Kaptenerna i fokus i ny bok om Malmö FF

Bokens förgrundsfigurer Rosenberg och Tapper poserar med författaren Micke Sjöblom och bildredaktör Klas Andersson
Foto: Wiktor Richardsson
Två leende MFF-kaptener på omslaget av boken.
Foto: Wiktor Richardsson

Idag släpptes boken ”Kaptenerna som tog Malmö ut i Europa”. Den skildrar likheterna mellan Malmö FF 1979 och dagens upplaga. I huvudrollen finns nuvarande lagkaptenen Markus Rosenberg och dåvarande kaptenen Staffan Tapper.

– Det har varit en rolig grej från början, man såg alla likheterna, säger Markus Rosenberg.

– Som en av initiativtagarna till boken känns det roligt att både vara med där och forma den som jag har velat, säger Staffan Tapper.

Markus Rosenberg och Staffan Tapper är två Malmö FF-kaptener som satt avtryck i föreningen. Nu är deras MFF-historia även en bok. Idag släpptes nämligen ”Kaptenerna som tog Malmö ut i Europa” som handlar om spelarnas respektive karriärer. Fokus ligger på tiden i Malmö FF och deras kaptensroll i föreningen.

– Att vara kapten för Malmö FF innebär en oerhörd stolthet.  Det finns stora likheter mellan mig och Markus Rosenberg som kaptener. Vi är bägge "Malmöpågar" som har den himmelsblå tröjan med oss vart vi än går. Man representerar både staden och laget, säger Tapper.

Staffan Tapper har bland annat en final i Europacupen för mästarlag 1979 på sitt CV. Dessutom deltog han i VM 1974 och 1978 och har även vunnit SM-guld med Malmö FF.

Markus Rosenberg i sin tur har varit kapten i klubben sedan Molins skadade sig i slutet av juni 2014. "Mackan" har varit en nyckel till att MFF nått Champions League två år i följd.  Han trivs med uppdraget som kapten för Malmö FF.

– Det är fantastiskt. Jag har inte varit kapten under tiden utomlands. Hade jag varit det så tror jag inte det varit samma känsla ändå. När du inte är i din "egna klubb" spelar du mycket för dig själv, säger Rosenberg.

Torsten Frings, kaptensförebild för Rosenberg

Rosenberg har förebild som kapten i tysken Torsten Frings. Han var kapten i Werder Bremen under skåningens tid i klubben. Rosenberg uppskattade Frings attityd och att han alltid stod upp när det blåste. Han ser kopplingen till sin egen kaptensroll i MFF.

– Torsten Frings var från staden Bremen. Han hade varit i Bayern München och Borussia Dortmund när de var som bäst och kom sedan tillbaka till lilla Bremen. När han kom tillbaka till klubben vann de Bundesliga 2003/2004 och även cupen samma år. Därefter nådde de Champions League fem år i rad, säger Rosenberg och fortsätter.

– Det är likadant med mig. Jag hade varit utomlands en lång tid innan jag kom tillbaka till Malmö och MFF. Sedan jag kom tillbaka har vi dels vunnit SM-guld och även varit med i Champions Leagues-gruppspel två år i rad.

Inte aktuellt med en biografi

Markus Rosenberg har inte känt att han vill skriva en biografi. Anledningen till det är att det krävs för mycket skvaller för att en sådan ska säljas menar han.

– Man måste hänga ut folk och det måste vara rätt mycket skit för att det ska sälja. Eller så ska man vara lika stor som Zlatan. Jag gör hellre 50 sidor som är roliga och intressanta än 350 som gör att man håller på att somna. Det ska hända grejer hela tiden och det tycker jag att det gör i den här boken, säger Rosenberg.

”Kaptenerna som tog Malmö ut i Europa” är skriven av författaren Micke Sjöblom. Anledningen till att han skrivit just om Roseberg och Tapper är främst Europakopplingen mellan 1979 och i dag.  Några fler böcker om Malmö FF är inte planerade för tillfället.

– Inget är aktuellt just nu, men jag gillar verkligen att skriva böcker. Jag gör gärna något mer framöver, säger Sjöblom.

Wiktor Richardson