Martin har besegrat cancern - två gånger

Han opererades för testikelcancer för två år sedan och har under hösten genomgått ett 20-tal cellgiftsbehandlingar och opererat bort en tumör från ena lungan.

Sjukdomen hade kunnat knäcka de flesta - men inte Martin Jönsson, 23.

För ett par veckor sedan var han tillbaka på innebandyplanen.

– Man måste inse att det finns de som har det betydligt värre, säger målvakten.

Under tre säsonger (2009/10-2011/12 spelade Martin Jönsson för superligaklubben FC Helsingborg.

För två år sedan drabbades målvakten av testikelcancer och efter att ha startat om i Höllvikens IBF skulle han i år på nytt ta steget upp till högstaligan.

Han skrev på ett tvårskontrakt med Jönköpings Innebandyklubb.

Då slog sjukdomen till på nytt.

Cancertumör i lungan

På en rutinkontroll i somras upptäcktes förhöjda blodvärden och en röntgen visade att Martin Jönsson hade fått en cancertumör i ena lungan.

Trots att han som 23-åring tvingats hantera två cancerbesked var han aldrig uppgiven.

– Jag har lärt mig att det viktigaste är att kunna hålla humöret uppe. Jag har haft dippar och vissa jobbiga dagar men man mår inte bättre av att gå runt och tänka i negativa banor. Cellgiftet fick mig att må illa men det finns de som drabbas betydligt hårdare.

Efter tre månader av otaliga sjukhusbesök och cellgiftsbehandlingar är Martin Jönsson nu helt frisk - och redo att slå sig in i superligan.

– Det var mycket tyngre den här gången, på grund av cellgiftet, men innebandyn har hela tiden varit en drivkraft. Det blir enklare när man har mål att kämpa mot och i går gjorde jag min första träning med Jönköping i går. Det känns ganska bra rent fysiskt men jag har en bit kvar.

Hur långt?

– Jag ska komma in med positiv energi till laget nu, sen får vi se hur lång tid det tar innan jag är tillbaka i full form.

– Jag inser så klart att jag inte är förstavalet nu direkt men jag ska göra allt för att stötta "Totte" i målet.

Och i ett längre perspektiv?

– Då ska jag etablera mig som en stabil målvakt och spela kontinuerligt i superligan. Det är min målsättning och det är dit jag ska nå.