Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karlskrona HK sparkar Hånberg

Foto: MAGNUS LEJHALL/BILDBYRÅN

Karlskrona HK sparkar huvudtränaren Per Hånberg efter en tung tid resultatmässigt.

Assisterande tränaren Ove Molin tar över huvudansvaret.

– Det är aldrig roligt att komma till ett sånt här beslut, men jag kände att det var rätt läge och ett beslut som jag kände att jag skulle ta för att klara vår målsättning, säger KHK:s sportchef Michael Sundlöv.

Efter en jobbig första säsong i SHL, där Karlskrona HK höll sig kvar i SHL via kval i fjol, gjorde man en stark höst och ledde till och med serien efter 13 omgångar.

Men den senaste tiden har laget hamnat i en rejäl formsvacka och sjunkit till tionde plats i tabellen. Efter årsskiftet har KHK bara mäktat med tre poäng och förlorat elva raka matcher och riskerar nu att missa även play in. Dessutom har ekonomin varit svag och klubben klarade inte att betala in spelarnas pensionspengar för december.

Under lördagen förlorade man med 4–0 hemma mot Växjö och nu agerar klubben genom att sparka huvudtränaren Per Hånberg med omedelbar verkan. Hånberg fick beskedet på ett möte med sportchefen Michael Sundlöv under söndagseftermiddagen.

– Vi har inte vunnit på elva matcher. Man funderar fram och tillbaka vad det beror på. Det är inte ens fel att det blir så, men till syvende och sist kommer man till något där man funderar om det är något man kan göra. Då blev det det här beslutet som är taget nu, säger Michael Sundlöv.

Spelarna inte tillfrågade

Blev förlusten mot Växjö den sista droppen eller har du funderat på detta en tid?

– Klart man funderar, men jag kan inte säga att jag har gjort det en längre tid. Vi har ett uppehåll som kommer nu och Ove och Micke (Aaro) får chansen att sätta sin prägel på det lite grann även om de varit med på resans gång.

Hur tog Per Hånberg beskedet?

– Han får själv tala om hur han tog det. Det känns inte som min uppgift att återge det. Vi hade ett samtal och det är aldrig roliga samtal.

Har spelarna tillfrågats?

– Nej.

Molin tar över

Assisterande tränaren Ove Molin blir huvudansvarig resten av säsongen medan Mikael Aaro fortsätter i sin roll som assisterande.

– Det är en kompetent hockeyledare och bra person som jag är helt säker på, tillsammans med Micke och de andra ledarna, ska ta det här i mål och se till att vi klarar vår målsättning.

Det är play in-plats?

– Minst, ja.

KHK kommer inte ta in någon mer ledare i teamet.

Är det ekonomiska skäl bakom det?

– Nej, jag tycker inte det är jättelångt kvar av säsongen, de här två vet vad vi har gjort, vad vi vill förändra och göra annat. Det är inte lätt för någon annan komma in direkt från kylan. Jag litar fullt på konstellationen som ska göra detta nu. Vi har inte haft någon fundering på att ta in någon, ekonomi eller inte, säger Michael Sundlöv.

De har varit en del av staben under den tunga perioden. Tror du att de har vad som krävs för att vända trenden?

– Ja, det tror jag. Den frågan är fullständigt berättigad. Naturligtvis har de varit en del av det som gjorts i somras, höstas och nu. Sen är det faktiskt så att någon är chef är därnere och sätter sin prägel på det. Det har han gjort och de tillsammans gjort bra, men med nya röster och kanske lite uppsteppning av alltihopa är jag helt säker på att de är kapabla att fixa det.

”Pelle har gjort mycket gott”

Vad säger du om Pelle Hånbergs tid i KHK?

– Nu var jag inte helt med om det fantastiska när de tog sig upp i SHL. Vi hade ett tufft år förra året, men jag tycker vi krigade oss igenom det på ett bra sätt. Vi fick inte panik, jag tror många andra säkert hade bytt tränare och ledare, men vi står fast vid det som vi sagt från början. Hösten var jättebra med mycket vinster och poäng. Nu har vi kommit till den här punkten. Men mitt korta svar är att Pelle har gjort mycket gott för KHK, det är inget snack om saken.

Kvällsposten har sökt Per Hånberg för en kommentar. På twitter skriver Hånberg på kvällen:

”Så tacksam för 2 år 9mån 1v i KHK. Tack för all er kärlek via sms, mail, inlägg mm ikväll då mitt hjärta gråtit. Önskar laget en play-in-plats.”


Läs mer SHL i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.