Johanna Larsson Foto: Robert CianfloneJohanna Larsson Foto: Robert Cianflone
Johanna Larsson Foto: Robert Cianflone
Johan Sjögren Foto: Jessica Gow/TtJohan Sjögren Foto: Jessica Gow/Tt
Johan Sjögren Foto: Jessica Gow/Tt

"Känner att jag måste få tänka på mig själv"

Publicerad

Johanna Larsson visar fin form och är vidare till andra rundan i Australian Open.

Samtidigt får hon kritik för sitt val att nobba landslaget.

– Just denna gång känner jag att jag måste få tänka på mig själv, säger Larsson.

Trots skadeproblem kunde Johanna Larsson relativt enkelt besegra rumänskan Irina-Camelia Begu med 6–3, 6–2 när hon klev in i årets första grand slam-turnering.

Så sent som förra veckan lämnade Larsson återbud till dubbelsemifinalen i Hobart på grund av smärta i höften.

Den lyckades hon hantera mot Irina-Camelia Begu.

– Jag har försökt förbereda mig så gott jag har kunnat. Jag har vilat ordentligt, lindat benet och tagit smärtstillande. Jag har gjort allt jag kunnat och det kändes rätt så bra där ute. Jag kände inte att det blev värre under matchen och det är ju positivt.

– När man har ont är det inte kul att spela så då får man försöka ta bort smärtan för att kunna fokusera helt på tennisen och verkligen se vad man kan göra där, säger Larsson efter sin seger.

Och hur är formen?

– Jag tycker att jag spelade helt okej. Målsättningen var att gå på lite mer på serven och få lite enklare poäng därefter. Det funkade rätt så bra. Det var en skön förstaomgång.

"Ligger i nationens intresse"

Samtidigt som Johanna Larsson skördar framgångar får hon nu kritik från landslagsledningen. Anledningen är att hon tackat nej till Fed Cup-kvalet som spelas i februari.

”Personligen anser jag att landslaget är heligt. Blir man uttagen – oavsett vilken idrott och mästerskap det än gäller, hur bra man än är, hur många gånger man än har spelat tidigare i landslaget och hur mycket pengar man än har tjänat – då lirar man under förutsättning att man är frisk. Det ligger helt enkelt i nationens intresse att man ställer upp i landslaget när en förbundskapten kallar”, skriver sportchefen Johan Sjögren på tennisförbundets hemsida.

Satsar full mot OS

Johanna Larsson är medveten om kritiken men står ändå fast vid sitt beslut.

– Vad han har sagt får stå helt för honom. Spel i landslaget har alltid stått väldigt högt hos mig och det gör det fortfarande. Just denna gång känner jag att jag måste få tänka på mig själv en gång och jag stänger inga dörrar inför framtida spel i Fed Cup. Nu har jag tagit det här beslutet att verkligen satsa på min egen karriär i början av året för att maximera chanserna för mig att nå OS.

– Jag har spelat tolv år i rad och bara det är rätt så fantastiskt i sig. Jag tog beslutet nu att inte vara med men jag stänger som sagt inga dörrar i framtiden, säger Larsson.

Den svenska tennisettan hoppas att andra ska kunna kliva fram i hennes frånvaro.

– Man kan också se det positivt att man ger chansen till de yngre spelarna att få steppa fram och ta ledarrollen. Jag tror inte att det enbart är negativt att jag inte är med.

Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag