Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet från tusentals – flytta Zlatan-statyn

Statyn vandaliserades efter nyheten om att Zlatan går in som ägare i Hammarby.
I ett medborgarförslag till Malmö stad föreslås att den nya Zlatanstatyn flyttas från Malmö till Stockholm.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Zlatan Ibrahimovic.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Plocka isär Zlatan-statyn och skicka den till Stockholm.

Kravet kommer i ett medborgarförslag till Malmö stad efter nyheten om att Zlatan gått in som ägare i Hammarby Fotboll, skriver Aftonbladet.

Förslaget har fått över 100 röster vilket innebär att det måste tas upp till diskussion hos berörda politiker.

Efter nyheten om att Malmö-fostrade fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic köper in sig i Hammarby Fotboll på onsdagen kom en strid ström av mer eller mindre hårda reaktioner från fansen.

På sociala medier haglade kritiken och under eftermiddagen och kvällen utsattes även Zlatanstatyn som står utanför Malmö stadion för skadegörelse och ett rasistangrepp, bland annat attackerades statyn med bengaler.

Skadegörelse vid Zlatans hus

Senare under natten utsattes även en av Zlatans fastigheter i Stockholm för skadegörelse, någon har klottrat ”Judas” på dörren till huset.

Samtidigt höjs allt fler röster om att statyn av Zlatan, som han själv invigde i början av oktober, ska flyttas från Malmö efter hans nyfunna intresse i Hammarby.

Under onsdagen lämnades ett medborgarförslag in till Malmö stad från en boende i kommunen som vill att statyn nu ska flyttas – från stadionområdet till Stockholm där hans nya klubb, Hammarby, håller till.

”Det är en stor sorg och ett svek att Zlatan helt vänt staden ryggen för lite pengar på söder i Stockholm istället. Med tanke på att det inte ens har gått två månader sedan statyn avtäcktes, måste han redan då vetat att han var på väg att köpa in sig i Hammarby vilket är ett exempel på att Malmö inte finns för Zlatan längre”, skriver förslagsställaren enligt Aftonbladet. 

Kravet: Skicka statyn till Stockholm

Brevskrivaren anser att statyn bör delas upp i 30 delar och sedan skickas norrut till Tele2Arena, Hammarbys hemmaplan i Stockholm.

Förslaget bör också hanteras skyndsamt, uppger förslagsställaren.
Strax före halv nio på torsdagen hade förslaget fått 243 röster vilket innebär att statyns eventuella förflyttning måste diskuteras av politikerna.

Parallellt med medborgarinitiativet pågår även en namninsamling med syfte att få statyn från Malmö: Avlägsna statyn på Hammarbys ägare från stadionområde, heter uppropet som vid halvniotiden på morgonen fått över 6 000 underskrifter.

Surströmming utanför Zlatans port

Någon har skrivit Judas på dörren – Nicole Amiri rapporterar från platsen.