Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vägrar flytta Zlatan- statyn – trots kraven

Rasrisk efter förra vandaliseringen.
Så här ser statyn ut i dag.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Första vandaliseringen som statyn. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Rasistiskt klotter från tidigare tillfälle. Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Zlatan på avtäckningen. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Frida Trollmyr säger att statyn blir kvar. Foto: JENS OHLSSON / PRESSBILD

Skadegörelserna mot Zlatanstatyn avlöser varandra och kravet är enkelt: flytta den från Malmö.

Men Malmö stad står fast vid beslutet att ha kvar den. 

– Ju mer statyn vandaliseras desto mer stärks vi i att inte ge efter och flytta den, säger Frida Trollmyr (S) ledamot i Malmö stads kommunfullmäktige. 

Invigningen av statyn i oktober lockade tusentals Malmöbor. Zlatan Ibrahimovic flögs dit för att hålla tal när den guldiga statyn avtäcktes och statyn var ett populärt selfie-motiv. 

Fram till att han släppte bomben.

Sju veckor senare köpte han en fjärdedel i Malmö FF:s rivaler Hammarby och sa ”jag ska hjälpa Hammarby att bli bäst i Skandinavien” till Aftonbladet. Det retade upp en del fans så pass att statyn vandaliserats flera gånger.

Det började försiktigt, en toasits hängdes runt armen. Därefter har vandaliseringen eskalerat. Ett rep har hängts runt halsen och delar av statyn har sågats sönder. 

Nu står Zlatan utan näsa och lilltå. Statyn är söndersågad i benen och har sprayats silvrig. Vandaliseringen trappas upp och nu görs det trots att det satts upp staket runt den. 

Men det är inte bara statyn som har blivit utsatt. Zlatans fastighet i Stockholm och hans citat i en tunnel i Rosengård är två andra exempel. Zlatan själv påstår att han inte har sett vad som hänt i Sverige.  

Kommer inte flyttas

Frida Trollmyr förstår att människor kan vara besvikna på Zlatan men är mycket kritisk till hur de känslorna har uttryckts. 

– Vi kan aldrig ge vika för odemokratiska metoder eller förstörelse. Vi kommer aldrig böja oss för de som begår brott, säger Frida Trollmyr. 

Hon säger att Malmö stad har ett ansvar och behandlar statyn som alla andra konstverk. De planerar alltså inte att flytta statyn för att den utsätts för skadegörelse. Det som görs mot statyn stärker dem i sitt arbete om att behålla den där den är säger hon.

I stället för att hålla på med skadegörelse hoppas Frida Trollmyr på att personer som vill ha statyn flyttade ställer sig bakom det medborgarinitiativ och namninsamlingen som pågår. 

Det Frida Trollmyr förmedlar nu är att det inte spelar någon roll hur mycket eller hur ofta statyn vandaliseras. Malmö stad sätter ner foten minst lika hårt som de som vandaliserar. Statyn kommer inte flyttas av den anledningen. Ju mer den blir utsatt för desto mindre är chansen för förflyttning. 

Det här har hänt

Invigning 8 oktober. Zlatan, konstnären och Malmö stad närvarade vid ceremonin. 

Den 27 november:

Zlatan köper en fjärdedel av Hammarby.

Toasits hängs runt armen och en plastpåse på huvudet av statyn.

”Cigani dö” klottras vid statyn. 

”Judas” klottras på Zlatans fastighet och statyn.

2 december sprayas shortsen röda. 

12 december sågas båda benen igenom och ett rep hängs runt halsen. 

22 december sprayas statyn silvrig, näsa och lilltå sågas av.

Dyrt konstnärligt verk

Konstnären, Peter Linde, är uppgiven men kommer göra vad han kan för att reparera skadorna. 

– Zlatan har gjort en enorm insats för Malmö. Han har ansträngt sig och fört upp dem på kartan. Sedan ska han straffas för att han gör andra saker också? Man kan ju inte vara tvungen att bo i Malmö hela sitt liv? Det här är samma beteende som skapar krig och elände världen över, har Peter Linde tidigare sagt till Kvällsposten

Malmö stad ställer sig frågande till varför man ger sig på konstnärens verk om man är arg på Zlatan. Fortsätter skadegörelsen så kommer de vidta åtgärder. 

Enligt Frida Trollmyr tittar man på säkerhetsanordningar. Något som hon beklagar eftersom det i så fall kommer drabba skattebetalarna. Skadegörelsen har kostat Malmö stad 21 000 kronor extra hittills. Men trots det kommer de inte flytta statyn. 

Osäker i Malmö

Malin Tykesson, kommunikationschef på fritidsförvaltningen Malmö stad säger att statyns plats i Malmö är ett politiskt taget beslut och att en eventuell förflyttning skulle kräva ett nytt beslut från politikerna i Malmö stad. 

Hon säger också att olika typer av säkerhetsåtgärder undersöks men att det är för tidigt att säga hur de kommer se ut. Främst vill hon betona att vandalisering är ett brott och att det ses allvarligt på händelserna. 

MFF Support tar avstånd från vandaliseringen av statyn men vill inte ha kvar den i Malmö. Vart den ska flyttas är upp till beställaren av statyn eller Malmö Stad tycker supporterklubben. 

– Platsen är olämplig då det är en staty på en motståndare till Malmö FF. Alltså en symbol för hyckleri och svek, säger Kaveh Hosseinpour, Vice Ordförande i MFF support. 

De tror att risken att den vandaliseras är mindre i en annan stad och att den kommer fortsätta vandaliseras så länge den står kvar. Vidare menar de på att varken Zlatan, Malmö FF, Malmö Stad eller skattebetalarna gynnas av det. 

Se SportExpressens exklusiva intervju med Zlatan

Går till attack mot Janne Andersson och landslaget – Noa Bachner träffade Zlatan i oktober.