Johnny Wahlqvist är arg.
Johnny Wahlqvist är arg.

Kräver kompensation efter anmälningsmiss

Publicerad

SIMRISHAMN. Anmälningskaos, skador och missade mästerskap. Men Skånes starke man, styrkelyftaren Johnny Wahlqvist, låter sig inte nedslås. Han har hittat kärleken, flyttat hemifrån och vill satsa vidare mot världs-rekordet i bänkpress.

- Jag har ju mina mål uppsatta, säger han till Kvällsposten.

Kvällsposten träffar Johnny Wahlqvist en kall och snöig förmiddag på torget i Simrishamn. Inom kort ansluter även Annina Karlsson - Johnnys nya kärlek.

- Vi träffades utanför Netto och sedan frågade jag henne om hon ville hänga med till gymmet, berättar Johnny.

- Därefter sågs vi inte på ett tag tills jag kom hem från bänkpress-VM och hade skadat mig. Sedan fick jag inte min ersättning från förbundet utan de skickade det fel. Jag hade det väldigt knapert och då var det perfekt att jag träffade Annina. Vi levde spartanskt på vitkål och nobelsoppa, säger Wahlqvist.

- Det bästa med Johnny är att vi har det så roligt tillsammans, fyller Annina i.

Kraftsportens store profil bodde länge kvar hemma i föräldrahemmet i Gärsnäs, men har nu till sist ställt sig på egna ben och flyttat till Simrishamn. Att han blev utkastad av sin mamma efter att ha ätit henne ur huset vill han dock inte helt gå med på.

- Vi gick väl varandra på nerverna lite för mycket. Så det här blev den bästa lösningen, och nu har jag ju Annina också.

I motsats till den privata lyckan har Johnny Wahlqvist haft en tyngre sportslig period. Förra årets VM förstördes av en handledskada, men nu är det annat som sätter käppar i hjulet.

"De borde avgå"

Handleden var läkt och Johnny såg tidigare i år fram emot att göra ett framgångsrikt SM, och på så sätt kvalificera sig för VM. Men hans klubb Lunds TK hade anmält honom i fel gren: Styrkelyft i stället för paradgrenen bänkpress. Nu missar Johnny båda mästerskapen.

- Det måste ju vara den största hjärnblödningen som skett i en klubb. De borde avgå. Jag har hållit på med det här i tjugo år och vigt mitt liv åt sporten, då måste de kunna anmäla mig i rätt gren. Nu har de ju satt mig i den sitsen att jag inte får tävla alls i år, säger styrkelyftaren besviket.

Bakom bråket ligger en tvist med ledningen i Lunds TK som tog sin början vid SM året innan. Johnny vann guld åt sig själv och till klubben, som betalade för hans hotellvistelse.

Säsongen spolierad

Där åt Johnny buffé för 825 kronor - pengar som klubben ville ha tillbaka.

- Oavsett vad som hände förra året vill jag ha upp- rättelse för vad de gjort nu. Jag vill ha en förklaring och jag vill ha kompensation för att jag missar VM. Man anmäler inte någon i fel gren bara så där utan uppsåt, säger Johnny.

- Det känns åt helvete, jag hade ju tränat för VM och var revanschsugen efter skadan i fjol. Nästa VM-tillfälle kommer inte förrän nästa år, så de har spolierat hela min säsong. Det räcker inte med en ursäkt, utan det ska kännas för dem så att inga fler råkar ut för det här, fortsätter Johnny.

Men Wahlqvist, som för ett par år sedan utsågs till årets Simrishamnare, vill inte låta anmälningsstrulet förstöra hans framtida satsning.

- Träningsmässigt ser det väldigt bra ut. Jag tränar mer än någonsin och har lagt upp mitt program bra. Att det har blivit ett rejält avbrott på tävlingsfronten är tråkigt, men det kan inte hjälpas.

Det stora målet är att bräcka det nuvarande världsrekordet i bänkpress på 357 kilo. Johnnys personbästa i tävlingssammanhang ligger på 346 kilo.

- Men på träning har jag tryckt upp 370, säger Johnny belåtet.

Fortsätter lyfta

Johnny vill inte fundera för mycket kring framtiden, eller hur livet ska te sig när karriären inom kraftsporten är över.

- Lyftningen är mitt liv. Jag började träna när jag var tio år. Jag kommer alltid hålla på med det här i någon form. När man blir gammal och rasar ihop får det väl bli som motionär i stället, säger han.

Alexander Ekström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag