santiago Nueva är sedan två månader rikstränare för svensk boxning, motsvarade fotbollens förbundskapten.

- Det känns jättebra med en sådan här satsning. Jag tror verkligen på konceptet. Det är en liten grupp som får tillgång till de bästa tränarna samtidigt som de blir tajta och kan stötta varandra i träningen, säger Nueva.

Nueva var tidigare juniorlandslagstränare men utsågs i februari till ny rikstränare.

- Vi drog i gång det här projektet för över ett år sedan, och om man vill ha framgångar i ett OS, och inte bara nöja sig med att kvalificera sig, så måste man börja i tid, säger han.

Tre raka SM-finaler

I går samlades de nio boxarna i Malmö för ett träningsläger som pågår tills på söndag.

Utgångspunkten för träningen är ett gym i Baltiska hallens källare och dagarna ska förutom träning fyllas med föreläsningar och samtal samt individuell rådgivning.

Hampus Henriksson från Flyinge har trots sin ringa ålder tagit sig till tre raka SM-finaler och ser fram emot lägret i Malmö.

- Det är bra och lärorikt. Man lär sig mycket om upplägget för en elitidrottare, säger han.

Friska från skadan

Henriksson blev senior i januari men stod nyligen över EM på grund av en knäskada.

Nu är han i fullt slag och siktar på VM i oktober. Men det stora målet är OS 2016.

- Det är det stora målet.

Patricia Berghult kommer från Malmö och är en annan mycket lovande talang i "Team Rio".

- Det är en perfekt satsning som gör att man får ännu större tro på sig själv. OS är självklart ett stort mål, säger hon.

- De här dagarna ska bli kul. Det blir bra sparring och spännande föreläsningar, säger Berghult.

NORDISK MÄSTARE 2012

Namn: Hampus

Henriksson.

Född: 1994.

Vikt: 81 kilo.

Från: Flyinge.

Klubb: Göteborg Team Box.

Meriter: Svensk diplommästare 2009. Svensk ungdomsmästare 2009. Svensk juniormästare 2010 och 2011. Svensk seniormästare 2012 och 2013. Nordisk juniormästare 2012.

EUROPAMÄSTARE 2010

Namn: Patricia

Berghult .

Född: 1994.

Vikt: 64 kilo.

Från: Malmö.

Klubb: Höllvikens boxningsklubb.

Meriter: Svensk diplommästare 2007, 2008 och 2009. Svensk ungdomsmästare 2009 och vensk seniormästare 2012. Europeisk ungdomsmästare 2010.