Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

London-tvåan laddar om till OS i Rio

Håkan Dahlby missade bara ett skott av 50 i finalskjutningen och tog silver i dubbeltrap vid OS i London 2012.Foto: Christian Örnberg
Håkan Dahlby med silvermedaljen han vann på London-OS 2012.Foto: Christian Örnberg

I höstas trodde Håkan Dahlby att hoppet om OS i Rio var bortblåst.

Sen fick han en ny chans – och tog den, på Michaela Arvidssons bekostnad.

– Det är klart att jag tycker synd om Michaela som inte får åka, säger den 50-årige lerduveskytten.

Håkan Dahlbys liv förändrades när han tog silver i dubbeltrap vid OS i London. Själv förklarar han framgången med metodiska förberedelser, både tekniskt och mentalt.

– Jag ser min egen prestation som ett pussel, om det fattas en liten bit så blir det inte ett perfekt pussel. När allt är på plats, då är allt 100-procentigt resultat. Det var det vi fick i London.

För att kunna få bättre träningsförutsättningar inför OS i Rio började han för två år sedan bygga en jaktskyttebana av olympiska mått. Därför var det en stor besvikelse när han på VM misslyckades att kvala in till OS.

"Är inte hennes plats"

Men i november meddelade SOK och skyttesportförbundet att den OS-kvotplats som gevärskytten Michaela Arvidsson tagit var tillgänglig eftersom hon inte presterat på en tillräckligt hög nivå.

– Vi hade två tävlingar på oss och SOK sa att den som skjuter bäst resultat får åka till Rio. Jag tog chansen och var den ende som uppfyllde kriterierna.

– Det är klart att jag tycker synd om Michaela som inte får åka. Men det är inte hennes plats, den är SOK:s och det är de som bestämmer vem som ska åka.

Hur ser du på dina chanser att ta en medalj i Brasilien?

– Jag vet att jag kan prestera när det gäller och det har jag än en gång bevisat. Nu ska vi bara försöka få allt att stämma den 10 augusti också.