Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kräver kompensation efter anmälningsmiss

Johnny Wahlqvist är arg.

SIMRISHAMN. Anmälningskaos, skador och missade mästerskap. Men Skånes starke man, styrkelyftaren Johnny Wahlqvist, låter sig inte nedslås. Han har hittat kärleken, flyttat hemifrån och vill satsa vidare mot världs-rekordet i bänkpress.

- Jag har ju mina mål uppsatta, säger han till Kvällsposten.

415 KILO I KNÄBÖJ

Styrkelyft är en idrott där man tävlar i tre delgrenar: knäböj, bänkpress och marklyft. Man har tre försök på varje delgren. Varje lyft bedöms av tre domare. Majoriteten avgör vad resultatet blir.

Wahlqvists personbästa i styrkelyft: Knäböj: 415 kilo, bänkpress: 342,5 kilo, marklyft: 335 kg. Sammanlagt: 1,021 kg.

-

Källa: Svenska Styrkelyftförbundet

Kvällsposten träffar Johnny Wahlqvist en kall och snöig förmiddag på torget i Simrishamn. Inom kort ansluter även Annina Karlsson - Johnnys nya kärlek.

- Vi träffades utanför Netto och sedan frågade jag henne om hon ville hänga med till gymmet, berättar Johnny.

- Därefter sågs vi inte på ett tag tills jag kom hem från bänkpress-VM och hade skadat mig. Sedan fick jag inte min ersättning från förbundet utan de skickade det fel. Jag hade det väldigt knapert och då var det perfekt att jag träffade Annina. Vi levde spartanskt på vitkål och nobelsoppa, säger Wahlqvist.

- Det bästa med Johnny är att vi har det så roligt tillsammans, fyller Annina i.

Kraftsportens store profil bodde länge kvar hemma i föräldrahemmet i Gärsnäs, men har nu till sist ställt sig på egna ben och flyttat till Simrishamn. Att han blev utkastad av sin mamma efter att ha ätit henne ur huset vill han dock inte helt gå med på.

- Vi gick väl varandra på nerverna lite för mycket. Så det här blev den bästa lösningen, och nu har jag ju Annina också.

I motsats till den privata lyckan har Johnny Wahlqvist haft en tyngre sportslig period. Förra årets VM förstördes av en handledskada, men nu är det annat som sätter käppar i hjulet.

"De borde avgå"

Handleden var läkt och Johnny såg tidigare i år fram emot att göra ett framgångsrikt SM, och på så sätt kvalificera sig för VM. Men hans klubb Lunds TK hade anmält honom i fel gren: Styrkelyft i stället för paradgrenen bänkpress. Nu missar Johnny båda mästerskapen.

- Det måste ju vara den största hjärnblödningen som skett i en klubb. De borde avgå. Jag har hållit på med det här i tjugo år och vigt mitt liv åt sporten, då måste de kunna anmäla mig i rätt gren. Nu har de ju satt mig i den sitsen att jag inte får tävla alls i år, säger styrkelyftaren besviket.

Bakom bråket ligger en tvist med ledningen i Lunds TK som tog sin början vid SM året innan. Johnny vann guld åt sig själv och till klubben, som betalade för hans hotellvistelse.

Säsongen spolierad

Där åt Johnny buffé för 825 kronor - pengar som klubben ville ha tillbaka.

- Oavsett vad som hände förra året vill jag ha upp- rättelse för vad de gjort nu. Jag vill ha en förklaring och jag vill ha kompensation för att jag missar VM. Man anmäler inte någon i fel gren bara så där utan uppsåt, säger Johnny.

- Det känns åt helvete, jag hade ju tränat för VM och var revanschsugen efter skadan i fjol. Nästa VM-tillfälle kommer inte förrän nästa år, så de har spolierat hela min säsong. Det räcker inte med en ursäkt, utan det ska kännas för dem så att inga fler råkar ut för det här, fortsätter Johnny.

Men Wahlqvist, som för ett par år sedan utsågs till årets Simrishamnare, vill inte låta anmälningsstrulet förstöra hans framtida satsning.

- Träningsmässigt ser det väldigt bra ut. Jag tränar mer än någonsin och har lagt upp mitt program bra. Att det har blivit ett rejält avbrott på tävlingsfronten är tråkigt, men det kan inte hjälpas.

Det stora målet är att bräcka det nuvarande världsrekordet i bänkpress på 357 kilo. Johnnys personbästa i tävlingssammanhang ligger på 346 kilo.

- Men på träning har jag tryckt upp 370, säger Johnny belåtet.

Fortsätter lyfta

Johnny vill inte fundera för mycket kring framtiden, eller hur livet ska te sig när karriären inom kraftsporten är över.

- Lyftningen är mitt liv. Jag började träna när jag var tio år. Jag kommer alltid hålla på med det här i någon form. När man blir gammal och rasar ihop får det väl bli som motionär i stället, säger han.