Allan Kuhn tar över som tränare i Malmö FF. Foto: Björn Lindgren/TtAllan Kuhn tar över som tränare i Malmö FF. Foto: Björn Lindgren/Tt
Allan Kuhn tar över som tränare i Malmö FF. Foto: Björn Lindgren/Tt
Åge Hareide lämnade Malmö FF Foto: Daniel Ochoa De OlzaÅge Hareide lämnade Malmö FF Foto: Daniel Ochoa De Olza
Åge Hareide lämnade Malmö FF Foto: Daniel Ochoa De Olza
Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson. Foto: Petter Arvidson / BildbyrånMalmö FF:s sportchef Daniel Andersson. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson.

 Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Klart: Kuhn tar över tränarjobbet i MFF

Publicerad

MALMÖ

Det var en utdragen process och när Malmö FF presenterade ny tränare var det en för många okänd tränare som steg in genom den knarrande dörren.

– Det tog lång tid, så man måste ha väntat på något riktigt bra, säger Allan Kuhn, 47, till Kvällsposten.

Allan Kuhn har varit en framgångsrik spelare runtom i Skandinavien. På sitt tränar-CV har han senast varit assisterande tränare i Ålborg (2011-2015), dessförinnan i Randers 2011. 2009-2011 var han huvudtränare i Midtjylland

2004-2009 i Ålborg var han också assisterande.

Men nu får han alltså ett jobb av ny dignitet.

– Malmö är en stor klubb, det var väldigt lätt att säga ja, berättar Allan Kuhn för Kvällsposten efter fredagens presskonferens.

– För en månad sedan inleddes dialogen och det kändes som att det blev riktigt nära mellan jul och nyår.

Anställd av MFF från 15 januari

Den första kontakten togs den 2 december när det offentliggjordes att Åge Hareide inte längre var Malmö FF:s tränare. Anställningen gäller från och med den 15 januari. Det rör sig precis som för Åge Hareide om en tillsvidareanställning.

– Hade jag inte tyckt det vore bra så hade jag inte tackat ja, säger Kuhn som nu beger sig hem till Danmark för att hämta sina ägodelar.

Han ska flytta till Malmö.

– Jag vill vara ett med staden. Jag vill synas och att folk ska känna igen mig. Jag vill vara en del av klubben och en del av staden.

Vad kan man då förvänta sig på fotbollsplan? Hur kommer Allan Kuhn att förändra Malmö FF?

47-åringen berättar att han föredrar en fotboll där man i defensiven spelar med mycket hög press. Han vill erövra boll snabbt och sedan ställa om. Han vill också att Malmö åter ska bli ett spelförande lag där de två anfallarna och yttrarna i hans 4-4-2-uppställning ska producera mycket poäng.

– Jag ser helst att man spelar 4-4-2. Men det finns dagar då man måste hitta på något annat, då man kanske möter bättre lag. Men jag vill att mitt lag ska våga ta initiativ. Det spelar ingen roll om de andra har bollen, då måste vi våga ta den ifrån dem.

– Ni kommer att se mycket hög press.

Allan Kuhn har jobbat med Erik Hamrén

Själva filosofin bygger på Kuhns tre K.

– Kärlek, krav och konsekvens. Man ska ha kul och älska att spela fotboll, man ska också tycka om de man spelar tillsammans med. Man måste också ha krav på sig själv och på andra. Och ibland så är där en del konsekvenser, berättar han.

Danske Kuhn är något av en halvsvensk fotbollstränare. Inte minst har hans liv och karriär formats av den svenske förbundskaptenen Erik Hamrén som Kuhn hade först som tränare i Örgryte och sedan som huvudtränare när han själv var assisterande i Ålborg.

– Givetvis har han betytt mycket för mig. Han har gjort mycket för mig inte minst på ett ledarskapsplan. Det var fyra år i ÖIS och sedan fyra år till. Han har betytt mycket för min utveckling som tränare och så klart för min spelfilosofi också.

Det har rests en del frågetecken från experthåll då du mestadels i din karriär har varit assisterande tränare. Hur ser du på kritiken?

– Jag har varit 20 månader för en toppklubb och hade Ålborg 13 matcher utan att förlora en enda, inkluderat Champions League-matcher.

– Det är helt okej att ni frågar om det, men jag ska visa er att jag har kapacitet till att klara av jobbet som huvudtränare.

Var det lättare att lämna Ålborg när du inte fick jobbet som huvudtränare där?

– Ja, jag kan inte säga något negativt om Ålborg. Jag har haft en fantastisk resa med dem.

Du tar inte med dig någon assisterande tränare?

– Nej, jag tycker att man ska ta vara på det man har här, och den kulturen som finns här. Så nej, det kommer inte på tal.

Vad blir den stora skillnaden mellan att vara assisterande i Ålborg och huvudtränare i Malmö FF?

– Det kommer att vara besluten. Innan har jag inte tagit de avgörande besluten. Sedan är det medierna. Det är inte så att man går direkt ner i omklädningsrummet efter att ha förlorat med 0-4 på hemmaplan, det kunde man göra som assisterande.

– Den stora skillnaden är pressen, den måste man tycka om som huvudtränare. Och det tror jag att jag kan klara av. Annars hade jag inte sagt ja till jobbet.

Är det något du har saknat till och med?

– Ja.

– Och sedan så är det ju så att när man vinner mycket som assisterande så kan man få en känsla av att "det här hade ju jag klarat".

Martin Hardenberger
Martin Hardenberger
Gustav Persson
Gustav Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag