Foto: MATHILDA AHLBERGFoto: MATHILDA AHLBERG
 Foto: MATHILDA AHLBERG
Foto: BJÖRN LINDGREN/TTFoto: BJÖRN LINDGREN/TT
 Foto: BJÖRN LINDGREN/TT
Foto: BJÖRN LINDGREN/TTFoto: BJÖRN LINDGREN/TT
 Foto: BJÖRN LINDGREN/TT

Mäktig vändning när IFK blev finalklart

Publicerad

"Vi ska till Malmö", skanderade de tillresta Kristianstadssupportrarna.

Efter superdramatik stod det klart att IFK Kristianstad vänt semifinal 4 och tagit sig till SM-finalen i Malmö arena.

Finalen blir lagets femte SM-final på sex år.

Det var hemmatränaren Sebastian Seiferts sista match i Ystad arena. Frågan var om det också skulle vara Ystads IF:s sista match för säsongen, eller om de kunde få till en avgörande semifinal i Kristianstads arena.

Hade det vita hjärtat krafter kvar att stoppa storfavoriten IFK Kristianstad från sin femte final på sex år, och möjligheten att ta tredje raka SM-guldet?

En som hade krafter kvar var kantspringaren Hampus Andersson. Han gjorde 1-0 och kort senare räddade Anders Persson räddade. Jerry Tollbring kvitterade förvisso, men den första halvleken var Ystads och Hampus Anderssons. Vid ställningen 7-4 tog gästerna sin första timeout. Matchuret stod då på 9.04.

Trygg hemmaledning

Leo Larsson byttes tidigt in i gästernas mål, räddade första skottet han fick emot sig, men Ystad lyckades behålla bollen 9-5 och satte 10-5. Inget kunde stoppa dem i den första halvleken. Hampus Andersson var planens spelare och noterades den första halvtimmen för hela åtta mål.

– Det är fjärde semifinalen, förlorar vi den här så åker vi ut. Det är bara att klämma fram de sista dropparna, så får vi se hur långt det räcker. Det kvittar vem som gör målen i en sådan här match, sa han till C More och tillade att han inte fått så många bollar att jobba med de tidigare semifinalmatcherna som denna kväll.

– Både förra matchen och förrförra matchen hade jag kanske behövt en stol att sitta på därute, men det känns bra att få igen det den här matchen.

Mäktig IFK-spurt

Men om hemmalaget fick en drömstart på första halvlek, så var inledningen på andra en mardröm. Man drog på sig tre snabba utvisningar och Hampus Andersson tvingades vila med en ömmande axel.

Samtidigt spelade Kristianstad upp sig och sju minuter in i den andra akten hade försprånget krympts från fyra till ett mål. Och drygt tre minuter efter det hade man också vänt; 20-21. Dessutom var Nebosja Simic tillbaka i målet, och nu på betydligt bättre humör än tidigare.

Femte finalen på sex år

Hampus Andersson vägrade ge sig, och det var också nu han kom tillbaka i spel, men Anderssons comeback hjälpte inte. Kristianstad hade spurtat till sig ledningen och släppte den inte. YIF-tränaren Sebastian Seifert provade under slutminuterna med att ta ut sin målvakt för att kunna spela med en extra utespelare.

Men det räckte inte. Det här var Kristianstads match. Slutsiffrorna skrevs tillslut till 27-30.

Sebastian Seifert hade därmed gjort sin sista match som Ystadstränare och IFK Kristianstad hade tagit sig till sin femte SM-final på sex år.

Relaterade ämnen
Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag