Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lurade döden - nu är hon i världscupfinal

Paulinda FribergFoto: Carl Sandin
Foto: Daniel Stiller

Hon är Lundafrisören som var nära döden i en ridolycka för ett knappt år sedan.

Mot alla odds har Paulinda Friberg nu tagit en plats i Världscupen i Las Vegas.

- Det är en seger bara att jag tagit mig hit, säger Paulinda Friberg.

Svenska deltagare i världscupfinalen i Las Vegas

Douglas Lindelöw, hoppning

Paulinda Friberg, dressyr

Malin Hamilton, dressyr

Regerande mästare dressyr: Charlotte Dujardin,

Storbritannien

Regerande mästare:

hoppning: Daniel Deusser, Tyskland.

Främsta svenska

placering i världs- cupsfinalen i hoppning: Malin Baryard-Johnsson

med hästen Butterfly Flip kom trea i finalen i Las Vegas 2003.

Främsta svenska placering i världscups- finalen i dressyr:

Louise Nathhorst med

hästen Walk On Top vann världscups- finalen i Scandinavium

1998.

Vi spolar tillbaka bandet knappt ett år. I maj 2014 red Paulinda Friberg en unghäst hemma i ridhuset i Löberöd. Hon var ensam. Hästen fick det hon kallar ett "tokfnatt" och kastade av henne. I fallet träffades hon i buken av hästens bakhovar.

Hon fick flera inre skador - fem revbensfrakturer, en punkterad lunga och en sprucken lever vilket ledde till ett stor blodläckage. Hade hovarna träffat värre hade hon troligtvis inte levt i dag. Hennes räddare blev det faktum att hon hade med sig en mobiltelefon.

- Eftersom hästen var så lite riden så hade jag med mobilen. Jag förstod ganska tidigt att det var något allvarligare än att jag bara tappade luften, musklerna började krampa, så jag ringde en ambulans, säger Friberg.

Det dröjde dock inte länge innan hon satt i hästsadeln igen. Fem veckor efter olyckan var det dags igen. Hon slutade dock rida andra hästar än stoet Di Labbonia T, satsningen på dressyr fortsatte och har nu, mot alla odds, tagit henne ända till Världscupen i Las Vegas.

För som om det inte vore nog med att hon var med om en allvarlig olycka så finns det fler saker som skiljer henne från resten av elitryttarna.

Hon är den enda som har ett civilt jobb, som frisör i Lund, hon saknar stora sponsorer, har ingen agent och ingen heltidsanställd tränare.

- Men jag har mat på bordet och tak över huvudet, så jag ska inte klaga. Elitidrott kostar mycket pengar, det är ingen hemlighet.

Besviken på förbundet

Till råga på allt har hon fått väldigt lite stöd, såväl från tävlingsarrangörerna som från ridsportförbundet.

- Det är jättetråkigt. Från början sades det att det inte skulle kosta något att delta, men nu börjar kostnaderna dyka upp ändå, säger Paulinda Friberg.

Bland annat blir inte flygresan helt betald, hon blir tvungen att betala för hotellnätter själv och hon måste stå för kostnader för blodprover och tester som tagits för att få flyga till USA. Kostnader som borde ha täckts av arrangören, men som hon får stå för själv. Och inte heller Ridsportförbundet skjuter till några pengar.

- Jag tycker att jag representerar Sverige och gör reklam för svensk dressyr. Jag har haft besök av allt från SVT till ett spanskt magasin och bidrar till att göra bra reklam för svensk dressyr, men jag får ingenting tillbaka.

Kämpar mot alla odds

Mot alla odds har hon tagit en plats i Världscupen. Och nu ska hon återigen slåss mot oddsen när det väl är dags att tävla med stoet Di Labbonia T nästa vecka.

Hon är rankad 44:a i världen och det finns endast 18 platser till tävlingen i Las Vegas. Bara att kvala in var en seger, med andra ord.

- Jag har inget att förlora. Det är en seger bara att jag tagit mig hit.