Karlskronas väg från division tre till toppen

SUCCÉ. Årets variant av KHK har gjort det riktigt bra och är bara en vinst från SHL. Foto: JONAS GUSTAFSSON/BILDBYRÅN STR
Foto: Jonas Gustafsson

Strax efter klockan 21 i kväll kan hockey-Sverige få välkomna Karlskrona som SHL-lag.

Det skulle bli ett historiskt steg för staden och klubben Karlskrona HK, som svarar för en osannolik framgångssaga.

Nästan på dagen 35 år efter att föregångaren Karlskrona IK var en seger mot Mora från att gå upp i högsta serien.

Det finns många likheter, men också skillnader.

Kvällsposten blickar bakåt - och framåt - med hjälp av förre tränaren Timo Lahtinen, mångårige supportern Peter Synnermark och nye ordföranden Tobias Larsson.

Året är 1980.

Det råder hockeyfeber i Karlskrona.

Laget, Karlskrona IK, är endast en match från att ta steget upp i elitserien.

Tränaren Timo Lahtinen, som är inne på sin andra säsong i klubben, har gjort det omöjliga möjligt.

- Ingen trodde på oss på den tiden. Karlskrona hade slutat näst sist i serien säsongen innan jag kom. Men vi tränade jättehårt på sommaren. Miro Zalar hjälpte oss redan på den tiden, minns finländaren.

Och i takt med klubbens framgångar steg intresset:

- Det var en fantasisk tid med ett enormt intresse. Jag minns hur det var köer på 300 meter vid Wämöhallen. Karlskrona är en sportstad, tidigare hade det varit handboll, men nu tog ishockeyn över, berättar Timo Lahtinen.

Karlskronasupportern Peter Synnermark, som har följt laget i sitt hjärta sedan 70-talet, minns folkfesten runt matcherna:

- Hockeyintresset har alltid varit stort. Det var ofta lapp på luckan, säger han och fortsätter om stämningen i gamla Wämöhallen.

- Det blir speciellt när alla sitter och bankar med fötterna i en gammal ishall. Men det kan vara en magisk stämning i Arena Karlskrona också. Det är på två olika sätt.

Synnermark ser också en stor skillnad mellan det Karlskrona som bankar på dörren till högsta serien i dag och laget för drygt 35 år sedan.

- Det var fler stora profiler som ledde laget på den tiden. Nu är det mer ett kollektiv där alla gör sitt. Det är en för alla, alla för en, förklarar han.

Bland stjärnorna på den tiden fanns Håkan Loob som kom till klubben från Gotland 1977 och som spelade i Karlskrona under två säsonger.

- När Håkan Loob spelade här hade vi också ett jättebra lag men det är snäppet bättre nu, påpekar Synnermark.

Kan du se några likheter mellan lagen?

- Vinnarskallarna, svarar han.

Karlskrona IK lyckades dock aldrig ta klivet upp till högsta serien under sin forna storhetstid.

***

Den 16 mars 1980 krossade Mora drömmen.

Och i juni 2001 gick klubben i konkurs.

Karlskrona tog dock nya tag.

Redan samma år bildades Karlskrona HK, som fick börja i division 3, längst ner i seriesystemet.

Och nu, nästan precis 35 år efter att elitseriedrömmen krossades, är staden återigen en match från att få ett lag i hockeyns finrum.

- Ja, nu torskar de aldrig. Det är svårt att slå dem hemma i Karlskrona, slår Timo Lahtinen fast.

- Det är bara att lyfta på hatten. De har inga stjärnor, men ett lag. De ger sig inte utan kämpar för varandra. Det är fantastiskt att se, fortsätter finländaren.

Peter Synnermark menar att laget är väldigt svårtläst för motståndarna:

- Det finns alltid många olika alternativ. Joel Kellman gjorde tre mål i senaste matchen men det hjälper inte att stoppa honom utan då kliver någon annan fram.

Att Karlskrona HK har gjort en smått osannolik resa genom seriesystemet håller nog de flesta med om.

- Jag minns när jag var glad över att vi gick upp i division 2 efter att ha besegrat Lund, skrattar Synnermark.

***

Resan har dock inte gått som på räls. För ett år sedan stod ishockeyklubben på ruinens brant. Stjärnor som Nick Angell och Jordan Smotherman lämnade Blekinge och den samlade expertisen var så gott som enig om att KHK inte skulle bli ett topplag.

- Med tanke på vårt ekonomiska läge för ett år sedan är det en fantastisk resa, säger Tobias Larsson som är ny ordförande i KHK.

Tobias Larsson berättar att klubben planerat för framtiden både utifrån ett scenario där laget med tränaren Pelle Hånberg i spetsen går upp och ett där det blir fortsatt spel i hockeyallsvenskan.

- Vi har ägnat lika mycket tid åt båda. Vi har ett bra läge men kan inte sväva iväg, betonar han.

Ni har varit utan sportchef sedan Stefan Bengtzén lämnade för Brynäs i somras...

- Vi har dialoger men det finns ingen anledning att spika det nu under pågående spel. Jag är inte orolig för det.

Känner du annars att ni skulle klara av att göra en rustning för SHL?

- Det är en stor utmaning sett till infrastrukturen i klubben. Vi får en enorm växtvärk. Det blir fler tjänster, hur många beroende på vår ambitionsnivå. Men jag tycker vi har bra planer.

Karlskronabloggaren Peter Synnermark ser gärna att klubben tar hjälp av Växjö Lakers.

- Just nu är laget före organisationen i Karlskrona. Det gäller att få upp organisationen till samma nivå. Jag tycker de borde konsultera Växjö och ta råd från dem. De har gjort resan tidigare, säger han.

Vad skulle det betyda för Karlskrona att ha ett hockeylag i högsta serien?

- Jag tror att intresset och nyfikenheten kring Karlskrona skulle öka. Det skulle bli ringar på vattnet, fler arbetstillfällen och mer turister, svarar Synnermark.

När Karlskrona HK i kväll har chansen att ta det stora klivet är Arena Karlskrona utsåld, vilket innebär 3 500 på läktarna.

För att få spela i SHL finns krav på en större publikkapacitet även om KHK kan få dispens vid ett eventuellt första år.

- Det är viktigt med dispens men vi för diskussioner med kommunen. Jag tror det handlar om att presentera en trovärdig plan. Vårt mål är att vi ska spela i högsta serien i framtiden och då måste vi ändå nå upp till kraven på arena och ekonomi, säger styrelseordförande Tobias Larsson.

Ett avancemang till SHL skulle betyda klirr i kassen, delvis som hjälp till en dyrare konkurrensmässig spelartrupp. Men förre stortränaren Timo Lahtinen tycker att laget ska ligga lite lågt på värvningsfronten.

- Om jag vore där nu så hade jag inte värvat på idiotiskt. Jag tror det är bättre att behålla grunden och inte satsa på en massa stjärnor utifrån. De har visat att de kommer långt genom träning och att vara ett lag.

Tobias Larsson är inne på samma spår:

- Jag tror inte att Pelle Hånberg blir en annan människa om vi skulle gå upp. Han vill säkert bygga vidare på lagkänsla.

Och även om Timo Lahtinen nu bor i Skåne följer han sitt gamla lag varje dag.

- Det var länge sedan nu men det känns som det är samma sak igen. Den där boomen.