Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klara, 19, stängdes av – har nu övergivit sporten

Storfamiljen Hammarström har flyttat från Hälsingland till Skåne. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Ingemar är framgångsrik i hoppning och fick nyligen stipendium av Malin Bayard. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Klara satsar på musiken och har som mål att komma med i melodifestivalen nästa år - men hon har nobbat Idol. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Mamma Anna, familjens koordinator. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Julia hoppas komma med på EM i fälttävlan för Young Riders i sommar. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Det är lätt kaos när mamma Anna och pappa Eskil och de tio barnen ska fotograferas - dessutom med en häst och en hund. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Välkommen till familjen Hammarström! Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
1 / 8

Klara satsar mot Melodifestivalen. Selmas stora mål är sommarens EM i fälttävlan. Ingemar ska bli bäst i världen i hoppning.

Välkommen till Familjen - Annorlunda - Hammarström.

– Idol har sagt att jag är det bästa som de någonsin sett men jag vill inte komma dit med någon snyfthistoria att jag ska vinna för att jag har nio syskon, säger Klara som också berättar om beslutet att ”lämna” ridsporten, konflikten med förbundet och den hårda konkurrensen mellan tjejer i sporten. 

Den tolv (!) personer stora familjen Hammarströms koordinator, mamma Anna, blickar mot den gassande vårsolen där hon står på grusplanen på den stora hästgården i Skåne. 

– Jag tror att Klara kommer slå genom, hon har en fantastisk röst och hon jobbar med ett väldigt bra team och har bra låtar. Det är det stora som kommer hända i år. 

– Sedan ska man ha koll på ryttarna, Ingmar och Selma, men även Ellen och Adam som kommer bakom.  

Men för att ta det från början. 

Familjen Hammarström, bestående av mamma Anna, pappa Eskil, trillingarna Mathilda, Amanda och Lukas, 23, tvillingarna Selma och Klara, 19, Ingemar 16, Julian, 13, Ellen 10, Adam, 7, Annabel, 3, kommer ursprungligen från Hälsingland. 

För att få bättre förutsättningar i ridsportsatsningen, där framför allt Klara, Selma och Ingemar redan har skördat stora framgångar, gick flyttlasset till skånska Ljunghusen häromåret. 

Familjen har en egen serie på SVT

Och i höstas sände SVT första säsongen av realityserien ”Familjen Hammarström”. 

När Kvällsposten träffar hela skaran Hammarström är de i full färd med inspelningarna av en andra säsong. 

Färgsprakande Klara, som står i centrum i serien, har dock tagit ett kliv från ridsporten för att uppfylla en helt annan dröm. 

– Jag satsar mest på musik nu. Jag ska släppa mina två, tre singlar i sommar och har lämnat hästsatsningen. Det var ett väldigt jobbigt beslut men det är musiken jag vill hålla på med. 

Samtidigt avslöjar hon att hon har nobbat TV4:s etablerade satsning ”Idol” upprepande gånger. 

– De har ringt sedan jag fyllde 16 och har kommit till skolan och sagt att jag är det bästa som de har sett någonsin men jag vill inte göra Idol. Jag vill inte bli Idol-Klara eller komma dit med någon snyfthistoria att jag ska vinna för att jag har nio syskon. Jag vill göra det själv med mitt team. 

– Men vi har pratat om Melodifestivalen 2020. Det är ett mål på min lista. 

Klara släpper sina första singlar i sommar, då ska hon också ha en häst med i musikvideon hälsar hon. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

För några år sedan hamnade Klara i konflikt med ridsportförbundet efter att hon och ett par andra ryttare anklagades för att ha druckit alkohol och uppträtt olämpligt i samband med en tävling. Upprinnelsen var att några lagkamrater filmat av Klaras snapchats från kvällen och skickat till förbundet. Det ledde bland annat till att Klara stängdes av från att tävla på Nordiska Mästerskapen. 

