Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är inte så enkelt som för många andra”

Anna Lindberg i kändissegling över Atlanten: "Får se alla sidor av mig"
Anna Lindberg med dottern Haylie i samband med storasyskonens fotbollsträning.Foto: Privat.
Anna Lindberg har två killar sedan innan.
Anna och Mathias träffades i februari 2018.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Anna Lindberg njuter av nya mammalivet i en märklig tid. 

Framtiden är oviss på många plan – men den rymmer en längtan tillbaka till idrotten och ett boende i Ängelholm där kärleken Mathias Tjärnqvist är rotad.

– Jag är så imponerad av honom. Han är lugnet själv och han har stor del i mitt lugn.  

Under julhelgen, närmare bestämt på juldagen precis en vecka över tiden, blev Anna Lindberg och Mathias Tjärnqvist föräldrar till en liten flicka.  

Till mångas förvåning i Örebro.  

– Vi ville inte sitta och vänta hemma i Växjö hela julhelgen utan vi åkte upp till Karlskoga och firade jul med mina föräldrar och min brors familj. Om hon skulle komma så fick det bli i Örebro och det blev det, berättar Anna. 

– Det var många som sa, men gud, åker ni i väg nu? Men om det är något som jag har fått lära mig i livet senaste åren så är det att man får lösa saker. Det är mycket som inte är så planerat och enkelt som för många andra. 

Anna har tidigare berättat om sitt kringflackande liv med boende både i Växjö, där hennes två söner går i skolan, och i Ängelholm där hon bor i en tillfällig lägenhet med Mathias. Dessutom jobbar hon själv i hela Sverige med ledarskapsutbildningar och föreläsningar.

Och snart kan det bli ytterligare en flytt, denna gång från Ängelholm.   

Ingenting är klart men i veckan rapporterades det om att Mathias Tjärnqvist är ett tänkbart tränarnamn i Oskarshamn den kommande säsongen. Den förra Tre kronor-hjälten jobbar just nu med Rögles J18-lag. 

– Vi tänker att Mathias ska passa på att ta lite möjligheter nu innan Haylie blir större så vi får se vad som händer framöver. Det är lite tvära kast i våra liv.

Vill bo i Ängelholm 

Samtidigt klappar ändå hjärtat för Ängelholm på sikt. 

– Jag tror att vi bosätter oss i Ängelholm men kanske inte riktigt än beroende på vad som händer framöver. Mathias har sina föräldrar och mycket vänner här. Jag har inte haft nära till mina föräldrar på många år och det saknar man med barn. Det är värdefullt och familjen är väldigt viktig för oss båda. 

Hur är nya mammalivet då?

– Det är väldigt bra. Det är inte riktigt som alla andra har det men det fungerar bra. Hon är en nöjd bebis och det underlättar i allt. 

– Jag är väldigt lycklig och vi har det bra tillsammans. Jag tror inte det är en slump att hon är lugn och tillfreds utan det är för att vi är lugna runtom henne. Det är mysigt och härligt att ha en bebis när det är så. 

För Mathias är det första barnet, Anna har två killar sedan innan. Paret träffades för drygt två år sedan. 

– Jag är så imponerad av honom. Han är lugnet själv och han har stor del i mitt lugn. Det är jätteskönt. Jag är väldigt impulsiv och har mycket humör men har också insett att det kanske inte är det mest lyckade alltid. 

– Jag känner att jag har haft ganska mycket utmaningar i min föräldraroll i många år så jag har lärt mig vad man kan påverka och vad man inte kan påverka. Man kan inte göra mer än sitt bästa i den situation man är. 

Tid för eftertanke 

Samtidigt påverkas Anna, precis som alla andra, just nu av spridningen av Coronaviruset. Tillvaron är märklig.

– Jag brukar inte oroa mig jättemycket för sådant men nu är jag lite mer nojjig med en liten bebis, de är så mycket mer sköra. Jag ger inte mig i väg och träffar en massa folk men jag har två barn som går i skolan så jag kan inte isolera mig. 

Anna tystnar och fortsätter:

– I en sådan här situation märker man tydligt hur människor fungerar. Man blir både positivt och negativt överraskad. Det är många som vill bidra men också många som rår om sitt eget. 

– Det som händer nu är katastrof på många ställen men man märker också att många sänker tempot. Det händer något med människor när det blir så här och det är inte så tokigt med eftertanke och lite ödmjukhet. Mina senaste år har av olika anledningar handlat mycket om att reflektera och tänka efter och det känns som att många människor har landat i precis det i dag. 

Hur ser du på framtiden? 

– Jag planerar att driva mina bolag vidare, satsa på baddräkterna och fortsätta hålla föredrag och ledarskapsutbildningar. Sedan har jag lite tv-uppdrag inplanerat.

– Jag känner mig lyckligt lottad att få göra saker som jag tycker är roligt och jag hoppas att jag får fortsätta göra det. 

Någonstans börjar en större längtan tillbaka till idrotten smyga sig på också, avslöjar hon. 

– Det skulle vara roligt att engagera mig mer i idrotten igen. Det har varit skönt med en paus, att inte fastna i den utan få utveckla sig på andra sätt och sedan backa tillbaka med nya erfarenheter och ögon. Jag tycker det är roligt att jobba med människor och ungdomar och utveckling. 

Tänker du inom simhopp då? 

– Det är i simhopp som jag har mest att ge och är trygg med att jag kan bidra.  

Enkel träning 

Hon vill också inspirera till träning under enklare förhållanden. På sociala medier delar hon med sig av träningspass som går att köra hemma. 

– Många svenska föreningar har mindre bra möjlighet till anläggningar men man kan göra mycket ändå. Man klarar sig på en matta i vardagsrummet, en bit gräsmatta eller ut och spring. 

Anna kommer tillbaka till den märkliga tid vi lever i nu och hur den påverkar idrotten. 

– Det är väldigt många länder som har stängt ner sina anläggningar men det har vi inte gjort i Sverige och då har vi chansen att ligga steget före. För en gång skull kan vi göra något som de andra inte kan och den chansen borde vi ta vara på. 

– Bara för att vi råkar vara i en konstig tid där sjukdom sätter stopp för mycket betyder det inte att barn och ungdomar inte behöver röra på sig. Där kan man göra väldigt mycket. Kanske några får sig en tankeställare nu och får vara lite kreativa. Det är nog nyttigt. 

Idrottsstjärnorna har hittat kärleken – men vad kan de om varandra?