Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löftet: Riva stadion – och bygga nytt för 4 miljarder

Mamöalliansens planskiss för utveckling av stadionområdet i Malmö
Malmö Stadion Foto: Bildbyrån
Malmöalliansens ledare, från vänster Torsten Elofsson (KD), Niels Paarup-Petersen (C), Roko Kursar (L) och Torbjörn Tegnhammar (M) Foto: Mattias Larsson
Malmö Stadion. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Riva Malmö Stadion så snabbt som möjligt och bygga en ny inomhusarena för fotboll.

Det och ytterligare idrottsarenor för sammanlagt fyra miljarder på Stadionområdet utlovar Malmöalliansen om man vinner valet i höst.

– Det här är inte en idrottssatsning bara för proffsen utan för alla idrottsintresserade i Malmö, säger Niels Paarup-Petersen, Centerpartiets ordförande i Malmö. 

Malmö har inte haft borgerligt styre på 24 år.

Via idrotten i allmänhet och Stadionområdet i synnerhet hoppas nu allianspartierna i Malmö kunna bryta den socialdemokatiska dominansen.

Från logen med namnet Bosse Larsson, i hjärtat av Malmö FF:s hemmaarena Stadion, presenterade Malmöalliansen vad man kallar för sin vision av Stadionområdet, ett område man valt att kalla Stadsdel Stadion.

Visionen inkluderar minst 2 500 bostäder, skolor, förskolor och idrottsarenor.

Bygger idrottsarenor för 4 miljoner

Bara idrottsarenorna uppskattas kosta 4 miljarder kronor att bygga.

 – Den summan är en uppskattning. Exakt var den slutliga notan landar vet vi inte, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.

Ur Malmöalliansens perspektiv är satsningen på Stadionområdet med nya arenor och bostäder inte bara en satsning på elitidrott.

– Det är för barn och ungdomar vi arbetat fram denna satsning. De är Malmös framtid, säger Roko Kursar, Liberalernas ordförande i Malmö.

Samtidigt som man vill bygga arenor för 4 miljarder räknar Malmöalliansen att få in cirka 600 miljoner kronor i byggrätter för bostäder i Stadsdel Stadion.

I visionen finns dock inte bara planer på att bygga.

Malmöalliansen vill även riva.

I dag finns ett beslut om att Malmö Stadion, som stod klar till VM i fotboll i Sverige 1958, ska rivas. I dag finns ett blocköverskridande beslut om rivning med förslaget år 2026.

Malmöalliansen vill att det ska ske mycket snabbare än så.

– Folk ska i så fall kunna börja flytta in under mandatperioden. Multisportarenan (nordväst om Stadion och precis väster om där Malmö Stadion i dag ligger) ska också stå klar under mandatperioden, säger Torbjörn Tegnhammar.

Det innebär att Malmöalliansen lovar att om man vinner valet i höst så kommer en ny inomhusarena med fullstor fotbollsplan att stå klar senast 2022.

Malmö FF vill ha inomhushall

Just en sådan är något som Malmö FF efterfrågat i åratal. Och när MFF:s vd Niclas Carlnén i fjol uttalade sig om vad som var viktigast för klubbens sportsliga utveckling sade han: 

– Det handlar framför allt om när man ska bygga inomhushallen med fullplansmått. Vi behöver få upp kvaliteten på träningen off season när det inte är grässäsong, säger Niclas Carlnén.

Utöver multiarenan inomhus med plats för en fullstor fotbollsplan lovar Malmöalliansen en simarena och en friidrottsarena.

Redan nästa månad ska det tas beslut i stadsfullmäktige om den plan för Stadionområdet som tagit fram under innevarande mandatperiod. Den innehåller en hel del likheter med Malmöalliansens vision men saknar initialt framför allt bostadsbyggandet och simhallen.

Om den nuvarande planen godkänns i kommunfullmäktige vill Malmöalliansen riva upp beslutet om man vinner valet i höst.

– Det kommer vi att göra, säger Torbjörn Tegnhammar (M).

 

LÄS MER: Perlenberg: Välkomna in i matchen, Malmöalliansen