– Jag hade inte druckit och vi fick våra ursäkter till slut. Det blev fel från förbundets sida och det var landslagstjejer som vi vunnit EM-brons med tillsammans veckan innan som anklagade oss för det. Det handlade om avundsjuka. 

– Det är en jäkligt tråkig sida med ridsporten. Det är väldigt hårt med avundsjuka och bråk mellan tjejerna. Mycket konkurrens. 

Tror du att det är hårdare klimat än i andra sporter? 

– Ja, framför allt för att jag tror att tjejer är hårdare och det är väldigt mycket tjejer i sporten. Det blir lite krockar här och där. Man hackar mycket på varandra och trycker ner varandra. 

– Det är ganska skönt att stå utanför det nu även om musikbranschen kan vara liknande. Det finns fördelar med att vara hästtjej. Man är hård, envis och ger inte upp.

Ingemar och Selma på familjens hästgård i Vellinge. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Klaras tvillingsyster Selma satsar fortfarande helhjärtat på ridsporten och tävlar i både fälttävlan och hoppning, men i framtiden måste hon göra ett val, säger hon. 

– Det beror på säsongen. Fälttävlan är min grej och jag är den enda i familjen som är kvar i sporten. Jag tycker det är sjukt kul. Mitt stora mål i år är EM för Young Rider i juli. 

Ingemar siktar å sin sida på att bli bäst i världen i hoppning. 

Nyligen fick han och Janelle Larsson Malin Baryards stipendium 2019, vilket innebär att de har Malin och Peder Fredicson som mentorer under det kommande året och får ingå i H&M-teamet. 

– Mitt mål är att komma med till junior-EM lite längre fram i sommar. Om jag presterar bra så tror jag att jag har en bra chans att komma med.  

Bakom alla de framgångsrika barnen står förstås mamma Anna och pappa Eskil. 

– Jag har alltid varit intresserad av hästar men inte alltid hållit på med tävlingar. Det kom med de äldsta tjejerna och sedan har det fortsatt och så har man lärt sig mer och mer. Alla fel vi gjorde med de äldsta har vi gjort bättre för varje barn så till Ingmar, Ellen och Adam är det ganska bra. 

Vilka reaktioner har ni fått på serien? 

– Nästan bara positiva. Det har varit roligt. Barnen och ungdomarna tycker det är jättekul och vi gör det för deras skull även om det är roligt för oss också. 

Inspelningarna av andra säsongen har precis börjat. Här på stranden i Höllviken. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Serien har kritiserats av författare 

Samtidigt har serien fått kritik. Barnboksförfattaren Malin Eriksson har i ett debattinlägg kritiserat SVT för att endast skildra ridsportens rikaste utövare. 

”Hästvärlden erbjuder unika möjligheter att undersöka klasskillnader. Men när SVT ger plats åt unga ryttare i tablån blir det realityserien Familjen Hammarström, som visar ett hästliv som förutsätter en förmögenhet – utan att pengar nämns en enda gång”

Att hästsport kostar pengar är inget som är unikt med vår satsning och jag bedömer inte att kritiken är riktad till oss utan till SVT, säger Anna och fortsätter: 

– Lyckligtvis finns det sponsorer som kan underlätta satsningen för elitsatsande och framgångsrika idrottsmän och kvinnor. Och detta är en stor tjusning med just hästsport, att män och kvinnor kan delta på lika villkor. Annars är det mest mäns idrottssatsningar som prioriteras, både mätt i sändningstid och skattepengar. 

Vad skulle du säga krävs för att lyckas i ridsporten? 

– Målmedvetenhet, logistik, hårt arbete och att man lär sig av sina misstag. 

Innan vi skils åt gläntar Klara på dörren till ridsporten igen.

– Jag ska försöka tävla med någon häst också, kanske försöka hitta någon ny häst nu när Selma och Ingmar fått mina gamla. Jag ska i alla fall ha med en häst i min musikvideo.