Allan Kuhn. Foto: Petter Arvidson
Allan Kuhn.  Foto: Petter Arvidson

Malmö FF:s danska dynamitoffensiv

Publicerad

Malmö FF är ute efter revansch och guldmålsättningen är densamma som varje år.

Titeln ska vinnas – med hjälp av Allan Kuhns danska dynamitoffensiv.

– Det räcker med att lämna tre spelare hemma i försvaret, säger den nytillträdde tränaren.

Åge Hareide ledde MFF till ett SM-guld och dubbla gruppspel i Champions League.

Nu när han flyttat vidare och tagit över det danska landslaget är klubben ändå ute efter revansch.

Femteplatsen i allsvenskan 2015 är långt från föreningens målsättning och ersättaren Allan Kuhn har därför i uppdrag att bygga ett nytt guldlag.

I dag gör MFF-truppen sin första träning på fullstor plan men redan nu har Kuhn bestämt sig för vilka förändringar han vill göra.

I grunden är det samma 4-4-2 som Åge Hareide oftast använde men balansen kommer bli mer offensiv.

– Det kommer märkas tydligast på ytterbackarna. I uppspelsfasen ska de ligga högre upp. De ska vara mellan motståndarnas yttermittfältare och ytterbackar. De ska fungera mer som genombrottsspelare än några som man vänder spelet på, säger Kuhn.

Vill inte slå långbollar

Men de offensivare dragen stannar inte där. Även mittfältsbalansen ska förändras.

– en av de centrala mittfältarna ska få möjlighet att följa med upp och anfalla. Vi ska hitta ytorna mellan motståndarnas backlinje och mittfält.

I det mellanrummet ser Kuhn gärna att MFF har uppemot så många som sex spelare: Den mer offensivt inriktade innermittfältaren. De båda ytterbackarna, de båda yttermittfältarna samt den anfallare som faller ner och möter uppspelen.

MFF:s spel under Åge Hareide fungerade som bäst när den mötande anfallaren var Isaac Kiese Thelin som med sin storlek gjorde att MFF kunde spela långa bollar och med hjälp av en Kiese Thelin-nick skarva dem vidare mot djupledslöpande Markus Rosenberg eller yttermittfältare som Emil Forsberg.

Den långa bollen ska enligt Kuhns taktik inte slås speciellt ofta.

– Det är bara i nödfall, till exempel om Johan Wiland eller någon av innerbackarna är trängda. Då kan vi behöva chansa.

"Ställer stora krav"

I grunden vill Kuhn i stället att bollen upp till den mötande anfallaren ska slås av en innermittfältare och att den ska slås på fötterna eller kroppen, snarare än i nickhöjd.

– Man vinner mycket på att få fast bollen framför motståndarnas backlinje och sen hitta inspel mot ytterbackar, yttermittfältare eller anfallare som springer i djupled, säger Kuhn.

Det låter som att ni kan få problem när motståndarna kontrar?

– Det här ställer stora krav på våra mittbackar och den ena innermittfältaren, men det ska de kunna lösa.

Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag