Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ex-allsvenske spelaren nekar till brott i rätten

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under tisdagen inleddes rättegången vid Malmö tingsrätt mot fyra personer, som misstänks för mutbrott och spelfusk. Av dem en före detta allsvensk fotbollsspelare.

De är en del av kärnan i det som utgör den största matchfixningsutredningen någonsin inom svensk fotboll, men i rätten nekar alla till brott. 

Det var efter en allsvensk match 2019 som den misstänkte ”Spelaren”, som vi kallar honom, fick ett gult kort som det hela började. Han tacklade en motståndare och när det blev frispark tog han bollen och kastade bort den. Det var då kortet drogs upp. 

Kammaråklagaren, Staffan Edlund, menar att Spelaren ska ha tagit ett gult kort och blivit erbjuden ett lån på 300 000 kronor. Innan matchen ska släktingar och vänner till personen som erbjuder Spelaren lånet ha lagt bet på att han ska ha få ett gult kort under den aktuella matchen.

Spelaren nekar i rätten  

Innan den allsvenska matchen har 34 konton bettat på att Spelaren kommer få ett gult kort under matchen. Av dem har 14 av kontona aldrig använts tidigare, detta menar åklagaren är en framträdande del i bevisningen. 

– Dessa 34 personer bettade sammanlagt drygt 37 000 kronor och vann knappt 230 000 kronor, en nettovinst på 192 000 kronor, berättade åklagare Staffan Edlund. 

Spelaren säger i tidigare förhör med polisen att de 300 000 kronorna som överfördes till hans konto var ett lån för att kunna betala tillbaka spelskulder. Han förstår hur det ser ut, att det låter ”sjukt”, men vidhåller att han inte är inblandad. 

– Man ser på honom att han är frustrerad. Att han kastar bort bollen är en reflex. Därför får han det gula kortet och det är sådant som händer i varje match, säger Spelarens advokat Frank Thorstensson.

Under förhandling erkänner Spelaren att lånet har förekommit, men inte att han skulle ha gjort någon överenskommelse om att ta ett gult kort under matchen för att få pengarna, som åklagaren menar ha inträffat. 

Spelmissbruk - kärnan i utredningen

I polisförhör med Spelaren framkommer det att han länge haft spelmissbruk. Enligt honom själv har han haft problem med spelmissbruk ända sedan 18-årsåldern. Pengarna han har tjänat på fotbollen är i princip borta. 

För Elfsborg berättar Spelaren om sina problem först när matchfixningsärendet uppdagats. Då försöker klubben hjälpa honom genom professionell samtalshjälp om sitt beroende. Det avbryts dock när Spelaren byter klubb sommaren 2019. 

I februari i år stängde Svenska fotbollsförbundet av Spelaren. Det gäller fram tills att domen har fallit. Kort där på bestämde sig även Fifa för att stänga av honom från all fotboll. 

Under onsdagen ska Spelaren höras i rätten. 

TV: Fredrik Sjöshult: ”Väldigt starkt och intressant bevisläge”