Foto: Ulf Ryd.
 Foto: Ulf Ryd.

Läskiga scenerna: Föll ihop mitt under match

Publicerad

LUND/MALMÖ.

Handbollspelaren Joacim Ernstsson föll ihop mitt under matchen mellan Lugi och Kristianstad.

Ernstsson fick hjärt- och lungräddning inne på planen och återvände då till medvetande.

Han fördes sedan till sjukhus för vård på hjärtintensiven.

– Han mådde bra när jag såg honom i ambulansen, säger Lugis läkare Ioannis Kostagiannis till SportExpressen.se.

Knappt 15 minuter in på Skånederbyt mellan Lugi och Kristianstad föll Joachim Ernstsson plötsligt ihop och blev liggande på planen.

Sjukvårdare påbörjade hjärt- och lungräddning inne på planen och använde flera gånger defibrillator för att återuppliva honom.

– Vi gav honom två elstötar med en hjärtstartare. Det var en hjärtrubbning och han hade ingen puls, jag satte i gång hjärt- och lungräddning och sen kom han tillbaka igen, säger hjärtläkare Johan Silfverstolpe som rusade ner från läktaren för att bistå.

– Jag märkte att det inte såg bra ut så jag gick ner, säger Silfverstolpe.

"Vaken när han lämnade"

Ernstsson kunde själv sätta sig upp efter ungefär 20 minuter och den initiala behandlingen av sjukvårdare. När han fördes ut från arenan på bår så var han också vaken och i ett halvsittande läge.

Han fördes med ambulans till sjukhuset i Lund där han fick vård på hjärtintensiven.

– Han mådde bra när jag såg honom i ambulansen och han är nu i goda händer, säger Lugis läkare Ioannis Kostagiannis som var först på plats.

Kristianstads målvakt Dan Beutler var i närheten av Ernstsson när han föll ihop och befarade det värsta.

– Jag ser att han blir grå i hela kroppen och att hans ögon tittar rakt upp, säger Beutler till SportExpressen.se.

Matchen avbröts och kommer inte återupptas, Sparbanken Skåne Arena utrymdes.

– Han var helt borta, jag har aldrig sett något liknande och är i chock, säger Dan Beutler.

Kollapsat tidigare

31-årige Ernstsson har spelat i Lugi sedan 2012. Tidigare har han spelat i den danska ligan, samt i Göteborgs-klubben Redbergslid. Han har representerat svenska landslaget på såväl senior- som u21-nivå.

Joacim Ernstsson kollapsade även i våras. Under en match i SM-slutspelet föll han ihop under en match mot Alingsås och då var det på grund av att han fick en kraftig smäll mot hjärtat.

– Det var läskigt. Jag mådde konstigt och visste inte vad det var, sa Ernstsson då till Bohusläningen.

"Kan finnas samband"

Lugis läkare Ioannis Kostagiannis menar att hjärtproblemen kan hänga ihop.

– Det kan hänga ihop, det kan det göra. Då var det också en smäll mot bröstkorgen som han fick. När han skrevs ut var han friskriven, men det kan finnas förändringar på hjärtat som man inte kan se. Så det kan finnas ett samband, säger Kostagiannis till SportExpressen.se.

Hade man kunnat undvika det här då?

– Det går inte att säga så mycket om det. Då var situationen annorlunda,. Då svimmade han aldrig av. Den här gången hade vi ingen kontakt. Han skrevs ut då och man har gjort ultraljud på hjärtat och ultraljudet var bra. Jag vet inte vad man kan säga.

Tror du att Joacim Ernstsson kan fortsätta spela efter det här?

– Det får man diskutera. Vi får ta diskussionen med Joacim, men det går inte säga nu. Det får vi ta långt senare när allt är bra. Det viktiga nu är att han ska må bra.

 

Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag