Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmö Stadion – 60-åringen som snart drar sin sista suck

Köerna ringlar sig långa utanför Malmö stadion inför en MFF-match 1985.
Foto: Bildbyrån
Malmö stadion är ritad av arkitektkontoret Jaenecke & Samuelson.
Foto: JESPER JAKOBSEN
Ola Toivonen gör 2-0 för Malmö FF mot Ljungskile 2008 på Malmö stadion. Den sista säsongen MFF spelade på arenan.
Foto: DANIEL NILSSON/BILDBYRÅN
Vaktmästare släcker en rökbomb på Malmö Stadions gräsmatta under en fotbollsmatch mellan Malmö FF och Halmstad i maj 1984.
Foto: BILDBYRÅN
Malmö FF:s tidigare sportchef Hasse Borg pekar på Stadion för att påpeka de brister han tyckte arenan hade under början av 2000-talet.
Foto: JESPER JAKOBSEN
Malmö stadion, lite grann från ovan.
Foto: JOACHIM WALL
En ung Zlatan Ibrahimovic framför Malmö stadion.
Foto: RONNY JOHANNESSON
Malmö stadion karaktäristiska strålkastare.
Foto: BILDBYRÅN
Malmö stadion i vinterskrud.
Foto: Gugge Zelander
1 / 9

Den 28 maj 1958 invigdes Malmö Stadion. 

Men nu, 60 år senare, sjunger den förr så glansfulla arenan på sista versen. 

Malmös politiker har bestämt att det är dags för rivning och nu återstår bara att bestämma vad som ska byggas på platsen. Sen rullar grävmaskinerna fram. 

Här är den stolta, men nu så obarmhärtigt omoderna, arenans fina historia. 

Grattis på födelsedagen!

Malmö stadion invigdes med pompa och ståt den 28 maj 1958.
Kvällsposten den 29 maj 1958 – dagen efter invigningen av Malmö Stadion.
Malmö Stadion under uppbyggnad.

INVIGNINGEN

Datumet är 28 maj 1958 och flaggorna vajar i vinden. På bara 15 månader har en vacker och modern idrottsarena byggts och står klar inför VM som skulle starta bara ett par veckor senare. Så här skriver Kvällspostens Cars Stenfeldt i tidningen dagen efter. 

"De tiotusen betalande och de tretusen defilerande klarade invigningen utan solens hjälp. Det första levande skådespelet på Malmö Stadion hade sin egen glans och värme som inga lurande vattenpölar eller gråa moln kunde dämpa."Uwe Seeler gör mål för Tyskland under Fotbolls-VM 1958 på Malmö Stadion. Harry Gregg i Nordirlands mål är chanslös. Matchen slutade 2-2.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/OTTO KRSCHAK IMAGO SPORTFOTODIENST
Brasilien vann VM 1958.
Foto: SCANPIX
Palaver under Sveriges semifinal mot Västtyskland.
Foto: Expressen

FOTBOLLS-VM 1958

Det spelas fyra VM-matcher på den sprillans nya Malmö Stadion. Två gruppspelsmatcher, en omspelsmatch och en kvartsfinal. Men det håller på att gå fel redan inför första matchen, VM:s premiär mellan Västtyskland och Argentina (31 156 åskådare, publikrekord sedan dess), domarteamet upptäcker att lagen har alldeles för lika färg på tröjorna. Gösta Andersson som under många år jobbade som vaktmästare på Malmö stadion berättar i dokumentären Mitt hjärtas Malmö om hur problemet löstes:

"Då fick Gunnar Dahlner gå ner till IFK Malmö och hämta deras klubbtröjor och de fick Argentina sätta på sig. Så när de kom ut på planen var det IFK Malmös tröjor de hade på sig. Och det var ganska fantastiskt ju."IFK Malmös vänsterinner Åke Karlsson och Lissabons målvakt Ludwig Huyer i en Europacupmatch på Malmö stadion 1960.
Foto: GUNNAR FRÖBERG
Henry Christensson spelade i IFK Malmö när laget flyttade till Malmö Stadion 1958. Målvakten var bidragande till att IFK Malmö kunde spela kvartsfinal i Europacupen för mästarlag 1960.
Foto: SYDSVENSKA DAGBLADET
IFK Malmö-jubel på Malmö stadions gräsmatta.
Foto: RONNY JOHANNESSON
2016 presenteras tidigare förbundskaptenen Olle Nordin som ny tränare för IFK Malmö inne på Malmö stadions gräsmatta.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

IFK MALMÖ

Efter att Malmö Stadion invigts delar stadens två stora fotbollsföreningar på arenan. Malmö FF och IFK Malmö. För IFK blir det en kanonstart på stadion då laget är i storslag vid tillfället. Vid allsvenskans sommaruppehåll 1960 ligger IFK Malmö i topp av allsvenskan vilket gör att man får spela Europacupen för mästarlag (trots att man aldrig blivit svenska mästare) och det går så bra att man når ända till kvartsfinal mot Rapid Wien. Hemma på Malmö Stadion blir det dock förlust och IFK Malmö är utslaget. Gert Nilsson, som spelade vänsterhalv, berättar för Skånska Dagbladet:

"Två skitmål. Bollen kasade under foten på Inge Blomberg, det kom en österrisk anfallare fri och de kunde göra 1-0 på sitt första anfall. Vi låg på, men de visste hur de skulle göra. De gjorde 2-0 på en kontring och spelade taktiskt."Tommy Hansson efter Malmö FF:s viktigaste mål på Malmö Stadion. 1-0 mot Austria Wien som tog MFF till Europacupfinal.
Foto: INGVAR ANDERSSON / DN
MFF guldjublar 2004 på Malmö stadion 2004.
Foto: TT
MFF-legendaren Bosse Larsson jublar efter att allsvenska seriesegern hade säkrats på Malmö stadion 1970.
Foto: TORBJÖRN CARLSON
Legendariska MFF-ledaren Eric Persson firar cupguld tillsammans med Krister Kristensson 1975.
Foto: LASSE SVENSSON
Även Malmö FF:s damlag var väldigt framgångsrika på Malmö stadion. Under perioden 1986 till 1994 vann man fem SM-guld och var dominanter inom svensk damfotboll. Här speglar sig anfallsstjärnan Lena Videkull i glansen inne på Malmö stadion efter SM-guldet 1991.
Foto: BILDBYRÅN
Den klassiska digitala resultattavlan på Malmö stadion under MFF:s match i Uefa-cupen mot Nottingham 1996.
Foto: BILDBYRÅN

MALMÖ FF

Sveriges genom tiderna mest framgångsrika fotbollsförening grundade sin storhet på Malmö IP med fem SM-guld och framgångarna fortsätter på Malmö Stadion. Fram tills att flytten 2009 går till nybyggda Swedbank stadion (som nu heter Stadion) 50 meter bort bärgar MFF ytterligare tio guld. Den största enskilda matchen för Malmö FF på Malmö stadion är semifinalen i Europacupen 1979 då Tommy Hansson skuter (eller rättare sagt nickar) MFF till Europacupfinal. Tommy Hansson berättar för sajten Himmelriket om målet och om Europacupfinalen:

"Hela Malmö Stadion skrek 'Tommy, Tommy, Tommy'! Det var en otrolig känsla. Det var en härlig upplevelse att få vara med om, och jag tror att det blir otroligt svårt för något svenskt lag att få uppleva detta igen."Systrarna Kallur och Carolina Klüft jublar tillsammans på MAI-galan.
Foto: JESPER JAKOBSEN
Sergej Bubka slog världsrekord på Malmö stadion 1991.
Foto: BILDBYRÅN
Johan Wissman är en av många svenska stjärnor som tävlat i MAI-galan.
Foto: ULF RYD
2001 tävlade världsstjärnan i tresteg, Jonathan Edwards, på Malmö stadion.
Foto: GUGGE ZELANDER
Kajsa Bergqvist svävar över ribbban på Malmö stadion under MAI-galan 2001.
Foto: MAGNUS PETTERSSON
Stefan Holm tränar spänsten under MAI-galan 20012.
Foto: ANDREAS HILLERGREN
Christian Olsson hoppar långt inför välbesatta läktare på MAI-galan 2003.
Foto: JESPER JAKOBSEN
Caroline Klüft klipper häckar på Malmö stadion.
Foto: JESPER JAKOBSEN
1 / 8

MAI-GALAN

Malmö stadion har också varit hemmaplan för Malmö AI. Det är landets framgångsrikaste friidrottsklubb genom tiderna sett till antal SM-guld och profiler som Gunder Hägg, Ricky Bruch och Sven Nylander har tävlat för MAI. Efter flytten till Malmö stadion arrangerar klubben MAI-galan och under några år på tidigt 90-talet lockas friidrottsvärldens hetaste atleter till Malmö stadion. In på 2000-talet för galan en tynande tillvaro men alla minnen finns kvar. Lasse Johansson var med och arrangerade en mängd MAI-galor minns speciellt Segej Bubkas världsrekord på Malmö stadion 1991. Han berättar för Sydsvenskan:

"En underbar augustikväll. Synd bara att rekordet kom så sent, allt annat var slut, nästan klockan tio på kvällen. Det hade hunnit bli mörkt och många var redan på väg hem. Men dom hörde att det blev världsrekord i alla fall."Danmarks Lars Elstrup gör 2-1 för Danmark mot Frankrike på Malmö stadion under EM 1992.
Foto: INGVAR ANDERSSON / DN
Richard Möller Nielsen firar EM-guldet. Sen åkte han hem och målade om köket.
Foto: BILDBYRÅN
Till EM 1992 byggdes Malmö stadion om. Den norra långsidan fick en ny sittplatsläktare med tak.
Foto: BILDBYRÅN
Inför EM 1992 byggdes även kortsidorna om, ståplatsläktarna blev betydligt högre än tidigare.
Foto: BILDBYRÅN

FOTBOLLS-EM 1992

Det andra stora internationella fotbollsmästerskapet på Malmö stadion är Fotbolls-EM 1992. Det är tänkt att England, Frankrike och Jugoslavien ska spela gruppspelsmatcher i Malmö. Men på grund av kriget Balkan stoppas Jugoslavien för att delta och med kort varsel får Danmark hoppa in. De danska "Roliganerna" tar färjan över från Köpenhamn och förvandlar Malmö stadion till en rödvit gryta och på planen går det så bra att Danmark till slut står som segrare för hela turneringen. Den största EM-skrällen genom alla tider. Danmarks förbundskapten Richard Møller Nielsen är överraskad och berättar för Jyllands-Posten att han bara några veckor tidigare hade helt andra sommarplaner. Som att måla om huset till exempel.

När vi vann semifinalen var min första tanke att nu kommer det dröja ytterligare en vecka innan jag kan börja måla köket. Men nu när vi vunnit guld har jag inget val, nu tar jag fram penseln.Dolly Parton underhöll flera tusen på Malmö stadion sommaren 2008.
Foto: GUGGE ZELANDER
22 412 personer kom för att titta på Kiss på Malmö stadion 2010.
Foto: ULF RYD
Stevie Wonder är en av många superartister som har uppträtt på Malmö stadion.
Foto: JOCKE BERGLUND
Bara fem dagar efter att Kiss lockat 22 000 till Malmö stadion kom nästan lika många för att se Rod Stewart.
Foto: SARA STRANDLUND
2013 blev Malmö stadion hårdrockarnas högborg då Iron Maiden kom till stan.
Foto: PEO MÖLLER
Bruce Dickinson under Iron Maiden-spelningen på Malmö stadion.
Foto: PEO MÖLLER

SUPERARTISTERNA

Malmö stadion bjuder under sina 60 år på annat än bollar, sparkar, hopp och spring. Några av musikens allra största artister kommer på besök och bjuder underhållning i världsklass. Stevie Wonder, Dolly Parton, Rod Stewart och Iron Maiden är bara några av alla som har lockar tusentals till stadion. När giganterna Kiss kommer till Malmö den 13 juni 2010 spelar de inför 22 412 personer och Kvällspostens recensent Per Hägred beskriver det så här:

"Det här är inte bara den största konserten i Malmö genom tiderna, utan säkert också den högsta. Jag fick mess från Malmöförorten Söderkulla där det gick alldeles utmärkt att njuta av Kiss med balkongdörren öppen.Olof Palme på Socialdemokraternas valupptakt på Malmö stadion 1973.
Foto: Pierre Mens

POLITIKERNA

Det var politiska beslut som gjorde att Malmö stadion blev till – och det är politiska beslut som gör att Malmö stadion år 2026 kommer rivas. Däremellan har emellertid Malmö stadion ett fint politiskt besök, för 1973 bestämmer sig Socialdemokraterna för att ha sin valupptakt på Malmö stadion och tusentals anhängare sluter upp för att lyssna på Olof Palme. 

Men det är historia – och så är även snart den stolta 60-åringen Malmö stadion. På platsen kommer sannolikt bostäder att byggas – men idrotten ska inte försvinna, det säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh:

"Vi har en ambition att detta ska vara Europas största stadsidrottsområde. Rivningen frigör ett område på 50 000 kvadratmeter som kan användas till aktiviteter och bostäder."Malmö Stadion – fyller 60 år

Invigdes: 28 maj 1958

Ritad av: Arkitektkontoret Jaenecke & Samuelson.

Kapacitet: 26 500 (varav 14 000 sittplatser).

Publikrekord idrott: 31 156 (Argentina-Västtyskland, den 8 juni 1958 under Fotbolls-VM).

Publikrekord konsert: 22 412 (hårdrocksbandet KISS, den 13 juni 2010).

Hemmalag just nu: IFK Malmö

Underlag fotboll: Gräs