MFF:s ordförande Håkan Jeppsson. Foto: Tomas Leprince
MFF:s ordförande Håkan Jeppsson. Foto: Tomas Leprince

Malmö riskerar att gå miste om flera miljoner

Publicerad

MALMÖ. Bragdsegern mot Olympiakos gav Malmö FF nio nya miljoner kronor i prispengar.

Men Kvällsposten kan nu avslöja att MFF löper risk att gå miste om 10-tals av de miljoner man drar in via Champions League.

– Vi har indikationer om att en del av våra intäkter kan komma att beläggas med företagsskatt. Vi pratar om runt 20 miljoner kronor i skatt i så fall, säger Malmö FF:s ordförande Håkan Jeppsson.

Det var en fullständig succésommar för Malmö FF.

En succé som fortsätter när hösten nu är här.

Först kvalade MFF in till Champions League, sedan drog man i väg till en åttapoängsledning i allsvenskan och på onsdagen besegrade man Olympiakos på hemmaplan med 2–0 i lagets första gruppspelsmatch på hemmaplan genom tiderna.

Och i takt med de internationella framgångarna så har pengarna regnat in till Malmö FF.

I dagsläget beräknas intäkterna landa kring 220 miljoner svenska kronor, varpå alla eventuella ytterligare poängprispengar – oavgjort i gruppspelet ger cirka 4,5 miljoner kronor, seger det dubbla – adderas.

Behöver skatta bort en betydande del

Men risken är nu stor att Malmö FF inte kommer att få behålla alla sina intäkter utan kan komma att behöva skatta bort en betydande del.

– Vi har gjort undersökningar om vad som gäller och fått indikationer om att intäkterna för prispengar är så stora och av sådant slag att de kanske inte går att räknas som något en ideell förening som Malmö FF kan återinvestera i verksamheten, säger Håkan Jeppsson som säger att MFF riskerar att beläggas med företagsskatt på en del av intäkterna från Europaspelet.

– Reklam och tv-intäkter har vi redan varje år in i föreningen så det ska det inte röra sig om pengarna från mediapotten, utan det handlar om de rena prispengarna som är av ett slag som vi inte haft förut.

Företagsskatten i Sverige är 22 procent och i skrivande stund, efter segern mot Olympiakos, så har Malmö FF dragit in cirka 110 miljoner kronor på Europaspelet 2014.

Om Skatteverket skulle besluta att utreda Malmö-fallet och sedan företagsbeskatta Champions League-intäkterna innebär det att MFF går miste om 24,2 miljoner kronor.

– Det är ett komplicerat regelverk och det här har inte hänt förut. Inte ens Skatteverket brukar veta vad som gäller i sådana här fall, men de vill dra in pengar och jag som driver företag vet av erfarenhet att det prövas sådana här fall hela tiden för att Skatteverket vill skapa prejudikat, säger Håkan Jeppsson.

Ett svar i frågan kommer sannolikt att dröja en längre tid.

 

Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag