Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mathias Günther var chanslös i MMA-debut

MMA. Mathias Günter möter Joakim Jankovic.
Foto: Ulf Ryd

MALMÖ. Mathias Günther, 28, var avstängd i två år på grund av dopingbrott.

Nu är Malmöbrottaren mitt i en satsning som ska leda honom till OS i Rio 2016. På vägen till OS vässar han formen i - MMA.

Men hans MMA-debut på klassiska Amiralen i Malmö mot dansken Joakim Jankovic slutade med en klar poängförlust.

– Det blev faktiskt rena chocken för mig. Jag var helt färdig efter matchen, säger Mathias Günther.

När KvP får en pratstund med honom har det gått en dryg timme sen matchen. Mathias ligger ner på en soffa i omklädningsrummet. Till synes utslagen. Vid sidan om honom sitter hustrun Johanna.

"Värre än förväntat"

– Jag var beredd på att det skulle bli tufft, men det blev värre än vad jag hade förväntat mig. När jag kom in till omklädningsrummet fick jag besöka toaletten direkt. Magen var i uppror.

– Jag kände att jag måste testa MMA. Som en utmaning. Det här skiljer sig trots allt en hel del från brottning. Det är tuffare och råare i MMA. Men fyra veckors boxningsträning räcker naturligtvis inte, säger Mathias.

"Som brottare är jag orädd"

I en intervju med MMA-nytt före galan sa Mathias: "Som brottare är jag orädd. Jag går alltid på avslut oavsett var matchen befinner sig. Detta avser jag göra även i MMA. Jag vill avsluta matchen på mina villkor".

Nu blev det ingen match på Günthers villkor.

Han var chanslös mot Joakim Jankovic. Günther fick helt och hållet koncentrera sig på att försvara sig och efter två ronder stod dansken som vinnare på ett enhälligt domslut.

– Det har tidigare varit på gång med MMA. Men det var först för någon månad sedan jag kände att det kunde vara dags att prova. Men i kväll kunde jag konstatera att det är skillnad på match och träning...

Kommer inte lämna

Usama Aziz, Reza Madadi, Ilir Latifi och Eddy Bengtsson är brottare som nått stora framgångar i MMA. Men Mathias kommer inte att lämna brottningen för MMA.

– Brottningen är fortfarande nummer ett för mig, säger han.

OS i Rio 2016 finns i allra högsta grad med i hans tankar.

- Jag väntar på besked från förbundet om hur man ser på min satsning, säger Mathias.

Positiv för dopning

Det var i januari 2012 som han lämnade ett positivt dopingprov i samband med EM i Serbien. Günther hade drabbats av en svullen fot kort före EM och tog vattendrivande tabletter för att få ner svullnaden. Günther tog EM-brons, en medalj som han fick lämna tillbaka.

Domen blev två års avstängning.

Mathias idrottsliv slogs plötsligt i spillror och det var många som inte trodde att han skulle orka komma tillbaka. Men Günther reste sig efter två år i karantän. Sen avstängningen i år hävdes har han gått 10 brottningsmatcher. Totalt i karriären har han gått över 800 brottningsmatcher.

– Jag ångrar inte att jag gick den här MMA-matchen. Jag hade säkert ångrat mig om jag inte hade testat på det här, säger Mathias Günther.