Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Legendarens utspel: ”Sjukt beteende – dopar era barn”

Michael ”Roddarn” Andersson på cykel-SM 1993.
Foto: © Bildbyrån
Andersson, till vänster, på prispallen i VM 1999.
Foto: © Bildbyrån
Foto: © Bildbyrån

Michael ”Roddarn” Andersson föll ner i tomhetens svarta hål efter cykelkarriären 2001.

I dag har han hittat tillbaka till idrotten genom sina barn.

Där har han även fått upp ögonen för var problemen med doping uppstår i form av proteindrinkar och kosttillskott redan i ung ålder. 

– Aldrig har jag sett så mycket skit som i ungdomsidrotten och det är föräldrarna som står för det, säger ”Roddarn”.

51-åringen ville ha ett nytt hus så han byggde ett själv. Han ville ha ett nytt jobb så han blev vd på ett framgångsrikt stålföretag. På det sättet har Michael ”Roddarn” Andersson inte förändrats mycket genom åren.

Med samma inställning tog han bland annat VM-silver 1999 och deltog i OS tre gånger under sin tid som tävlingscyklist.

Han nådde högt. Men han föll också hårt när cykelkarriären tog slut 2001.

– Det var fruktansvärt att sluta. Jag kom från en tillvaro där alla frågade efter mig, jag var alltid behövd, alla dagar hade en betydelse och jag hade levt ett helt liv fokuserat på mål och prestationer, säger ”Roddarn”.

– Det finns inga vanliga människor som kan ta till sig och förstå det jag levde i och varför det drabbar många elitidrottare efter karriären. Det vanliga samhället bryr sig inte om du gör ett bra eller dåligt jobb. Det var en extrem tomhet när jag slutade och det plötsligt saknade betydelse om jag vaknade eller inte på morgonen. Känslan var att det kvittar om jag lever eller dör.

Barnen började tävla – mot hans vilja

Det dröjde några år innan ”Roddarn” engagerade sig för sporten igen. 

När sonen Andreas och dottern Caroline ville hoppa upp på cykeln hade han inte mycket till val. 

– Jag såg helst att de inte började tävlingscykla för jag var rädd för att de skulle bli kända som ”Roddarns barn”. Det är nog det värsta som kan hända vilket barn som helst, att bli jämförd med vad pappa gjort. Det är viktigt att idrottande byggs på din egen glädje före något annat.

I dag är båda barnen på väg att börja tävla professionellt utomlands. Andreas, 18 år, är klar för en belgisk klubb och Caroline, 16 år, ska till Italien.

– Det är blandade känslor att släppa iväg dem. Men kan jag hjälpa dem att komma vidare och nå sina drömmar så ger det mig väldigt mycket glädje, säger pappa Michael. 

”Roddarn” tillsammans med sin dotter, tävlingscyklisten Caroline Andersson.
Foto: Privat

”Hela debatten är snedvriden”

Som aktiv ungdomstränare i Halmstad CK har ”Roddarn” fått upp ögonen för det roliga med cykeln igen, men också för baksidorna med prestationskraven.

– Jag ser nästan uteslutande horribla exempel där föräldrar gör det klassiska misstaget när deras barn har gått i mål. De frågar ”hur gick det?” och inte ”hade du kul?”. Det handlar bara om vilken placering man fick och om man kommer sist är det som om man inte duger, säger han.

Han menar att det är ett större problem som berör idrottens elitsatsning i unga åldrar.

– Jag tycker hela debatten är snedvriden. Det är de vuxna som skapar problemen. Barnen är ofta glada bara över att få idrotta. Det har inte bara med cykel att göra, det syns även i fotboll och det handlar i grunden om människans beteende. Det är helt horribelt.

”Samma som med narkotika”

”Roddarn” har tidigare drivit kampanjer mot doping och har ofta velat belysa den frågan i offentligheten.

Nu tycker han sig se var problemet börjar: med kosttillskott och proteindrinkar.

– Många föräldrar tar själva piller och lär barnen ta piller och äta pulver för att höja prestationen. Varför gör ni era barn den otjänsten? Faktum är att ni dopar era barn, punkt. Det är ett beteende ni skapar, säger han.

Han berättar att folk ibland skrattar åt honom när han talar om det här ämnet.

– Jag vill få folk att tänka efter. Du kan inte få mig att tro att de värsta doparna börjar med att åka till ett apotek i Spanien, köper en spruta och sätter den i armen. Det är samma som med narkotika, det börjar inte med att du sätter dig på Sergels torg och börjar ta heroin.

Drack läsk efter tävlingar

Har det blivit värre sedan du var aktiv?

– Definitivt. Det finns nästan inte en enda person i dag med en unge på 10–12 år som inte häller i sig en proteindrink efter tävling. Och det är föräldrarna som köpt den. Det är ett sjukt beteende som jag tror är ett samhällsproblem.

Vad brukar dina barn få i sig efter träning och tävling?

– En kostexpert skulle säkert skrika rakt ut över det här, men det första jag brukar se till är att barnen får i sig vätska och socker. Det brukar bli lite saft, läsk eller godis. Sen ska man inte käka kakor och dricka läsk i mängder, det är en annan sak, säger han och fortsätter:

– Det var likadant när jag idrottade själv. Jag sänkte en cola och en macka efter målgången. Hur jäkla gott som helst och det fyllde hungern och energinivåerna. Vi höll inte på med något hokus pokus. Aldrig har jag sett så mycket skit som i ungdomsidrotten och det är föräldrarna som står för det.

”Roddarn” i sitt hem efter VM-silvret 1999.
Foto: © Bildbyrån

Sanningen bakom namnet

I dag fokuserar han mest på det egna företagandet och att hjälpa sina barn i deras stora karriärsatsning. 

17 år har gått sedan ”Roddarn” slutade som tävlingscyklist.

– Jag tror min sista tävling var den 17:e etappen i Spanien runt. Pang boom, sen var det en fruktansvärd omställning därifrån, säger han.

Det verkar finnas två tydliga kapitel i ditt liv: idrotten och den vanliga jobbkarriären.

– Du glömde det första.

Det första?

– Namnet. Jag var en mycket framgångsrik roddare från jag var sju till jag var 18 år. Jag var helt överlägsen, jag vann allting förutom VM. Sen slutade jag helt och började cykla i stället. Senaste gången jag rodde var på SM 1985 då jag blev svensk mästare för sista gången.

Michael ”Roddarn” Andersson har inte förändrats mycket genom åren. Vad han än tar sig an så blir det bra.