Laudrups uppdrag: Stoppa Malmö FF

Succétränare. Michael Laudrup tog sensationslaget Swansea till en stabil Premie League-placering och seger i ligacupen.
Foto: Peter Cziborra

Michael Laudrup är Danmarks störste fotbollsspelare någonsin.

Nu gör han vad han kan för att grusa Malmö FF:s Europa-drömmar.

- Det är bara 25 minuter mellan Danmark och Malmö, så vi kanske kan få några danskar att komma över för att ge oss stöd, säger Laudrup till South Wales Evening Post.

Sagan om Michael Laudrup började den 15 juni 1964 i Frederiksberg där Lille Michael spelade pojklagsfotboll i Vanlöse tillsammans med brodern Brian.

När Michael Laudrup väl började spela på seniornivå representerade han Bröndby. Och proffskarriären började minst sagt bra. Laudrup gjorde två mål redan i sin första match i för Bröndby. Boldklubben 1909 besegrades med 7-1. Senare samma år valdes Laudrup till årets spelare efter att ha gjort 15 ligamål under debutsäsongen.


Det gick snabbt för Laudrup. Supertalangen gjorde sin landslagsdebut på sin 18-årsdag. Han blev den näst yngste danska A-landslagsmannen någonsin och internationella storklubbar visade intresse.

- Man kunde se redan då, när han hade bollen, att allting var perfekt, sa den dåvarande danska förbundskaptenen Sepp Piontek till BBC.

- Han kunde allt redan när han var sjutton.


1983 hann Laudrup bara med nio ligamål innan storklubbarna knackade på dörren. Italienska titelförsvararen Juventus visade intresse.

Det slutade med den största övergången så långt i dansk fotboll. Laudrup såldes för cirka sju miljoner svenska kronor.

Redan innan Laudrup anlänt till Juventus stod det klart att det danska stjärnskottet skulle bli utlånat. Klubben hade redan för många utländska spelare. Michel Platini, Zbigniew Boniek utgjorde redan maxkvoten av två utländska spelare i truppen. Laudrup fick inte plats i stället bar det av till Rom och Lazio.


Laudrup gjorde succé i den italienska huvudstaden. Det blev två mål redan i debuten mot Verona - Lazio förlorade med 2-4.

Sommaren 1985 återvände Laudrup till Juventus. Han ersatte Boniek och det med bravur - man tog hem ligasegern.

Men runt hörnet lurade en tuff period. Säsongen 1986-1987 var skadekantad. När dansken sedan - efter att Platini lagt skorna på hyllan - skulle leda laget säsongen 1987-1988 blev det pannkaka. Laudrup gjorde inte ett enda mål den säsongen trots att han spelade samtliga 30 ligamatcher.


Efter de misslyckade säsongerna i Juventus tyckte Laudrup att det var dags för ett nytt land och en ny utmaning. Det bar av till Spanien och Barcelona.

Barndomsidolen Johan Cruyff var tränare i klubben och det tog inte många dagar innan succén var ett faktum. Laget, som förutom Laudrup innehöll storstjärnor som Hristo Stoijkov, Ronald Koeman, Pep Guardiola, José Mari Bakero och Txiki Begiristian, vann La Liga hela fyra år i rad och klubbens dominans kunde bara jämföras med den Ajax stod för 1970.


Som grädde på moset vann man Europacupen säsongen 1991-1992, supercupen 1992 och cupen 1990 och 1991.

Laudrup valdes två gånger till ligans bäste spelare och kallades "världens bäste spelfördelare".

Landslaget hade gått bra i mästerskapen både 1984 och 1986 - man kallades "Nordens brassar". Men inför EM i Sverige 1992 hoppade Michael av landslaget. Han inte kunde enas med förbundskaptenen Richard Möller Nielsen om vilken typ av fotboll man skulle spela.

- Han var emot den fotbollsfilosofi som praktiserades i landslaget. Han ville ifrån det. Michael Laudrup har vunnit det mesta som fotbollsspelare, men han blev aldrig Europamästare för att han inte kunde enas med fotbollsfilosofin, säger den danske fotbollsjournalisten Mads Glenn Wehlast på Ekstrabladet som följt Laudrup sedan starten.


Danmark chockade hela fotbollsvärlden och vann EM - utan sin superstjärna.

- Det var tufft för Michael, han vann allt utom EM. Det var tungt, säger Wehlast.

Efter den turneringen återvände båda bröderna Laudrup till landslaget. Och 1998, med Michael som kapten, fick nationen en liten glimta hopp. Men då slogs man trots en bragdartad insats ut av Brasilien med 3-2 i kvartsfinalen. Efter turneringen slutade superbröderna spela på internationell nivå.


1993 hände något som skulle äventyra Laudrups relation med Barcelona och Johan Cruyff. Barcelona värvade den brasilianske världsstjärnan Romario. Det betydde fyra utländska spelare. Bara tre fick spela varje match, en skulle petas.

När Laudrup, efter konflikt med Cruyff, inte fick spela Europacupfinalen 1994 betydde det att Laudrups dagar i klubben var räknade.

- De kom på kant. Men Michael var en gentleman på det sättet att han körde på och inte sade något offentligt. Men det är klart, han tyckte inte om Cruyffs metoder till sist, säger Wehlast.


1994 gick Laudrup till Real Madrid - givetvis kontroversiellt. Det fanns de som trodde att Laudrup gick till Real för att knäppa Cruyff och klubben på näsan.

- Folk säger att jag ville gå till Real för att få revansch. Revansch från vad säger jag? Jag hade fem fantastiska år i Barça. Jag gick till Real för att de var så hungriga på att vinna.


Real Madrid blev en vinstmaskin. 1994 bröt man Barcelonas segersvit på fyra år och Laudrup blev den enda spelaren någonsin som vunnit ligan fem år i rad, för två olika klubbar.

- Han är en av de få människor som är älskade i både Madrid och Barcelona, säger Wehlast och tillägger:

- Det var svårt för honom att gå över, men var det någon som skulle kunna göra det så var det Michael Laudrup. Han har inte några fiender varken i Danmark eller internationellt. Han är inte kontroversiell.

Madrid vann El clásico med 5-0 - med Laudrup i laget. Året innan vann Barcelona med 5-0 - med Laudrup i laget.


1999 valdes han till den bäste internationella spelaren de senaste 25 åren.

Efter två år i den spanska huvudstaden avrundades spelarkarriären. Laudrup hjälpte Vissel Kobe att klättra upp i den japanska högstaligan innan han gick till Ajax där han tog hem dubbeln.

När spelarkarriären trappades ner tog i stället tränarkarriären fart.

Laudrup assisterade Morten Olsen i det danska landslaget från 2000. Laget spelade en anfallsinriktad 4-2-3-1- formation med fokus på kortpassningsspel och bollinnehav.

- Det har betytt väldigt mycket att Michael lyckats som tränare. Varje gång man har talat om en arvtagare för Morten Olsen så är det Michaels namn man nämner, säger Wehlast.


Är han näste förbundskapten?

- Jag tror inte att det blir så någonsin. Han trivs med att vara klubbtränare.

Efter framgångarna med landslaget skrev Laudrup på som tränare för Bröndby. Han omstrukturerade den danska storklubben. Flera välmeriterade spelare fick lämna klubben till förmån för yngre talanger.


Bröndby vann den danska supercupen omedelbart efter Laudrups tillträde och vid säsongsslutet hade man även tagit hem danska cupen. Laudrup blev årets tränare.

Året därpå slutade Bröndby för andra året under Laudrups ledning tvåa i ligan, men segern skulle komma. 2004-2005 innebar tredje gången gillt för Bröndby. Klubben tog hem ligan och försvarade även sin cuptitel - dubbeln var bärgad.

Efter att klubben åter slutat tvåa i ligan året därpå slutade Laudrup som tränare för klubben.


I stället bar det av till Spanien. Den 9 juli 2007 skrev den danske tränaren på för Getafe. Med Laudrup vid rodret nådde klubben både nationella och internationella framgångar.

Laudrup sade i maj 2008 upp sig efter bara ett år.

Inte långt senare, i september, skrev Laudrup i stället på för ett och ett halvt år med Spartak Moskva. Men det blev fiasko.

Laget inledde dåligt med bara en seger på de inledande fyra ligamatcherna. Resultaten förbättrades inte och Laudrup fick sparken efter bara sju månader.

- Nu vill han inte ta ett jobb i ett land där han inte kan språket. Han sade så tidigare också, men då frångick han sina principer och det blev fiasko. Det var ett nederlag för honom, säger Wehlast.


I juli 2010 tog Laudrup över Mallorca. Kontraktet sträckte sig över en och en halv säsong.

Under sitt första år i klubben lyckades Laudrup hålla kvar krislaget i La Liga. Men samma år fråntogs klubben sin plats i Europa League på grund av ekonomiska problem.

Den 27 september 2011 avgick dansken från tränarjobbet i Mallorca sedan klubben avskedat den assisterande tränaren Erik Larsen. Knappt ett år senare, den 15 juni 2012, tillträdde Laudrup som tränare för Swansea City.

Dansken inledde med att värva friskt och plockade in Michu, Chico, Pablo Hernández och Jonathan de Guzmán.


Det blev succé direkt. I Laudrups debut slog Swansea Queens Park Rangers på bortaplan med 5-0.

Den 23 januari 2013 ledde Laudrup Swansea till klubbens första cupfinal genom tiderna. På vägen mot titeln slog man bland annat ut Chelsea. Swansea vann ligacupfinalen på Wembley mot Bradford med 5-0.


Trots mycket spekulationer rörande Laudrups framtid skrev dansken på ett nytt kontrakt med Swansea den 10 maj i år.

- Han kommer säkert att vara kvar till nästa säsong. Sedan tror jag han får en större klubb, säger Wehlast.

Michael Laudrups karriär - en av tidernas största fotbollsspelare

1964: Michael Laudrup föds i Frederiksberg i Köpenhamn.

1982: Går från Köpenhamns BK till Bröndby. Gör A-landslagsdebut som den näst yngsta spelaren någonsin.

1983: Går från Bröndby till Juventus. Men lånas ut till Lazio.

1984: Spelar Danmarks samtliga fyra matcher i EM 1984.

1985: Plockas hem till Juventus för att fylla luckan bakom Boniek och bildar anfallspar med Michel Platini i Juventus. Vinner Serie A.

1986: Spelar VM i Mexiko. Gör ett av VM:s vackraste mål genom en solorajd mot Uruguay.

1988: Gör ett av Danmarks två mål i EM.

1989: Till Barcelona från Juventus.

1990: Hoppar av landslaget sedan han varit oense med tränaren Richard Möller Nielsen.

1991: Vinner La Liga med Barça.

1992: Vinner La Liga med Barça. Vinner utmärkelsen bästa utländska spelare i La Liga.

1993: Vinner La Liga med Barça.

1993: Gör comeback i landslaget.

1994: Vinner La Liga med Barça. Lämnar efter ligaguldet Barcelona för rivalen Real Madrid.

1995: Vinner La Liga med Real.

1996: Från Real Madrid till Kobe.

1997: Från Vissel Kobe till Ajax.

1998: Vinner dubbeln med Ajax.

1998: Är dansk lagkapten under VM och blir uttagen i världslaget. Deklarerar efter turneringen tillsammans med brodern Brian att han slutar på internationell nivå.

1999: Utses till den bäste utländska spelaren i La Liga de senaste 25 åren.

2000: Blir assisterande förbundskapten.

2002: Tar över Bröndby.

2002: Vinner danska supercupen.

2003: Vinner cupen.

2005: Vinner cupen.

2005: Vinner danska superligan.

2006: Får pris som Danmarks bästa fotbollsspelare någonsin.

2007: Skriver på för Getafe.

2008: Avgår från Getafe.

2008: Tar över Spartak Moskva.

2009: Får sparken från Moskva.

2010: Skriver på för Mallorca.

2011: River kontraktet med Mallorca efter att klubben sparkat Laudrups högra hand Erik Larsen.

2012: Skriver på för Swansea. Vinner första matchen med 5-0.

2013: Vinner Ligacupen med Swansea efter att mirakulöst ha slagit ut Chelsea i semifinalen.

Sagt om Michael Laudrup

Den bästa spelaren som jag har spelat med och den fjärde bästa spelaren i spelets historia. Romario

Ett geni. Anledningen till varför jag gjorde så många mål.Ivan Zamorano

En av de svåraste spelarna jag har jobbat med. När han ger 80-90 procent så är han fortfarande överlägset den bäste, men jag vill ha 100 procent och han ger sällan det. Johan Cruyff

En av de största talangerna någonsin. Den bäste i världen i träning, men han använde aldrig sin fulla kapacitet i matcherna. Michel Platini

Min bror började som anfallare men blev så småningom en elegant offensiv mittfältare, kanske den mest fulländade vi någonsin sett. Brian Laudrup

Vem är den bäste spelaren i världen? Laudrup. Andres Iniesta

Den bäste spelaren jag någonsin har spelat med. Raul