Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kan man fly landet när det ska sändas?”

”En gång räckte”.
Anna Lindberg har hus i Växjö där hon har barnen varannan vecka. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
– Åh, gud. Vilken ångest!, säger Anna Lindberg när seglingen över Atlanten kommer på tal. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Mathias Tjärnqvist. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Anna LindbergFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG

I våras vann hon Superstars och till hösten är hon aktuell med en ”naken” segling över Atlanten med en rad kändisar. 

Kvällsposten har träffat Anna Lindberg för en intervju om tv-jobben, barnidrott, kroppshets och livet med förra landslagsstjärnan Mathias Tjärnqvist.  

– Det är lite komplicerat. Helst vill man bara ses jämt och bygga upp något tillsammans, säger Anna Lindberg.

Det är så nära man kan komma svensk sommaridyll. 

Solen gassar, vattnet gnistrar och bredvid det runda cafébordet växer röda smultron. 

En grönskande prakt som låg i ide när vi träffades här i vintras. 

Den gången berättade simhoppstjärnan Anna Lindberg och landslagsspelaren Mathias Tjärnqvist för första gången om sin kärlek. 

En kärlekshistoria som bestått sedan den där första kontakten på Linkedin och som vi återkommer till. 

Men det har också hänt många andra saker i Anna Lindbergs liv sedan dess. 

I januari antog hon utmaningen att korsa Atlanten på en segelbåt tillsammans med Peter Magnusson, Viktor Frisk, Markus Aujalay, Thomas Wassberg och Agneta Sjödin. Programmet ”Över Atlanten” sänds på Kanal 5 i höst. 

– Åh, gud. Vilken ångest!, utbrister hon när vi slagit oss ner med kaffe runt det lilla bordet.

– Jag skulle aldrig komma på tanken att segla över Atlanten men jag gillar utmaningar och det var många roliga personer som skulle med. Det var en sjuk grej men oerhört roligt, jobbigt, påfrestande och läskigt. 

Anna Lindberg konstaterar att det varit oansvarigt att lämna barnen med oron när hon seglade över atlanten. Därför fick de rapporter om att allt var bra. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
”Jag tänker bara, kan man fly landet när det sänds?”Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Fick inte prata med barnen 

Under 17 dagar var deltagarna dessutom bortkopplade från allt och Anna fick inte ens prata med sina två barn som var kvar hemma i Sverige. 

– Vi är vana att vara från varandra men det här var ett steg längre att inte få ha kontakt. Det var väldigt utmanande men de fick i alla fall rapporter om att allt var lugnt. Man kan inte lämna barn med den oron. Det hade varit oansvarigt. Min äldsta son är också i en ålder med mycket tankar. 

Kvällen innan vi ses har de övriga deltagarna haft återträff och fått se snuttar av de första avsnitten. Anna kunde inte vara på plats men har fått rapporter. 

– Jag tänker bara, kan man fly landet när det sänds? Det är så naket det kan bli, det är ute på en båt där man kan må lite dåligt, där humöret inte alltid är på topp och tröttheten. Det blir mycket smaskigt. Mycket av allt. 

Tidigare i år har Anna Lindberg också synts ta hem titeln i tävlingsprogrammet Superstars på Kanal 5, i final mot tidigare skidåkaren Emil Jönsson Haag. Dessutom har hon spelat in ”Vem kan slå Anja och Foppa” som också sänds i höst. 

– Jag tycker det är ganska roligt att göra tv men jag väljer vad jag tackar ja till. Det måste passa utifrån min bakgrund och finnas en anledning till varför de frågar mig. 

Men inte Let's Dance? 

– Jag har fått frågan många gånger men jag tror de har tröttnat för att jag alltid tackar nej. Alla säger att det är hysteriskt roligt och jag skulle tycka det vore roligt att lära mig dansa men jag känner mig färdigbedömd. 

– Jag har blivit bedömd hela mitt liv på det jag gör och att bli det i tv på hur man dansar känns så där. Jag vet inte om jag skulle tycka det vore så roligt.  

I våras vann Anna Lindberg Superstars på kanal 5. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Anna känner sig klar med att bli bedömd. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

”Mycket tantigt”

I övrigt har simhoppstjärnan många järn i elden. Hon gör träningsprogram, föreläser om ledarskap och designar badlakan och baddräkter. 

– Det är jättekul, det har varit en dröm sedan jag hoppade. Baddräkt är en svår produkt, man är naken och den ska sitta perfekt, men jag tror att jag hittat en modell som passar många och inte bara idrottare. 

– Jag vill ha en kombination mellan kvinnligt och sportigt. Det är så mycket tantigt annars och man vill inte ha sommarens bikini på badhuset. 

Samtidigt märks det att Anna Lindberg är otroligt engagerad i idrotten fortfarande, inte minst genom hennes egna två söner som håller på med hockey och fotboll. 

Hon konstaterar att det finns många dilemman, en del sporter är så dyra att alla inte kan vara med, många föreningar har det svårt att gå runt ekonomiskt, bristande ledarskap och föräldrar som inte håller sig på sin kant. Och så var det den där diskussionen om att man inte får räkna mål i barnidrott. 

– Det kommer inte från barnen från början. Barnen vet ändå och det är synd att det ska vara så för jag tycker det är en nyttig erfarenhet och lärdom för barnen. Ibland vinner man och ibland förlorar man, det är lika bra att lära sig hantera båda. 

Anna Lindberg kommer in på ett annat känsligt ämne, elit kontra bredd. 

– Alla barn har inte samma ambition, en del vill mest lattja och hjular runt och en del är jättepå och vill lära sig. Det fina med idrotten är att gynna alla på deras nivå men det gör man inte bra om man inte inkluderar de som vill träna mycket och gå långt. När man ska få med alla får det inte ske på bekostnad av de som vill satsa. 

– När det är någon som lyckas tycker alla att det är fantastiskt roligt men man glömmer vägen dit. Det krävs väldigt mycket och då måste man skapa förutsättningar för att barn ska få den möjligheten. 

För stor och för tunn 

Apropå ytterligare dilemma i idrotten, under den senaste säsongen av Mästarnas Mästare öppnade landslagsmålvakten Kim Martin upp om sin ätstörning under tiden på college, som kostade henne ett OS. Hon hade tränat stenhårt för mästerskapet i fyra år men inte snappat upp träningen för att hon inte ätit ordentligt. 

Anna Lindberg ser positivt på att allt fler nu lyfter frågan och pratar om problemen. 

– Det har blivit så känsligt, oftare pratar man inte om det. Men jag tror att man ska prata om det tidigt för att det ska bli en naturlig del. Det man gör av med, behöver man också få i sig. Det är inget konstigt men om man väntar så blir det känsligt eller ungdomarna känner sig attackerade eller illa behandlade.  

– Bara för att man tar upp ämnet så behöver inte det betyda att man är för tjock eller för tunn. Det har varit ingången i samtalet innan, speciellt runt tjejer. Om man som ledare ska göra ett bra jobb så ska det vara en viktig och naturlig del att prata om tidigt. 

Hur har du själv upplevt kroppshetsen? 

– I min idrott var man väldigt utsatt, typ naken och emellanåt var det rätt jobbigt. Folk tror att det är det naturligaste som finns men det behöver det inte vara. Man har bara valt den här idrotten och det kommer på köpet. 

– Jag har både varit för stor och för tunn.  Det är tufft och det är lätt att det slår över men då behöver man verkligen fångas upp av omgivningen. Sätta sig ner och prata. Det är aldrig farligt att prata. 

– Det är många som utmanar sig själv i kroppshets nu. Exponerar sig halvnakna på sociala medier. Fasen vad där finns många risker. 

Anna och Mathias under en intervju i Växjö i vintras. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

”Händer mycket i våra liv”

Vi reser oss och går ner mot vattnet. 

Anna har hus i Växjö där hon har barnen varannan vecka men känslan av hemma har aldrig infunnit sig här. 

Mathias som nyligen fått nytt jobb som juniortränare i Rögle bor sedan tidigare i Ängelholm. 

Kärleken som inleddes med att Mathias addade Anna på Linkedin och sedan skickade ett meddelande om att ”hon dykt upp i hans flöde” blomstrar även om det föranlett ett vardagspussel de luxe. 

– Det är lite komplicerat. Helst vill man bara ses jämnt och bygga upp något tillsammans. Och mina barn vill gärna träffa Mathias mer för det har fungerat optimalt mellan dem. 

– Det händer mycket i våra liv just nu och vi försöker hitta lösningar för att få ihop det. Vi är båda lösningsorienterade och det är en fördel i allt men det blir många timmar i bil.   

Men det finns också en gemensam plan.  

– Vi vill ha någonting tillsammans i Ängelholm men jag vet inte om vi ska bygga eller köpa något. Det är ändå okej avstånd mellan Ängelholm och Växjö. 

Det är dags att avrunda. 

Men under fotograferingen kommer Anna in på ytterligare en sak som hon brinner för. 

Ett OS i Sverige 2026. Anna Lindberg, som själv deltagit i fem OS, är ambassadör och den 24 juni ska delegaterna i IOK rösta om vilket land som får värdskapet.

– Tänk så fantastiskt det hade varit om lilla Sverige skulle få OS. 

Anna Lindberg är ambassadör för OS i Sverige 2026. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG