MFF:s vd Niclas Carlnén bekräftar att MFF är beredda på ett enskilt år av ekonomisk rekordförlust, vilket innebär över 32,8 miljoner kronor.MFF:s vd Niclas Carlnén bekräftar att MFF är beredda på ett enskilt år av ekonomisk rekordförlust, vilket innebär över 32,8 miljoner kronor.
MFF:s vd Niclas Carlnén bekräftar att MFF är beredda på ett enskilt år av ekonomisk rekordförlust, vilket innebär över 32,8 miljoner kronor.
Vidar Örn Kjartansson säldes för 40 miljoner kronor och räddade tillsammans med Uefa-intäkter ett positivt ekonomiskt resultat åt Malmö FF 2016.Vidar Örn Kjartansson säldes för 40 miljoner kronor och räddade tillsammans med Uefa-intäkter ett positivt ekonomiskt resultat åt Malmö FF 2016.
Vidar Örn Kjartansson säldes för 40 miljoner kronor och räddade tillsammans med Uefa-intäkter ett positivt ekonomiskt resultat åt Malmö FF 2016.
Markus Rosenberg har just gjort 3–0 för MFF mot Salzburg 2014 och skjutit sitt lag till Champions League och intäkter över 200 miljoner kronor.Markus Rosenberg har just gjort 3–0 för MFF mot Salzburg 2014 och skjutit sitt lag till Champions League och intäkter över 200 miljoner kronor.
Markus Rosenberg har just gjort 3–0 för MFF mot Salzburg 2014 och skjutit sitt lag till Champions League och intäkter över 200 miljoner kronor.
Foto: MATHILDA AHLBERGFoto: MATHILDA AHLBERG
 Foto: MATHILDA AHLBERG

Malmö FF beredda att gå över 30 miljoner back

Publicerad

En dunderförsäljning och oväntade Uefa-intäkter räddade bokslutet 2016.

Nu är Malmö FF beredda på att det kan bli en rekordförlust – över 32,8 mijoner kronor – om spelarförsäljningar och Europaframgångar uteblir 2017.

– Klarar vi inte av att parera kostnaderna kan det slå så fel ett år, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

På fredagskvällen håller Malmö FF årsmöte.

Ett årsmöte som i alla fall på förhand ser ut att bli det lugnaste i mannaminne.

Klubben är svensk mästare, rikare än någonsin och det finns exakt noll inkomna motioner att behandla.

Klubben kan dessutom stoltsera med ett ekonomiskt resultat för 2016 om 4,9 miljoner kronor plus, 1,3 miljoner efter skatt.

På det hela taget är Malmö FF:s ekonomi med svenska idrottsliga mått mätt enormt stark. Det egna kapitalet är 457 miljoner kronor och de likvida medlen (enkelt uttryckt kontanter) 239,5 miljoner.

Beredda på brakförlust

Faktum är att MFF:s ekonomi är så god att man ett enskilt år i värsta fall är beredda att göra en rekordförlust. Alltså större än det ekonomiska mardrömsåret 2010 då man gick back med 32,8 miljoner kronor.

Och synar man Malmö FF:s årsredovisning för 2016 så innebar storförsäljningen av Vidar Örn Kjartansson och intäkter från Uefa (släpande ersättningar från Champions League 2015 samt ersättning för spelare som deltog i EM) att MFF undgick en ny rekordförlust redan i fjol.

MFF sålde Kjartansson för cirka 40 miljoner kronor och fick sammanlagt 21,3 miljoner i ersättningar från Uefa. 

Att det skulle komma mer pengar från Champions League kände MFF till och det hade man i viss mån tagit höjd för, medan EM-ersättningarna och försäljningen av Kjartansson inte gick att förutspå.

Malmö FF budgeterar med spelarförsäljningar, men inte alls i den nivå runt 40 miljoner kronor som man fick för Kjartansson.

Alla de cirka 40 miljonerna går dock inte rakt in i resultatet som vinst, till exempel måste vissa delar av MFF:s investering i Kjartansson (främst sign on) som skulle belasta resultatet under hela det treåriga kontraktet nu belasta 2016.

Medvetna om de kommande Champions League-intäkterna och efter försäljningen av Kjartansson valde Malmö FF, enligt vad Kvällsposten erfar, dessutom att ta andra kostnader som man kunde väntat med på 2016 vilket innebär att fjolårsresultatet kunde varit något starkare än vad det blev.

 

LÄS MER: "Bara Europaspel kan rädda MFF:s budget 2017". 

"Det kan slå så fel"

Men faktum kvarstår.

Utan försäljningen av Kjartansson och Uefa-intäkterna hade Malmö FF gått med en större förlust än de minus 32,8 miljoner man gjorde 2010.

Detta är dock något som är inom ramarna för MFF:s nya sätt att se på sin ekonomi snarare i treårscykler än år för år.

– Det (en rekordförlust) skulle kunna hända. Speciellt som spelartruppen har varit lite dyrare än vad vi har tänkt egentligen. Klarar vi inte av att parera kostnaderna kan det slå så fel ett år, säger MFF:S vd Niclas Carlnén.

Inför 2017 har Malmö FF varit tydliga med att man vill minska sin spelartrupp, vilket man i viss mån också gjort, för att göra vägen kortare för de egna talangerna in i A-lagsspel.

Men det är också ett beslut fattat på ekonomiska grunder.

– Ja, det är det ju. För oss är det jätteviktigt att det finns plats för våra egna ungdomar i vår trupp. Och då finns det inget annat sätt att arbeta på. Sedan är det som du säger att det stämmer överens med den ekonomiska målsättningen som vi har. Det går hand i hand, säger Niclas Carlnén.

Det är kombinationen av de senaste årens mångmiljoninkomster och den höga sportsliga ambitionen som gör att MFF är beredda att i värsta fall gå 30 till 40 miljoner kronor back.

Bra trupp är dyrt

Att ha en trupp bra nog att ta sig till ett europeiskt gruppspel är dyrt, men pengarna kan tjäna där är ännu större än så och med 240 miljoner i likvida medel har MFF utrymme till en sådan brakförlust – även om varje år har ambitionen att hålla ekonomin i balans.

– Vi har en hög sportslig ambition men har också varit väldigt tydliga med att de pengar vi fått in de senaste åren ska användas långsiktigt och med försiktighet, säger Niclas Carlnén och syftar på de investeringar som i större grad gjort i träningsfaciliteter, lokaler och ungdomsverksamhet än direkt in i A-lagstruppen.

Malmö FF:s årsmöte startar 18.30 fredagen den 3:e mars i restaurang 1910 på Swedbank Stadion.

 

Läs mer om Malmö FF i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag