Foto: Marcus Ericsson / BildbyrånFoto: Marcus Ericsson / Bildbyrån
 Foto: Marcus Ericsson / Bildbyrån
Foto: Michael BerggrenFoto: Michael Berggren
 Foto: Michael Berggren

Kenny Jönsson: "Det var en oviss period"

Publicerad

Kenny Jönsson står på benen igen.

På söndagskvällen gästade Rögleikonen Viasat-studion.

Öppenhjärtigt berättar han om vägen tillbaka från sjukdomen och om ett derby som betyder lite extra.

– De drog i mig nio liter dropp på under två timmar. Enligt läkarna var det ganska allvarligt just då.

Han är en legendar i New York. Men inte hos Henke Lundqvists Rangers, utan hos konkurrenten Islanders. Inför söndagens derby de båda lagen emellan gästade Kenny Jönsson Viasat-studion.

Under besöket berättade han om vägen tillbaka från den mystiska sjukdom han äntligen kommit tillbaka från och om känslorna kring "Battle of New York".

Det var i oktober i fjol som Kenny Jönssons liv rasade samman under en TV-pucksmatch. Under kaosartade former fördes snabbt till sjukhuset i Örnsköldsvik där det konstaterades att han drabbats av blodinfektion och en infektion i tunntarmen.

– Det blev fem dagar på intensiven med operation redan direkt när jag kom in. De konstaterade att det var blodförgiftning. Jag hade 170 i puls när jag kom in mitt i natten och det var kanske inte så optimalt, berättar Kenny

Svårtydda syndrom

Ingen visste dock hur det skett eller hade svar på varför.

Tiden gick och efter en vecka i Örnsköldsvik och ytterligare två på Helsingborgs lasarett fick Jönsson så småningom åka hem till Ängelholm i november.

I januari fick han svaret svart på vitt; Crohns sjukdom.

Sedan dess har Kenny Jönsson – som även jobbar som brandman – varit sjukskriven.

Men Jönsson berättar också att han inte sedan sjukdomen slog till känt något sug av att återvända till hockeyn. Sonen Axels träningar och matcher fyller hockeykvoten så att det räcker och blir över.

– Det här talesättet att alla friska har tusen önskningar och alla sjuka har en, det stämmer. När man varit i sjuksängen så länge som jag, då är att bli frisk det enda man jobbar för. Man får andra perspektiv på livet och värderar annorlunda.

– Familjen blir viktigare. Man är med dem på ett helt annat sätt.

Axel spelar fortfarande hockey och Kenny står bredvid rinken så ofta han kan – dock vill han inte lära ut, det är upp till tränarna.

Islanders alltid lillebror

När det kommer till New York-derbyt ligger det så klart Kenny varmt om hjärtat. Han representerade Islanders mellan 1996 fram tills han vände hem till Rögle till säsongen 2004-2005.

– På min tid var Islanders alltid lillebror. Vi hade mycket lägre budget och färre fans på arenorna, förutom under derbyna. Därför slog det alltid lite högre att vinna just derbymatcherna.

Men enligt Jönsson kvittar det hur många gånger Islanders slår Rangers. I "The Big Apple" finns en maktställning som aldrig kommer att rubbas.

– Islanders kommer alltid vara lillebror till Rangers, även om man går och vinner en Stanley Cup. I Nordamerika kommer det alltid vara så, men ute på Long Island är det annan atmosfär där man håller Islanders högre än Rangers. Men tittar man på det rent generellt så kommer Rangers alltid slå högre än Islanders.

Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag