Sead Haksabanovic stortrivs med fotbollslivet i Halmstads BK. Samtidigt ökar intresset för supertalangen som inlett allsvenskan med två mål på två matcher. Foto: Fredrik JonssonSead Haksabanovic stortrivs med fotbollslivet i Halmstads BK. Samtidigt ökar intresset för supertalangen som inlett allsvenskan med två mål på två matcher. Foto: Fredrik Jonsson
Sead Haksabanovic stortrivs med fotbollslivet i Halmstads BK. Samtidigt ökar intresset för supertalangen som inlett allsvenskan med två mål på två matcher. Foto: Fredrik Jonsson
Målskytten. Sead Haksabanovic kramar om Alexander Ruud Tveter efter sitt andra allsvenska mål på två matcher borta mot Jönköping. 17-åringen var bara en stolpträff från ett nytt drömmål vid ställningen 2–2. Foto: JONAS LJUNGDAHLMålskytten. Sead Haksabanovic kramar om Alexander Ruud Tveter efter sitt andra allsvenska mål på två matcher borta mot Jönköping. 17-åringen var bara en stolpträff från ett nytt drömmål vid ställningen 2–2. Foto: JONAS LJUNGDAHL
Målskytten. Sead Haksabanovic kramar om Alexander Ruud Tveter efter sitt andra allsvenska mål på två matcher borta mot Jönköping. 17-åringen var bara en stolpträff från ett nytt drömmål vid ställningen 2–2. Foto: JONAS LJUNGDAHL

”Känner jag mig redo för nästa steg kanske jag tar det i sommar”

Publicerad

HALMSTAD. Halmstads supertalang Sead Haksabanovic har rivstartat i allsvenskan.

Efter två mål på två matcher växer det redan stora intresset för 17-åringen som blandar vackra mål och skottfinter med hårt jobb – och som nobbar de svenska storklubbarna.

Men redan i sommar kan han vara förlorad för HBK.

– Om jag känner mig redo för ett nytt steg kanske jag tar det, men just nu är det fokus på Halmstad och allsvenskan, säger Sead Haksabanovic.

Det är jämngrått på himlen över Halmstad när Sead Haksabanovic dyker upp med kepsen på bak och fram och hörlurarna med musik på den.

I 17-åringens (fyller 18 i maj) fotbollsliv finns just nu inga gråa moln. Supertalangen har rivstartat den allsvenska säsongen. Ett vackert segermål i premiären mot Östersund följdes av ett nytt mål mot Jönköping borta när HBK hämtade upp 0–2 till 2–2 trots en man utvisad.

– Starten har varit som en dröm för mig och för HBK också. Det har varit två tuffa matcher och vi har lyckats ta poäng i båda. Vi har vunnit en och att ta poäng med tio man var bra gjort, säger Sead Haksabanovic avslappnat.

Hur viktigt har det varit att få den starten som nykomling?

– Den har varit väldigt viktig för laget. Nu känner hela staden att det här är på riktigt. De tror på oss och vi gör jobbet.

– Vi var tippade att komma längst ner. Det kanske var bra för oss att vara det för då har vi ingen press på oss att spela ut. Den här starten har varit riktigt bra för nu tror hela truppen. Det känns som att vi har riktigt bra stämning, alla tror på varandra och vi tror på det vi gör och vår spelidé.

Nära flytt i vinter

Efter Alexander Isaks succé i AIK i fjol är Sead Haksabanovic näste talang född 1999 att imponera i allsvenskan.

För ganska exakt två år sedan blev han allsvenskans näst yngste debutant som 15-åring.

När HBK tog steget upp från superettan i fjol var Haksabanovic en nyckelspelare i sin fria roll ute på vänsterkanten. Det blev åtta mål och sju assist i näst högsta serien och storspel i kvalet mot Helsingborg.

Under vintern försökte bland annat italienska Inter att värva den offensive mittfältaren, men det var belgiska Club Brügge som kom närmast. Haksabanovic var på plats i Belgien och en underskrift ifrån en mångmiljonflytt när han ångrade sig och i stället skrev på ett nytt treårskontrakt med moderklubben HBK med en lön som motsvarar hans status i laget.

Ett beslut som bara ökade 17-åringens redan stora popularitet hos HBK-fansen. Deras förhoppningar är höga på att Haksabanovic, som under försäsongen byggt på sig fyra kilo muskler till för att vara redo för allsvenskan, inte bara ska leda lagets offensiv utan även fortsätta att leverera mål och assist.

Hur hanterar du förväntningarna som är på dig?

– Det är bara roligt, man utvecklas bara av det.

– Som du är inne på är det mycket snack runt mig om att jag är den som ska göra det och den här starten är som en dröm. Jag har bara kunnat drömma om det här och att få göra två mål. Man känner också att man har kvaliteterna, det är bara att köra sitt spel och våga tro på sig själv och inte tveka alls utan köra 100 procent hela tiden.

LÄS MER: Så gör specialträningen supertalangen bättre 

”Hatar att förlora”

I premiären blev Östersunds backlinje snabbt varse om Sead Haksabanovics skottfint som är av internationell klass. Men 17-åringen är inte en typisk tia som bara vill dribbla och spela offensivt. Tvärtom utmärker han sig, och får ofta beröm, för sitt hårda jobb också.

– Jag har alltid velat kriga för laget. Jag har en sån tävlingsinstinkt att jag kan inte förlora, jag vill inte förlora, säger Sead bestämt.

Vad händer med dig när ni förlorar?

– Jag kanske inte visar något utåt men härinne brinner det, jag hatar det, säger Sead och pekar på bröstet.

– Men man ska hantera det på ett bra sätt och det har jag lärt mig att göra.

Intresset för dig var stort redan i vintras och med den här starten blir det så klart inte mindre. Hur ser du på det?

– Just nu ser jag bara att här i Halmstad har jag till sommaren på mig. Och sen vilka klubbar det är som kommer och vad de erbjuder får vi ta sen. Just nu är det fokus på allsvenskan.

Så du kör på fram till sommaren och ser vad som finns och då tar du nästa beslut om din framtid? 

– Jag kan inte blunda för det de erbjuder. Jag får se mig för och om jag känner mig redo för ett nytt steg kanske jag tar det, men det är svårt att säga nu. Det känns som att jag har det bra här i Halmstad.

– Det har gått bra nu i två matcher och jag ska försöka fortsätta på det spåret. Sen om det fortsätter så här bra får vi se vad som händer i sommar.

Sead Haksabanovic om...

Livet utanför fotbollen:

– Jag har skolan, men försöker kombinera det på ett bra sätt. När jag inte har något med skolan gillar jag att chilla, lyssna på musik och vara med vänner. Jag pluggar hårt för att ta körkort också. Jag hade halkkörning i går (läs; i onsdags). Det var roligt som fan.

Sina idoler:

– Sett till spelstil skulle jag säga Ronaldinho. Den andra jag har är Cristiano Ronaldo för han jobbar så hårt varje dag och han bevisar att du inte kan komma så långt om du inte jobbar hårt. Det är bara bra för oss i min ålder som vill nå dit och har de drömmarna att man har en sån spelare som man kan se upp till.

Drömmålet:

– Att någon gång bli en stor spelare. Det innebär att spela i kanske Real Madrid och vara en stjärna där.

Familjens betydelse:

– De betyder allt, de ger mig allt som ingen annan kan ge mig. När man kommer hem känner man sig trygg och mår alltid bra när man är nära dem.

– Om jag inte haft pappa (Senad Haksabanovic) hade jag inte varit här nu. Han har varit en stor del som har bevisat för mig att jag inte behöver gå nu för att bli en stor spelare. Du kan utvecklas här bara du mår bra.

”Hade varit roligt med EM”

Tillsammans med Dortmunds Alexander Isak och Malmö FF:s Mattias Svanberg var Haksabanovic en av tre 99:or som kvalade in till U19-EM i juli med P98-landslaget i mars.

Tror du att du kommer vara med i U19-EM?

– Det hade varit roligt, men då missar jag tre matcher i allsvenskan så det kan bli tufft att få åka.

Tror du att chansen finns att utmana om en plats till U21-EM?

– Som jag har startat de här två matcherna finns det inte mycket som säger att jag inte skulle kunna ha det, men de har bra spelare där och jag vet inte om de tänker att jag är för ung.

Under landslagssamlingen frågade Haksabanovic också Isak om han var nöjd med flytten till tyska storklubben Dortmund.

– Han sa att det kändes bra och det är skönt att han tycker det är rätt, säger Sead som för egen del är fortsatt inställd på att ta ett mindre steg när han väl flyttar utomlands.

– Det kan vara ett mittenlag i någon bra liga, typ Holland eller Brügge kan också vara ett bra steg. Frankrike kan också vara intressant.

Du kunde ha tjänat stora summor redan nu om du flyttat utomlands. Hur hanterar man som 17-åring den typen av frestelser?

– Det är svårt, man behöver pengar i livet. Men sen har jag inte haft det så svårt och min familj har alltid sagt till mig att om jag är bra nog så kommer pengarna också. Det är ingen brådska. Det viktiga är att jag får speltid och att jag mår bra där jag är.

LÄS MER: ”Haksabanovic är förkroppsligar HBK:s generationsskifte”

”Bara Halmstad som gäller”

En flytt har det ändå blivit i år.

Familjen Haksabanovic har sålt huset i Hyltebruk, drygt en timme utanför Halmstad, och har i stället flyttat in i en lägenhet i centrala Halmstad. Det underlättar mycket för Sead som tidigare lagt ett par timmar varje dag på att pendla till fotbollen och skolan.

– Det är stor skillnad att bo i Halmstad. Jag kommer hem tidigare och får sova i två timmar mer. Det är mycket skönare. Och det betyder mycket om jag vill utvecklas som spelare.

I morgon söndag väntar nästa utmaning. Hemmamatch mot de regerande svenska mästarna Malmö FF. Båda har fyra poäng efter två matcher.

– En rolig match, men också en stor utmaning. De var Sveriges bästa lag i fjol, en stor klubb och har varit det i flera år. Det ska bara bli roligt att möta dem och se hur man står sig, säger Sead Haksabanovic som ser fram emot en bra atmosfär med mycket folk på läktarna och att hemmafansen lyfter fram HBK som man gjorde i premiären mot Östersund.

– Det var riktigt bra, hela laget var nöjt med det. Vi förväntade oss inte det. Men det de gör höjer hela laget.

Malmö är även en av flera svenska klubbar som visat intresse för jättelöftet sedan debuten för två år sedan. Men alla har fått samma svar.

– Om jag ska spela i Sverige finns det bara en klubb och det är Halmstad, säger Sead Haksabanovic.

Relaterade ämnen
Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag