Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lisen Bratt Fredricson: ”Det är väldigt gubbstyrt”

Bratt Fredricson: ”Finns inget bättre att jobba med”.
Lisen Bratt Fredricson.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Lisen Bratt Fredricson.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Lisen Bratt Fredricson slår ett slag för ridskolor som ungdomsgårdar. 

Samtidigt är hon kritisk mot gubbstyre som prioriterar andra saker. 

– Det måste vara bättre att satsa på ungdomar och rörelse än att bygga om parker och torg.

I en stor intervju med Kvällsposten berättade Lisen Bratt Fredricson om hästarnas betydelse under hennes delvis kaotiska skolgång. 

Och som en av svensk ridsports mest inflytelserika personer skulle hon gärna se att fler ungdomar får chansen att fostras i stallmiljö. 

Men då behöver kommunerna ta ett större ansvar. 

– Jag tycker att man i vissa områden borde sanktionera för ungdomar som driver runt. Att kommunen ger bidrag eller stöttar så att ungdomar får testa idrott, oavsett vilken sport de vill utöva. 

– Sedan är ett stall enligt mig ett sunt ställe för ungdomar, det är inte så tillrättalagt. Ridskolor skulle kunna fungera bra som ungdomsgårdar.  

Enligt Lisen Bratt Fredricson kommer ridsporten lätt lite i kläm på grund av ett allmänt rådande gubbstyre. 

– Det är väldigt gubbstyrt så det vore kul att se hur mycket medel som går till olika sporter som golf och sådant som de är intresserade av.  

– Ridsporten är en både stor sport och livsstil och en viktig del om man bor på landsbygden. På samma sätt tror att den skulle vara riktigt bra integrationsprojekt. 

”Ser ut som på 70-talet”

Samtidigt menar hon att det skiljer sig hur mycket kommuner satsar på ridskolor, vilket blir tydligt när de reser runt mycket i landet. 

– Österlens ridklubb är vår hemmaklubb och ridskolan ser ut ungefär som på 70-talet. Sedan finns det andra kommuner som satsar mer. 

– Men det måste vara bättre satt satsa på ungdomar och rörelse än att bygga om parker och torg. För mig är det ett enkelt val. 

Lisen betonar också att stallet inte bara erbjuder en sport och tävlingsform. 

– Det är också ett väldigt bra sätt att fostra barn och ungdomar. De får lära sig att ta ansvar, lära sig att jobba i grupp och fysiskt arbete. 

– Dessutom finns det mycket i miljön runt hästar som är tröstande om man är ledsen, deprimerad eller har ångest. En hästman är väl det bästa som finns att trösta sig i och att bara lyssna på en häst som äter eller att mocka en box kan vara oerhört meditativt. 

Samtidigt är ridning dyrt oavsett om man vill eller inte...

– Ja, det är det som är det svåra med ridsporten. Hästarna behöver mat, någonstans att bo och någon som tar hand om dem. Det kostar, tyvärr är det så. 

Ladda ner Kvällsposten app.