Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konflikten som delar Karlskronaklubben

Mats Johansson såg de ekonomiska orosmolnen i november. Rolf Lindberg vill inte blicka bakåt.Foto: KHK-TV/Patric Söderström

I månadsskiftet november-december föreslog Karlskronas förre ordförande Mats Johansson ett åtgärdspaket för att rädda klubbens ekonomi.

Två veckor senare fick han sparken med förklaringen att styrelsen saknade förtroende för honom.

- Jag har inte ljugit för styrelsen, säger Mats Johansson om underskottet.

- Vi har olika uppfattningar om hur ekonomin har skötts, kontrar ordförande Rolf Lindberg.

DETTA HAR HÄNT SEDAN LAGET GICK UPP

SEPTEMBER 2012

Premiärförlust med 5-1 i Leksand. Inleder serien dåligt, värvar massa floppar. Lägger ner massor av pengar på värvningar som inte lever upp till förväntningar. Värvade över 50 spelare, inklusive lån.

April 2013: tre miljoner plus

Kvalar sig kvar efter en säsong som jumbo. Klarar kontraktet i ett dramatiskt i sista kvalserieomgången. Förlorar på straffar i Huddinge, men eftersom Tingsryd också förlorar mot Vita Hästen klarar sig klubben kvar med en poäng före Tingsryd. Går in säsongen 2013-2014 med tre miljoner i eget kapital.

NOVEMBER 2013: SPARKAS

Har inlett hockeyallsvenskan strålande och toppar serien större delen av hösten. Är inte någon gång sämre än tvåa. Utåt sett ser ekonomin stabil ut, då lagets spel fyller Telenor arena varje hemmamatch. Ändå får sportchef Mats Johansson sparken, då av oklar anledning.

JANUARI 2014: DRAR I BROMSEN

En delårsrapport presenteras samma dag som seriefinalen mot Bik Karlskoga. Den är dyster och klubbens ekonomi har stora röda siffror. 1,5 miljoner i underskott. Nu dras bromsarna. Men inte på den sportsliga sidan där det ännu finns budgeterade pengar till en spetsspelare på forwardssidan. På finska marknaden finns det snart många spelare lediga.

Hockeyallsvenska sensationslaget Karlskrona har för närvarande ett underskott på 1,5 miljoner och kan få svårt med nästa månads betalningar.

När uppgifterna kom ut på onsdagskvällen sa ordförande Rolf Lindberg till Bltsydostran.se att han inte fått korrekt information om budget av den förre klubbchefen Mats Johansson, som sparkades i mitten på december. Han påstår att styrelsen har fått rapporter om att allt var inom budget men att det var riktigt illa när de började titta på det.

Men dagen efter slår Mats Johansson tillbaka när Kvällsposten når honom:

- Vid varje månadsskifte har styrelsen fått ta del av en budgetrapport, som bland annat innehåller utfallet under månaden. I novemberrapporten såg det ut att finnas en risk för underskott. Då tog jag fram ett åtgärdsprogram som jag presenterade för ordförande och kassör. Reaktionen från styrelsen blev då att arbetsbefria mig, de sa att jag inte hade deras förtroende längre, berättar han och fortsätter:

- Om styrelsen inte varit nöjda med rapporterna så hade de kunnat säga till mig vad jag skulle titta på ytterligare.

Är du förvånad över att ordförande påstår att han inte fått korrekta uppgifter?

- Nej, men jag kan tycka att man borde fokusera på hur man ska klara upp situationen i stället för att rota i gamla saker. Sluta leta efter syndabockar.

Vad kände du när du fick sparken?

- Det är ett överspelat kapitel.

Är du överraskad kring underskottet?

- Jag vet förstås inte hur man har skött ekonomin under december och januari och jag skulle vilja se prognosen för att kunna värdera den. En sådan prognos rymmer alltid antaganden och de är helt avgörande, säger Mats Johansson.

"Ser var vi har hamnat"

Ordföranden Rolf Lindberg säger på torsdagskvällen till Kvällsposten att styrelsen och förre klubbchefen har olika uppfattningar om hur ekonomin har skötts men att han vill titta framåt för klubbens bästa nu.

- Med facit i hand ser vi nu var vi hamnat. Bland annat skrevs det ett dyrt avtal där jumbotronen kostar 375 000 kronor per säsong. Det avtalet ska vi omförhandla till nästa säsong. Det finns nu ingen anledning att fortsätta att prata om det som har varit. Vårt starka varumärke har det naggats lite på, men det är så klart bra att stödet utifrån är så stort.

Han berättar också att styrelsen har sett över alla utgifter. Bland annat har personal på restaurangsidan minskats.

- Avtal är bundna säsongen ut, men till nästa säsong ska dom omförhandlas. Den sportsliga biten rör vi inte, säger Rolf Lindberg.

Elitlicensen inte hotad

Styrelsen hoppas att Karlskrona ska ta en plats i kvalserien.

- Både sportsligt och ekonomiskt skulle det vara fantastiskt bra. Det skulle ge oss klirr i kassan och kanske bara ett underskott på 200 000 kronor efter säsongen. Blir det playoff kommer troligen underskottet att ligga på miljonen. I ett playoff kan vi ju få långresor till Haparanda och Timrå. Kostsamma resor, säger Rolf Lindberg.

Karlskrona gick in i säsongen med eget kapital på tre miljoner.

- Har vi efter säsongen ett underskott på till exempel en miljon så har vi ett eget kapital kvar på två miljoner. Det är med andra ord absolut ingen fara med elitlicensen. Vi funderar också att bolagisera klubben till sommaren, säger Rolf Lindberg.

Har slirat med lönerna

När Djurgården kommer till Karlskrona den 26 februari är det tänkt att vara en så kallad enkronasmatch. Publiken kommer för att fylla Telenor arena - och behöver bara betala en krona var. Sedan går företag in och betalar en halv miljon för matchen.

Betalar ni ut löner och räkningar?

- Löner har betalats ut. Vi slirar lite med en del räkningar. Men vi ska komma ikapp även där, säger Rolf Lindberg.