Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Ligger nästan som en grönsak"

Søs Søby tvingas avsluta karriären. Foto: København Håndbold

Målvakten offrade allt, räddade bollen – och dunkade samtidigt huvudet hårt i golvet.

Efter två och ett halvt års kamp ger nu Søs Søby, 26, upp karriären.

– Jag kan inte få en till hjärnskakning, det skulle kunna få mycket stora konsekvenser för det liv jag ska leva efter handbollen och det är jag inte intresserad av, säger Søby till danska TV2 Sport. 

I oktober 2014 laddade det danska handbollslandslaget för EM. Den då 23-åriga Søs Søby levererade mellan stolparna i matchen mot Brasilien men råkade också ut för en allvarlig skada när hennes huvud dunkades hårt mot golvet.

När EM-truppen togs ut tre veckor senare var Søby tvungen att tacka nej.

– Jag har haft skrikande huvudvärk. Det är som om det sitter någon på mitt huvud och trycker på min panna. Jag hoppas att det går över. Nu märker jag det inte längre när jag sover men jag är trött från det att jag vaknar. Jag har koncentrationssvårigheter och är trött hela dagarna, sa Søs Søby till Ekstrabladet då.

Flögs till specialist i USA

Huvudvärken försvann inte. Sommaren 2015 flögs landslagsmålvakten till USA för att behandlas av specialister på Carrick Brain Center i Atlanta. Där konstaterades att Søby drabbats av dysautonomi.

– Det betyder att mitt hjärta, min hjärna och min mage inte jobbar speciellt bra tillsammans än. Hjärnskakningen är borta men efterdyningarna finns kvar. Utöver huvudvärken har jag kalla fötter och händer, vilket jag aldrig haft problem med tidigare, och så har jag märkt att jag har spasmer i ena ögat, som vi nu ska träna bort här hemma, sa Søby till Ekstrabladet när hon kom hem från USA, åtta månader efter smällen mot huvudet.

"Nästan som en grönsak"

Nu har det gått ytterligare två år. Søs Søby har ännu inte gjort comeback. Det kommer hon heller inte göra.

För handbollsmagasinet Kontra, som sänds av danska TV2 Sport, berättar Søby att karriären är över.

Hon vågar inte försöka, vill inte tvingas leva med konsekvenserna som en ny hjärnskakning skulle medföra.

– De tror jag inte heller att mina anhöriga vill, att jag ligger nästan som en grönsak vilket jag tidigare gjorde i ett halvår, säger Søby när hon motiverar sitt beslut.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!