Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mäktig vändning när IFK blev finalklart

Foto: MATHILDA AHLBERG
Foto: BJÖRN LINDGREN/TT
Foto: BJÖRN LINDGREN/TT

"Vi ska till Malmö", skanderade de tillresta Kristianstadssupportrarna.

Efter superdramatik stod det klart att IFK Kristianstad vänt semifinal 4 och tagit sig till SM-finalen i Malmö arena.

Finalen blir lagets femte SM-final på sex år.

Det var hemmatränaren Sebastian Seiferts sista match i Ystad arena. Frågan var om det också skulle vara Ystads IF:s sista match för säsongen, eller om de kunde få till en avgörande semifinal i Kristianstads arena.

Hade det vita hjärtat krafter kvar att stoppa storfavoriten IFK Kristianstad från sin femte final på sex år, och möjligheten att ta tredje raka SM-guldet?

En som hade krafter kvar var kantspringaren Hampus Andersson. Han gjorde 1-0 och kort senare räddade Anders Persson räddade. Jerry Tollbring kvitterade förvisso, men den första halvleken var Ystads och Hampus Anderssons. Vid ställningen 7-4 tog gästerna sin första timeout. Matchuret stod då på 9.04.

Trygg hemmaledning

Leo Larsson byttes tidigt in i gästernas mål, räddade första skottet han fick emot sig, men Ystad lyckades behålla bollen 9-5 och satte 10-5. Inget kunde stoppa dem i den första halvleken. Hampus Andersson var planens spelare och noterades den första halvtimmen för hela åtta mål.

– Det är fjärde semifinalen, förlorar vi den här så åker vi ut. Det är bara att klämma fram de sista dropparna, så får vi se hur långt det räcker. Det kvittar vem som gör målen i en sådan här match, sa han till C More och tillade att han inte fått så många bollar att jobba med de tidigare semifinalmatcherna som denna kväll.

– Både förra matchen och förrförra matchen hade jag kanske behövt en stol att sitta på därute, men det känns bra att få igen det den här matchen.

Mäktig IFK-spurt

Men om hemmalaget fick en drömstart på första halvlek, så var inledningen på andra en mardröm. Man drog på sig tre snabba utvisningar och Hampus Andersson tvingades vila med en ömmande axel.

Samtidigt spelade Kristianstad upp sig och sju minuter in i den andra akten hade försprånget krympts från fyra till ett mål. Och drygt tre minuter efter det hade man också vänt; 20-21. Dessutom var Nebosja Simic tillbaka i målet, och nu på betydligt bättre humör än tidigare.

Femte finalen på sex år

Hampus Andersson vägrade ge sig, och det var också nu han kom tillbaka i spel, men Anderssons comeback hjälpte inte. Kristianstad hade spurtat till sig ledningen och släppte den inte. YIF-tränaren Sebastian Seifert provade under slutminuterna med att ta ut sin målvakt för att kunna spela med en extra utespelare.

Men det räckte inte. Det här var Kristianstads match. Slutsiffrorna skrevs tillslut till 27-30.

Sebastian Seifert hade därmed gjort sin sista match som Ystadstränare och IFK Kristianstad hade tagit sig till sin femte SM-final på sex år.