Malmö Redhawks fall och uppgång

sportchefen Patrik Sylvegård.
Foto: Tomas Leprince / KV LLSPOSTEN
Malmö leder nu SHL, efter en riktig succéstart.
Foto: Peter Skaugvold / BILDBYR N
Percy Nilsson personifierade Malmö Redhawks under ett par år, där det gick både bra och dåligt för klubben.
Foto: Christian rnberg
Malmö arena.
Foto: Tomas Leprince / KV LLSPOSTEN
Gunnar Svensson är mycket kritisk till Percy Nilsson och Hugo Stenbecks inblandning i klubben genom åren.
Foto: Tomas Leprince / KV LLSPOSTEN
Linus Klassen värvades till Malmö som en riktig stjärnspelare.
Foto: Lasse Svensson / KV LLSPOSTEN
1 / 7

Malmö Redhawks skulle bli störst, bäst och vackrast i Hockey-Sverige igen.

2011 strösslade miljardären Hugo Stenbeck miljoner över klubben som varit på dekis mer eller mindre sedan mitten av 90-talet. Det hånfulla epitetet ”köpelaget” blev till ”köpelaget de luxe”.

Men drömsatsningen blev ett ofantligt fiasko där laget underpresterade, där långdragna konflikter, med delvis rättsliga efterspel, ledde föreningen till ruinens brant.

Fem år senare har klubben har gjort en sensationell resa från att vara konkurshotade på bakgården till toppen av SHL – och i klubben råder det ett sällan skådat lugn.

– Det ska vara kärlek och lidelse för Malmö, säger sportchefen Patrik Sylvegård.

Han står framför mig i Lindab arena. Det är paus i säsongens första Skånederby mot Rögle, en fullständigt galen match som går till historien med bland annat totalt 13 mål och två kontroversiella matchstraff.

Patrik Sylvegård vaggar nervöst fram och tillbaka på fötterna och plockar fram mobilen ur kavajfickan.

Hur hög puls har du nu?

– När (Ilari) Filppula gjorde 5-3 skrev min fru Christel: ”Tänk på hjärtat, älskling. Vi vill ha kvar dig i många år till”, haha.

Sportchefen i Redhawks investerar alla sina känslor i klubben, som den här gången vinner den prestigeladdade matchen.

Han andas ut.

Laget går just nu sensationellt bra och toppar tabellen.

En vecka efter kaosderbyt träffar jag Patrik Sylvegård i hans loge högst upp i flotta Malmö arena, där han följer alla hemmamatcher ensam. Det är så han vill ha det. Känslostormarna kommer och går.

Malmö gör succé i SHL

Denna kväll är Örebro på besök i Sydsverige hos laget, som då ännu inte tappat poäng i SHL.

Den totala glädjen över framgångarna är ändå återhållsam.

Sylvegård har ärrats av motgångarna.

– Jag gläds inte fullt ut. Jag är kanske inte samma människa i dag som jag har varit. Jag vet att det kan bli ensamt där uppe när det inte går bra. Sedan blir man lite asocial och folkskygg i motgång för man skäms och tar det personligt. Min fru är översocial och vill att vi ska gå ut, men då vill jag kanske bara vara hemma för att slippa träffa folk.

"Jag är kanske inte samma människa i dag som jag har varit"

Samtidigt konstaterar han att det är viktigt att försöka stanna upp och njuta lite när det går bra. Som nu. Patrik Sylvegård har inte bara fått ordning på en klubb som för drygt fyra år sedan var fylld av konflikter och färdig för konkurs – han har också tagit upp laget i finrummet efter sju års ökenvandring på bakgården.

För, om man backar fyra år i tiden, hamnar man i historien om det största haveriet i svensk klubblagshockeys historia. Till det som började med en sensationell satsning av miljardären Hugo Stenbeck och slutade med att Malmö stod på ruinens brant.Malmö Redhaks sportchef Patrik Sylvegård tittar på en av lagets matcher.
Foto: Tomas Leprince / KV LLSPOSTEN

1 februari, 2011.

Miljardären och Kinnevik-arvtagaren Hugo Stenbecks plötsliga intresse av Malmö Redhawks slår ner som en bomb i Hockey-Sverige. Sedan degraderingen, våren 2007, harvar laget i allsvenskan medan klubben fortfarande försöker återhämta sig från en svår ekonomisk kris. Den som eskalerade vintern 2009, då alla spelarna blev fria att lämna och det unga gardet, som kom att kallas ”Babyhawks”, fick ta säsongen i hamn.

En ny storsatsning i egen regi finns för tillfället inte ens på kartan. Sportchefen Stefan Nyman är på det klara med att klubben ska börja om med ungdomssatsningen som bas.

Stora förväntningar med Stenbeck

Men nu hade plötsligt något annat hänt. Genom miljardären Hugo Stenbeck tänds ett efterlängtat hopp. Och kolossala förväntningar.

För Percy Nilssons flådiga arenabygge, som invigdes den 6 november 2008 med match mot klassikerlaget Leksand, är det en skymf att stå utanför hockeyns finrum säsong efter säsong.

Och det är just Percy som på en presskonferens, tillsammans med dåvarande ordföranden Christian Rasmusson, berättar att storsatsningen ska uppgå till runt 60 miljoner kronor, fördelat på de tre kommande tre säsongerna. Huvudpersonen själv, som ska pumpa in pengarna i klubben – Hugo Stenbeck – går inte att skymta i arenan och den officiella förklaringen lyder att han seglar i Karibien.■■■


Malmö Redhawks är hockeylaget som vunnit två SM-guld och ett Europacupguld (1993). Nu pratas det om att laget från landets tredje största stad ska ta sig tillbaka till finrummet. Stefan Nyman har sedan tidigare tagit över som sportchef och i början av mars presenteras Leif Strömberg som ny tränare. Hugo själv berättar entusiastiskt:

– Jag älskar honom. Han är fantastisk, säger han om nya tränaren.

I mitten av maj exploderar också den första spelarbomben och som späder på euforin: Artisten Linus Klasen skriver på ett "monsterkontrakt" och promotas som nybyggets stora stjärna. Denna gång är Hugo åter på plats och poserar på bilder med sin nya guldklimp. Stormålvakten Hannu Toivonen lockas även han till Malmö med ett spektakulärt lönekuvert.

Lyxbygget utökas.


Miljardären Hugo Stenbeck tillsammans med Linus Klasen, som skrev på ett monsterkontrakt.
Foto: Tomas Leprince / KV LLSPOSTEN

Alla sväljer dock inte Hugo Stenbecks uttalade hårdsatsning med hull och hår. Styrelseledamoten Mats Engstrand är kritisk till att klubbens egna produkter, som skulle bli framtiden, trängs undan och hoppar självmant av sitt uppdrag.

– Redhawks har varit nära konkurs tre gånger, jag orkar inte med en fjärde, säger han till Sydsvenskan.

Kostsamt fiasko

Det är nästan så att man tror han är synsk. När sommaren är slut och säsongen börjar visar sig drömsatsningen snabbt vara ett kostsamt fiasko. Det hårt pressade laget lever inte upp till förväntningarna på isen och sportchefen Stefan Nyman anklagas för att toppstyra klubben och lägga sig i taktik och laguttagningar. I mitten på december får tränaren Leif Strömberg – som Hugo Stenbeck sade sig "älska" – klä skott för motgångarna och Ulf Taavola tar över som huvudtränare. Malmö ligger då femma i tabellen.

"Redhawks har varit nära en konkurs tre gånger, jag orkar inte med en fjärde"

■■■


I dag minns Taavola tillbaka på en tuff tid. Det som skulle handla om sportsliga framgångar handlade mer om ekonomi.

– Alla blev påverkade. Det var inte en presskonferens som inte handlade om plånböcker. Jag började fundera på, vilka är det som tjänar alla dessa pengar? Jag visste vad 70 procent av spelarna i laget tjänade men jag visste inte om dolda löner och så.Före detta tränaren Ulf Taavola kommer ihåg sin tid som tränare som mycket tuff.
Foto: Ulf Ryd / KVP/EXPR

Under Taavolas ledning fullbordas fiaskot när Rögle krossar Oskarshamn med 7-0 och snuvar Malmö på en plats i kvalserien tack vare bättre målskillnad. Fixstjärnan Linus Klasen är frustrerad och tar ut sin ilska på Oskarshamn i en intervju med Radiosporten efter matchen

– Jag tycker att det är en skandal för svensk ishockey. Jag vet inte vad de (Oskarshamn) håller på med. Man kan inte förlora en match med 7-0 i Ängelholm. Det är ett gäng horor, säger Linus Klasen, som efteråt kritiseras hårt för uttalandet.

Bara några veckor tidigare har Kvällsposten avslöjat att Hugo Stenbeck planerar att överge klubben – efter bara en säsong. Snart framkommer det också att alla Stenbecks 60 miljoner, som skulle räcka i tre år, har spenderats redan första säsongen.

Ladorna är så att säga tomma.

Den huvudlösa satsningen är på väg att döda klubben.


■■■– Det var kaos från början. Det var bra han kom härifrån, för Malmö hade det varit bättre om han aldrig varit här.

"Hugo var en katastrof för Mif, punkt"

Hockeyagenten Gunnar Svensson har dels följt Malmö från nära håll under många år och dels själv varit klubbdirektör i klubben under elva månader på 90-talet.

Han skräder inte sina ord om miljardären när han ska analysera haveriet.

– Hugo var en katastrof för Mif, punkt.

"Många kockar på den tiden"

Frustrationen över hur investeringarna sköttes är stor. Men förklaringarna till haveriet är lika många som personerna som har en åsikt. Patrik Sylvegård, som kom in som assisterande tränare när Leif Strömberg fick gå, tror att problemet grundade sig i fler personer - eller om man så vill - för många kockar.

– Det var många kockar runt grytan på den tiden, många som ville bestämma. Det kändes som att det kom folk utifrån och slet bort hjärtat ur Malmö Redhawks. De ville säkert väl men kvar satt de som varit i Malmö jättelänge och undrade - vad händer nu?

Mannen som lockade Hugo Stenbeck till Malmö var Percy Nilsson. Han lägger å sin sida haveriet på miljardärens rådgivare.

– Hugo kom in i rätt ögonblick men pengarna hanterades fel. Man satsade allt på en spelare (Linus Klasen) och försökte köpa sig till segrar och det går inte. Hugo hade fel rådgivare omkring sig.

Mer än så funderar arenaägaren inte på fiaskot i dag. I stället blickar han framåt:

– Jag är inte den som går och grämer mig över saker. Du ser små saker i backspegeln på bilen, det är bättre titta i framrutan.

Och framåt, ur krisen, gick också Malmö – mot alla odds.Hockeyagenten Gunnar Svensson har dels följt Malmö från nära håll under många år och dels själv varit klubbdirektör i klubben under elva månader på 90-talet.
Foto: Tomas Leprince / KV LLSPOSTEN

■■■


14 mars 2012

Malmö kallar till ny presskonferens i arenan i Hyllie. Långa samtal in på natten i ordförande Tommy Qvarforts loge, och ett klartecken från familjen, får Patrik Sylvegård att tacka ja till en kombinerad roll som vd och sportchef. Klubbens tolfte (!) klubbdirektör under 2000-talet är på plats.

– Det ska inte vara Percys lag, inte Hugos lag, det ska bli Malmös lag. Det ska vara kärlek och lidelse för Malmö, säger Patrik Sylvegård till den församlade mediekåren.

Tonen upplevs vara genuin. Den nya sportchefen trycker på ord som kontinuitet och långsiktighet. Spelare från regionen ska prioriteras. Malmö är tillbaka på jorden och tiden strax före Stenbeck klev in med buller och bång.

– Elitserien är det långsiktiga målet, men vi måste komma bort ifrån att allt ska gå så fort, betonar Patrik Sylvegård.

"Det ska inte vara Percys lag, inte Hugos lag, det ska bli Malmös lag"

En stund innan medieuppbådet har vd:n Anders Olson och sportchefen Stefan Nyman fått sparken. De anklagas för att ha agerat illojalt mot klubben och många mindre smickrande turer följer mellan parterna.

Sedan kommer mardrömsbeskedet. Det blir inga fler Hugo-miljoner – de 60 miljonerna, som skulle räcka i tre år, har ju redan spenderats.

Jakten på Hugo Stenbeck

Ett kaos på sandlådenivå utbryter. Ordförande Tommy Qvarfort deklarerar att han ska jaga Hugo Stenbeck till världens ände för att få stålarna. Miljardären kontrar med att skicka en karta över Schweiz med klassiska "Catch me if you can!" (Fånga mig om ni kan!) till Patrik Sylvegård.


Hugo Stenbeck tillsammans med Percy Nilsson.
Foto: Tomas Leprince / KV LLSPOSTEN

Malmö är utskrattat i hela Hockey-Sverige.

Vidare anklagas Stefan Nyman och Anders Olson för att ha fått miljonbelopp utanför klubbens budget samt fört styrelsen bakom ryggen i Klasen-affären. Och mitt i allt är det bara en företagskonstruktion i tingsrätten som kan rädda krisklubben från konkurs.

Den häpnadsväckande cirkusföreställningen är dock inte över. Stefan Nyman stämmer klubben för sina uteblivna löner och får till slut rätt - och upprättelse - i en långdragen rättslig process. Samtidigt når Malmö en förlikning med förre vd:n Anders Olson, som också får ett ursäktsbrev – som han till klubbens stora vrede väljer att offentliggöra i Kvällsposten, varpå en ny process dras i gång.

Mitt i allt sträcker Hugo ut handen och löser Linus Klasen och Hannu Toivonens monsterkontrakt. Stjärnspelarna är borta.


■■■


Malmö slickar såren under säsongen. "Överstegrisen" Mats Lusth, som fick sitt smeknamn när han gav grishockeyn ett tryne under den egna spelarkarriären i Malmö, plockas in i båset som tränare. På isen blir det en säsong med höga toppar och djupa dalar och till slut en niondeplats, vilket är klubbens sämsta placering sedan slutet på 80-talet.

Men Sylvegård skyndar sakta. När säsongen är slut presenterar han Björn Hellkvist, som är djupt förknippad med värsta rivalen Rögle, som ny tränare. Tillsammans med just Mats Lusth, Andreas Hadelöv och Jesper Mattsson kliver han in i båset.

Och det är nu Malmö lyfter sportsligt. Under den nya tränarkonstellationens första år slutar laget etta i hockeyallsvenskan men misslyckas i kvalserien.Under den nya tränarkonstellationens första år slutar laget etta i hockeyallsvenskan men misslyckas i kvalserien.
Foto: Lars Dareberg / Bildbyr n / BILDBYR N

2 april 2015

Patrik Sylvegård vrålar ut sin glädje i Tegera arena. Landets tredje största stad är tillbaka i finrummet efter en jätterysare i den sjunde och avgörande kvalmatchen mot Leksand. Laget har just klamrat sig över gränsen till kvalspel och har, på andra försöket, klarat av att ta sig tillbaka till elitserien.

Tillbaka i SHL

Sju års ökenvandring på bakgården är över.

På påskafton hyllas hjältarna på hemmaplan. Mats Lusth tar av sig kavajen och kastar ut den i folkhavet som väntar på torget utanför arenan.

– Fy fan vad jag älskar er, skriker tränaren.

Kort därefter förenas Mats Lusth och Björn Hellkvist i en SHL-kyss på scenen. Men glädjeyran blir kortvarig.

Tio dagar senare har ”överstegrisen” fått sparken. Laget ska ta sig an SHL utan honom.


Patrik Sylvegård vrålar ut sin glädje i Tegera arena
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYR N


■■■


Turbulensen tycks ha försvunnit sportsligt, Men trots det går det ändå att ana vissa meningsskiljaktigheter internt på kansliet i stadsdelen Hyllie.

– Det har varit konflikter om vem som ska träna laget, till och med i medierna när er konkurrent försöker driva en annan tränare inför det här året. Men jag är ganska tuff där och säger att "då slutar jag här", inte för att jag har något emot den personen, men jag tror inte det är rätt för Malmö nu, säger Patrik Sylvegård.

I återkomsten i SHL gör Malmö en klart godkänd säsong som nykomling. Kontraktet säkras utan kval men sprickan mellan Björn Hellkvist och spelarna går inte att dölja längre. Sylvegård vacklar i frågan men till slut lämnar Hellkvist. Och när en ny tränare ska tillsättas blir det återigen lite väl många kockar i grytan.

– Jag har varit i tjafs med styrelsen om många grejer, de tycker en sak och jag en annan. Jag säger inte att jag har fått som jag vill, för jag är inte ute efter det, utan för vad jag tror är bäst för klubben. Sedan har Percy Nilsson och Tommy Qvarfort gjort utspel men de har hela tiden stått bakom den långsiktiga satsningen. De har heller aldrig sagt åt mig att göra något och de högaktar jag dem för.

"Jag har varit i tajfs med styrelsen om många grejer"

■■■


7 oktober, 2016

Vi är tillbaka i Patrik Sylvegårds loge och matchen mot Örebro. Malmö spelar dåligt och sportchefen vankar nervöst fram och tillbaka i dörrhålet som vetter ut mot läktaren. Han grimaserar och skriker till spelarna på isen.

Jag frågar om hur kontakterna med Hugo Stenbeck, som fortfarande finns kvar i skymundan som ägare, ser ut i dag.

Malmö Redhawks siktar mot guld

– Hugo skickar sms ibland. Han är jättejätteglad för framgångarna men samtidigt tror jag det är jätteviktigt att Hugo låter oss som kan hockeyn sköta den. Han får gärna vara med och ha åsikter men inte komma in och ändra riktning.

Kommer han med åsikter då?

– Ja, det gör han. Han brinner för hockeyn och Malmö och tycker det är kul. Det har han all rätt att göra, han kan mycket bra när det gäller affärer.

Någon timme tidigare samma kväll har agenten och förre klubbdirektören Gunnar Svensson strött lovord över hur Patrik Sylvegård fått klubben på rätt köl efter det historiska haveriet.

– Mycket av framgångarna stavas Patrik Sylvegård. Efter att Patrik kom in så har resan gått uppåt. Han har gjort det jättebra, framför allt hur han har fått bort en massa konflikter internt och enat klubben. Det är lite enklare eftersom Percy Nilsson inte är operativ längre. Det är bra. Percy har gjort jättebra för Malmö men det var dags för honom att kliva av det operativa.

"Hugo skickar sms ibland. Han är jätteglad för framgångarna"

Ändå vill Gunnar Svensson kasta in en brasklapp mitt under den pågående framgångssagan.

– Jag är lite rädd för att de satsar allt på ett kort den här säsongen för att gå till final. Det är lite tillbaka till gamla hjulspår och har hög medelålder i laget.

Efter tio omgångar leder laget SHL. I kväll möter de Brynäs i Gävle och det är svårt att veta om det är en tillfällig succé eller något hållbart att bygga på.


Hugo Stenbeck finns fortfarande kvar i skymundan i klubben, som ägare.
Foto: Tomas Leprince / KV LLSPOSTEN

Finns det någon risk att Malmö faller tillbaka i gamla synder? 

Jag tar med mig frågan till mötet med Patrik Sylvegård.

– Nej, det tror jag inte så länge jag får vara med och bestämma tillsammans med det gänget jag litar på och vi inte går från vårt arbetssätt. Om jag får slå mig lite på bröstet så har jag varit ganska envis med att vi inte ska ta några genvägar.

Synen på Malmö som köpelag pikade under Hugo Stenbecks satsning men fortfarande i dag är återväxten från de egna leden låg. Samtidigt består truppen nu av nio spelare som har lirat juniorhockey i klubben samt Nichlas Hardt som tidigare spelat allsvensk hockey i Malmö.

– Vi är extremt duktiga på att få tillbaka våra spelare men vi måste försöka få upp fler spelare i vårt A-lag. Vi behöver få fram bättre spelare underifrån, vilket kräver att fler börjar spela i regionen. Det är en stor utmaning, påpekar sportchefen.

Den andra utmaningen ligger i att bli bäst i Sverige. Innan dess har laget som alltid haft ett rykte om sig att vara kaxigt, just inte så mycket att vara kaxig över enligt Patrik Sylvegård.

– Vi är inte långt från topplagen men vi får ta det utifrån våra förutsättningar. Det handlar inte om att lyckas ett år utan vi vill vara där uppe och leverera på sikt. Sedan kommer det alltid något år där det går upp och ner men då är det viktigt att vi orkar stå emot.

"Vi är inte långt i från topplagen men vi får ta det utifrån våra förutsättningar"

■■■


22 oktober 2016

Det är 22 år sedan Malmö tog SM-guld senast, klubbens andra genom tiderna. Om man får tro Patrik Sylvegård kan det snart vara dags att på allvar ta upp guldsnacket.

– Om två år kanske. Det tror jag. Säsongen 18/19 eller 19/20, 2020 blir väl bra.

Går det att slåss om guldet med dagens spelarbudget?

– Det tror jag. Det gäller bara att få in rätt karaktärer och spelare. Kanske lite till, få in någon spetsspelare till.

"Kittlar och ligger mig varmt om hjärtat"

Innan vi skiljs åt bärgar hemmalaget bonuspoängen mot Örebro i ett straffavgörande, som sätter sportchefens hjärta på nytt prov. Patrik Sylvegård brinner av kärlek och lidelse för Malmö. Och en gnutta nostalgi.

– Ibland skulle jag vilja heta Malmö Ishockeyförening och ta tillbaka den skånska färgen i vår logga. Det vi vann med, det kittlar och ligger mig varmt om hjärtat.


Malmö Redhawks satsar på guld om två år.
Foto: Peter Skaugvold / BILDBYR N

Hugo Stenbecks syn på hela historien då?

I ett sms till Kvällsposten svarar han bara kort:

”Jag lämnar frågor om prestationen på isen till spelarna, och frågor om klubben till styrelsen. Hoppas träffa er på någon match snart!”

Malmö Redhawks

Grundad: 1972.

SM-guld: 1992 och 1994.

Europacupguld: 1993.

Tröjor i taket: 1 – Peter ”Pekka” Lindmark, 5 – Roger Nordström, 18 - Patrik Sylvegård, 25 – Kaj Olsson.

Arenakapacitet: 12600.

Supporterklubb: Redhawks Support.

Maskot: Hawkan.

Huvudtränare: Peter Andersson.

Assisterande tränare: Martin Filander och Jesper Mattsson.

Styrelse: Tommy Qvarfort, ordförande, Benedikte Holmberg, vice ordförande, Jan Sjöwall, Håkan Sigvant, Maria Pääjärvi Svensson, Tom Kellheim.

Vd och sportchef: Patrik Sylvegård.

TIDSLINJE

Malmö Redhawks resa från det största haveriet i svensk klubblagshockeys historia till toppen av SHL.

1 februari 2011 – Hugo Stenbeck storsatsning på runt 60 miljoner kronor offentliggörs.

2 mars 2011 – Malmö vinner över Borås med 5-3 i grundseriens sista match och slutar åtta i allsvenskan.

3 mars 2011 – Leif Strömberg blir ny tränare för storsatsningen.

12 maj 2011 – Malmö skriver ett monsterkontrakt med Linus Klasen, lagets stora stjärna.

10 december 2011 – Leif Strömberg får lämna när laget ligger på sjätte plats i tabellen. Ulf Taavola tar över som ny huvudtränare.

2 mars 2011 – Malmö vinner med 1-0 över Almtuna i grundseriens sista omgång och räddar en plats i förkvalserien med en poängs marginal.

12 mars 2011 – Malmö slår Västerås borta med 4-1 i förkvalsseriens sista match men det är Rögle som går till kvalserien på målskillnad efter att ha krossat Oskarshamn med 7-0.

14 mars 2012 – Malmö sparkar vd:n Anders Olson och sportchefen Stefan Nyman, Patrik Sylvegård presenteras i en kombinerad roll som ny vd och sportchef.

20 mars 2012 – Mats Lusth kommer in som ny tränare i Malmö och leder laget tillsammans med Ulf Taavola.

11 april 2012 – Det blir inga mer pengar från Hugo Stenbeck som uppges ha spenderat runt 60 miljoner under första året, mer än vad avtalet skulle ha betalat på tre år.

12 april 2012 – Redhawks är i ekonomisk kris och lämnar in en ansökan om en företagsrekonstruktion till tingsrätten.

17 maj 2012 – Hugo Stenbeck går in och löser Linus Klasens och Hannu Toivonens monsterkontrakt.

12 juli 2012 - Redhawks undviker konkurs. Rekonstruktionen är avslutad och Malmö Redhawks är räddat.

2 mars 2013 – Malmö förlorar sista matchen i grundserien mot Leksand på bortais och slutar på nionde plats i hockeyallsvenskan.

6 mars 2013 – Tränaren Ulf Taavola lämnar klubben.

21 mars 2013 – Björn Hellkvist, som är djupt förknippad med Rögle och som haft en timeout från hockeyn på grund av sin sjukdom parkinson, presenteras som ny tränare bredvid Mats Lusth. I den nya tränarkonstellationen ingår även Jesper Mattsson och Andreas Hadelöv.

4 mars 2014 – Malmö Redhawks vinner hockeyallsvenskan.

7 april 2014 – Kvalserien avslutas och Malmö slutar på femte plats.

28 februari 2015 – Malmö Redhawks slutar på tredje plats i hockeyallsvenskan.

13 mars 2015 – Malmö slutar trea i slutspelsserien och ställs mot Leksand i kampen om en plats i SHL.

2 april 2015 – Malmö är klart för SHL efter en jätterysare i den sjunde och avgörande matchen mot Leksand. Sju års väntan är över.

14 april 2015 – Ny tränarbomb. Mats Lusth får sparken, Björn Hellkvist tar över som huvudtränare.

8 mars 2016 – Malmö slutar på tolfte plats i återkomsten i svensk hockeys finrum.

11 mars 2016 – Klubben meddelar att Björn Hellkvist lämnar klubben, beslutet uppges vara gemensamt.

5 april 2016 – Peter Andersson, som tidigare har varit spelare, tränare och sportchef i Malmö, presenteras som ny tränare.

4 oktober 2016 – Malmö radar upp segrar under säsongsupptakten och tar sjätte raka trepoängaren i krossen hemma mot Leksand. Inget annat lag har startat SHL så bra under 2000-talet.

22 oktober 2016 – Malmö har spelat tio matcher och leder SHL på 23 poäng.

Tre frågor till Stefan Nyman, tidigare sportchef i Malmö.

Hur upplevde du tiden i Malmö?

– Jag har en bra känsla för Malmö ändå. Jag gillade det som var insidan av klubben, de som jag jobbade med. Jag hade det bättre på insidan än vad det såg ut. Redhawks är en bra klubb i en trevlig stad och med en jättefin arena. Det var en bra tid och jag lärde mig mycket.

Varför misslyckades ni sportsligt?

– Det var en nystart och vi hade i princip ett helt nytt lag. Det tog lite tid för alla att anpassa sig. Men i slutändan var det faktiskt målskillnad från att vi fått Rögles plats i kvalserien.

Det blev en lång rättsprocess innan du fick din uteblivna lön - och upprättelse - hur ser du på det?

– Jag ville gå hela vägen för att sanningen skulle komma upp på bordet. Alla papper. Det hände mycket under den tiden men jag kan stå för allt jag gjort. Jag följde min budget. Det var en speciell situation men för mig var det hockey. Jag fokuserade på hockeyn.

Fyra frågor till Linus Klasen - stjärnan i Hugo Stenbecks satsning.

Hur upplevde du tiden i Malmö?

– Jag lärde mig mycket och blev starkare som person efter det året.

Vad var det som gjorde att ni misslyckades?

– Vi var nära att gå upp, hade inte Oskarshamn släppt in oväntat och chockerande många mål mot Rögle så hade vi gått upp. Det är små marginaler ibland. Mitt ordval angående Oskarshamn i radion direkt efter sista matchen var i besvikelse och givetvis ett olyckligt ordval.

Vad tänker och känner du när du blickar tillbaka på den tiden?

– Inte mycket, jag har fullt upp med mitt liv, familj och karriär, att försöka vara bra på jobbet varje dag nu i Lugano, det kräver 100 procent av mitt fokus och koncentration.

Vad säger du om Malmös inledning på årets SHL?

– Jag tycker det är jättekul, jag gläds med klubben och tycker det är viktigt för svensk ishockey att Malmö är i SHL.