Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maria Lindberg lämnar Malmö efter svårt 2013

HAMBURG NÄSTA. Maria Lindberg ser Tyskland-flytten som enda utvägen för att få ny fart på karriären. "Jag har bestämt mig för att ge boxningen en sista chans. Det där med att ge upp finns inte i min skalle", säger hon. <br>Foto: ERIK ÅHMAN
Foto: Erik Ahman

MALMÖ. Proffsboxaren Maria Lindberg, 36, har haft ett mörkt 2013 - rent sportsligt.

Nu har hon tröttnat på att vänta på matcher.

- Något måste hända i min karriär, därför flyttar jag till Tyskland. Då lossnar det förhoppningsvis, säger Maria Lindberg.

HENNES PROFFSFACIT: BARA EN FÖRLUST

Namn: Maria Lindberg.

Ålder: 36.

Bor: Malmö (flyttar till Hamburg i slutet av januari).

Yrke: Proffsboxare, instruktör och föreläsare.

Antal proffsmatcher: 11 (åtta segrar, två oavgjorda och en förlust).

Främsta meriter: Världsmästare för organisationerna WIBF 2009 och WIBA 2010.

Viktklass: Lätt mellanvikt.

Komplikation: Maria Lindberg drabbades under sin amatörkarriär av en hjärnskada i samband med en match i Finland (1999). Efter skadan blev hon avstängd på livstid av det svenska boxningsförbundet. Maria blev proffs 2003 då hon gick två matcher i USA, en vinst och en förlust. Maria Lindberg har efter sina matcher i USA boxats på tysk licens.

2009 blev Maria Lindberg världmästare för organisationen WIBF, året därpå champ för WIBA (en titel hon fortfarande håller).

Sen dess har det bara blivit fyra matcher och då en av titelkaraktär (WBO-förlusten mot tyskan Christina Hammer).

- Det har varit otroligt tufft för mig i år. Värst var det i slutet av mars, i en gala i Washington då jag blev stoppad en kvart innan jag skulle gå in i ringen. Det kändes grymt och orättvist.

Maria Lindberg får på grund av en skada hon ådrog sig vid en amatörmatch i Finland 1999 ingen proffslicens i Sverige. Hon tvingas därför fajtas utomlands.

- Jag har gått merparten av mina matcher i Tyskland. Det är där det händer inom europeisk proffsboxning. Jag har bestämt mig för att ge boxningen en sista chans, därför flyttar jag till Hamburg, där jag ska jobba som instruktör i en kampsportsklubb.

- Jag ska bo ihop med ett par vänner som startat klubben. Det ska bli superroligt. På plats i Tyskland blir det mycket lättare att knyta personliga kontakter inom boxningen.

Fått otrolig respons

I höstas var det premiär för SVT-dokumentären "Maria and her shadow". En film om Maria Lindbergs törnbeströdda boxningskarriär.

- Jag har fått en otrolig respons. Många undrar hur jag orkar kämpa emot de krafter som på alla sätt vill stoppa mig. Ibland har jag själv också ställt mig den frågan. Men jag är en envis person. Det där med att ge upp finns inte i min skalle.

Samma klubb i 17 år

- Jag älskar boxningen, det är svårt att tänka sig ett liv utan den. Gränsen mellan passion och dårskap kan vara hårfin.

Maria Lindberg lämnar nu Winning i Malmö, en klubb hon varit trogen i 17 år - de sista tio som instruktör.

- Bert Johansson har varit min tränare under dessa år. Han förstår min situation helt och hållet, säger Maria Lindberg, som helst vill glömma den sportsliga biten 2013.