Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lindahl: "Nu är han min på papper också"

Foto: Sanna Dolck

Kampen för att ta sig tillbaka från höftskadan pågår fortfarande men för Hedvig Lindahl hamnar den i skuggan av något större.

Landslagsmålvakten har äntligen blivit mamma till Timothy – trots att hon varit det sen januari.

– Känslomässigt har Timothy varit min hela tiden. Nu är han det på papper också, säger Lindahl.

I januari föddes lille Timothy efter en insiminering som gjorts i Köpenhamn nio månader tidigare.

Pojkens biologiska mamma, Sabine Willms, är gift med landslagsmålvakten Hedvig Lindahl.

Det har aldrig funnit några tvivel om att de båda skulle uppfostra Timothy tillsammans men byråkratin drog ut på tiden.

Först nu är även Hedvig Lindahl mamma i juridisk mening.

– Sabine kom inspringande till mig och sa: ”Nu är han din”. Det kändes inte så stort när det väl gick igenom. För mig var han redan min, rent känslomässigt. Det är också skönt, att jag lyckats knyta an rent känslomässigt trots att det varit lite osäkert.

Hur har du mått under hela den här processen?

– Om man tänker efter så är det väldigt stort. Hade det hänt något med Sabine så hade jag inte haft någon juridisk rätt till Timothy och hade vi bott i ett land där det politiska läget varit mer osäkert så hade man verkligen behövt alla papper på plats. Men här är det tryggt. Det finns ingen överhängande risk och Sabine är inte den som hoppar fallskärm till vardags. Det kändes som att det skulle lösa sig. Sabine har gjort ett stort jobb med allt det administrativa också.

Problem i passkontrollen

Har ni upplevt några problem under tiden?

– Lite småsaker. Vi skulle flyga alla tre. Det var till någon landskamp. Då gick jag igenom passkontrollen med Timothy. Han hade ju bara tyskt medborgarskap tidigare (Sabine har tyskt medborgarskap). Så där kom han med sitt tyska pass, med ett annat efternamn än mitt, tillsammans med svenska Hedvig Lindahl. Passkontrollanten var ju tvungen att kolla upp allt. Men jag kunde ju peka på Sabine och säga att där står hans biologiska mamma. De situationerna kan vi undvika nu.

Nu är alla pusselbitar på plats för Hedvig, Sabine och Timothy – åtminstone på det privata planet.

"Känner ett större egenvärde"

Fotbollsmässigt är läget mer osäkert.

För sju veckor sedan opererade Lindahl höften och hon har fortfarande inte gjort klart med någon klubb inför nästa säsong.

– Jag har haft lite kontakt med Kristianstad men jag har inte fått något konkret kontraktsförslag än. Jag lever kanske lite farligt nu men tidigare år har jag varit ganska stressad i de här situationerna. Det är jag inte nu.

Varför inte?

– Jag känner ett större egenvärde. Tidigare har jag kanske inte tror att något lag vill ha mig men i år tror jag att det löser sig.

Har familjesituationen påverkat det?

– Säkert. Allt spelar in. Det finns säkert många delar som påverkar. Jag känner att jag har ett större värde både som människa och som målvakt. Jag känner mig tryggare.

Vilka målsättningar har du inför nästa säsong?

– VM är det stora målet men jag känner inte att jag står och faller med det. Jag känner att karriären kan ge mig flera fina upplevelser även om det av någon anledning inte skulle bli VM. Vissa gånger har jag känt att ”får jag inte vara med om det eller det så kommer jag bli helt förkrossad”. Nu har jag hittat en bra balans. Men VM är det stora målet och det är då jag vill prestera på topp.

Tillbaka i januari

Vad har förbundskaptenen Pia Sundhage sagt?

– Hon var så klart lite orolig för att jag inte ska hitta formen igen. Det är helt förståeligt. Det var så klart en gambling att ta den här operationen. Men det hade varit en ännu större gambling att inte göra den här operationen. Hade jag kommit till VM, spelat fyra matcher och sen ha så ont att jag inte kunnat spela mer. Det hade också varit en stor risk. Jag har vägt fördelar mot nackdelar men valet var ganska enkelt till slut.

Hur går det med återhämtandet efter operationen?

– Jag har ingenting att relatera till när det gäller en sån här operation så jag vet inte riktigt. Men det är klart att det inte är hundra procent än. Det ska det vara först efter tolv veckor och det var sju veckor sen operationen. Jag kör sjukgymnastik tre dagar i veckan och stegrar upp det så mycket jag kan. Jag har inte börjat springa än men borde kunna göra det snart. Jag tänker att jag ska dra i gång fullt i januari när försäsongen börjar. Vi får se var det blir.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!