Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensson överväger att avsluta karriären

Klara Svensson.
Foto: PRIVAT
Cecilia Braekhus och Klara Svensson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Klara Svensson.
Foto: PRIVAT

Klara Svensson, 30, har ställt ett ultimatum. 

Får hon inte igenom sitt krav – en returmatch mot Cecilia Brækhus – kommer hon att avsluta karriären. 

Och planerna på ett nytt liv är redan i gång.

För SportExpressen berättar boxningsstjärnan om nya kärleken, tv-jobben och jägarexamen. 

– Jag vet inte om jag vill döda djur, säger Klara.

Det har gått snart ett halvår sedan Klara Svensson gick sin senaste match. Lördagen den 24 mars slog hon ut georgiskan Mari Tatunashvili i fjärde ronden i en gala i Hamburg.

Det kan ha varit svenskans absolut sista match som boxare.

– Jag har en dialog med Nisse (Sauerland, promotorn) och han vet att mitt intresse, om jag ska boxas igen, ligger i att jag ska möta Cecilia Brækhus eftersom jag är rankad tvåa efter henne.

– Det är lättare sagt än gjort, för det är mycket som ska stämma med alla förbund och organisationer. Det är oklart fortfarande, jag har inget besked för jag vet inte hur det blir, säger Klara.

Om du ska boxas igen är ditt krav att det ska vara mot Brækhus?

– Ja.

Då kan du alltså ha gått din sista match?

– Ja, och då har jag andra jobbalternativ. Det är trevligt att det finns annat man kan syssla med.

Hur är dina möjligheter att få möta Brækhus?

– Jag tycker de är tämligen stora eftersom jag är rankad efter henne på hela världsrankingen. Men det handlar om tid och andra faktorer som ska spela in. 

– Jag har sagt att jag är öppen för en match. Men, som sagt, jag är även öppen för att jobba med annat.

Är det tomt utan Mikaela Laurén?

– Vi har haft vårt snack. Och förutsättningarna funkade inte. Det är inga hard feelings mellan oss. Det är ganska utrett allting, säger Klara.

– För mig handlar det enbart om Brækhus. Vi får se om det kan bli aktuellt senare i framtiden, eller om det händer något i år.

Svensson är medveten om att hon inte kan vänta för länge på en ny match. Hon fyller 31 år i oktober och just nu finns det annat utanför ringen som fyller hennes tillvaro. 

– Det krävs enorm träningen om det blir aktuellt och det presenteras ett datum för en match, betonar Klara Svensson. 

Hon har nått stora framgångar – men inte nått hela vägen fram till bältet som norskan Cecilia Brækhus har i säkert förvar.


LÄS MER: Frida Wallberg var nära att dö – så här lever hon i dag 


Tar jägarexamen

Det finns mer än boxning på Klaras meny.

– Ja, det är full fart. Jag är precis klar med min jägarexamen, säger hon.

Jaktintresset växte när hon träffade sin pojkvän Calle Alwen som arbetat som yrkesjägare på flera gods i Skåne. Nu arrangerar han jaktresor till olika delar i världen.

Foto: PRIVAT

Vad kan detta leda till för dig?

– Jag tycker det är kul att ha möjligheten att vara med på jakt. Jag vet inte om jag vill döda djur, men man lär sig mycket om naturen och alla djurarter, säger Klara och berättar om sitt nya liv.

– Calle är professionell jägare. Han jobbar med det och utbildar inom det också. Därför passar jag på att lära mig, så jag kan följa med honom. Han jagar i flera länder – bland annat i Afrika, Tjeckien, Österrike och Sverige. 

Har du ställts öga mot öga med ett rådjur?

– Nej. Det återstår att se hur jag känner i ett sådant läge. Jag tror inte man vet det förrän man är i just den situationen.

– Men vi får hoppas att det inte blir några döda "bambis", säger Klara.

Om du lägger handskar på hyllan – vilka är jobbalternativen?

– Eftersom jag har jobbat mycket med tv, så det finns det stort intresse från tv-branschen. Det stimulerar mig.

Klara Svenssons fick lite av ett genombrott i tv-studion när hon i våras hade en framträdande roll i TV3-soffan under hockey-VM i Danmark.

– Man kan säga att jag fick en bra upplärning av Peter Jihde när vi jobbade med direktsänd tv under hela maj månad. Det var speciellt, jag lärde mig mycket.

– Nu är vi dessutom nominerade till tv-priset Kristallen som ska delas ut den 31 augusti. Vi är inte ensamma i den nomineringen. Men det är kul att det blev lyckade sändningar.

Klara pratar gärna om tv-jobbet och vilka nya perspektiven det har gett henne.

– Det var mycket jag fick uppleva i mitt första programledarjobb. Det ger mig blodad tand. Jag fortsätter gärna i den branschen.

https://www.instagram.com/p/BlY1CiZB8iX/?hl=sv&taken-by=klaraswedishprincess

Ställde in resa till USA

Sommaren har varit het och intensiv när svensk boxnings Golden girl kopplat av – utanför repen i ringen.

Den största utmaningen var surfingen i Atlanten vid Portugals kust.

– Jättekul. Men det är svårt och det krävs mycket. Jag åkte till Bali för tio år sedan för att testa första gången. Jag känner mig fortfarande som en nybörjare, men jag vill prova vidare.

Däremot blev det ingen resa till USA. Klara och hennes pojkvän fick ändra planerna när Alexander "The Mauler" Gustafssons MMA-fajt ställdes in.

– Alexander och Calle har känt varandra i ganska många år. Därför skulle vi ha varit där, i Los Angeles den 4 augusti. Tråkigt med skadorna. Först blev motståndaren skadad, sedan även han själv.

Slutligen, känslan när boxningskarriären kanske är över?

– Allt är upp till mig. Därför känns det ganska bra. Mitt mål har alltid varit att jag själv ska bestämma. 

– Karriären tar inte slut för att jag är drabbad av skador eller att jag är för dålig. När man ska göra en karriärövergång är det skönt att komma till en punkt att man själv kan välja. Oavsett vad som händer sitter jag i ett bra läge, säger Klara Svensson.