Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Julle föddes som flicka – kastades ut från sitt lag

Åtta år gammal kastades Julle ut från fotbollslaget i skånska Veberöd.

Motivering: Är man född som flicka kan man inte spela med pojkar.

Kvällsposten har tidigare skrivit om Julles kamp för att få spela tillsammans med sina kompisar.

Nu tar TV4:s Kalla fakta upp fallet.

Julle har tvingats betala ett högt pris – för att han inte passar in.

– Han var helt förkrossad. Livet tog slut lite. Han var så övertygad att de tyckte att han var dålig eller hade gjort något fel. Som tur var kände han inte att det var för att han inte är "som alla andra", berättade hans mamma Petra Douhane för Kvällsposten i somras.

Allt började när han plötsligt inte var välkommen i laget som han spelat i under flera år.

Ledningen i Veberöds AIF bestämde att Julle inte fick vara med i en cupturnering för pojkar eftersom han var en flicka.

Att Julle spelat i samma lag sedan han var fem år hade ingen betydelse.

Beskedet från fotbollsklubben var tydligt.

Flickor spelar med flickor – pojkar med pojkar.

Mamman: ”Han var väldigt tydlig”

Julle, som från början hette Julia, är född som flicka men känner sig som en pojke.

– Det kom väldigt tidigt. Han var inte så gammal när han kunde sätta ord på att han ville heta Simon, att han inte ville vara en mamma utan en pappa när han blev stor. I förskoleåldern frågade han hur man kunde göra för att ta bort sina bröst. Han var väldigt tidig och tydlig med vad han tyckte om, förklarade mamman för Kvällsposten.

Lokaltidningen var först med att skriva om Julles kamp.

I kväll ägnar Kalla fakta hela sändningstiden åt familjens öde.

"Det är inte fel på honom"

Fotbollsdrömmen slogs i spillror och livet förändrades för Julle när han plötsligt inte längre var välkommen i sitt lag.

– Jag mejlade till styrelsen och ordföranden, för att förklara hur vår situation ser ut och hur Julle kände det och hur viktigt det är för honom – i hopp om att de skulle förstå. För Julle är han som vilken annan kille som helst i laget.  De fick det att se ut som att det var något fel på Julle. Det är det absolut inte är. Det är inte fel på honom för att han inte är som alla andra. Man ska kunna vara precis som man är och ändå bli accepterad, säger mamma Petra i programmet när hon berättar om dråpslaget.

När Kalla fakta pratar med Veberöds ordförande Nils-Åke Stålring säger han så här:

– Detta är något helt nytt som inte funnits tidigare. Eller hur? Man är en fysisk person men vill känna sig som en annan person. Det är något nytt i hela idrottsvärlden. Tänk vidare på vilka konsekvenser det kan få. Tänk förlängningen, hur ska det bli?

Nils-Åke Stålring säger också att man har Svenska fotbollförbundet bakom sig. Inte i det här specifika fallet utan rent generellt.

I förbundets värdegrund kan man läsa följande:

"Vi föregår med gott exempel och visar öppenhet och respekt för alla människors lika värde samt motverkar alla former av diskriminering och är pådrivande i arbetet för jämställdhet och integration. Fotbollen ska vara tillgänglig för alla och bidrar aktivt till samhällsnyttiga värden och värderingar".

Mamman: ”Han har tappat vänner”

Svenska fotbollförbundet vill dock inte gå in och styra över klubbarna. Regelverk säger att föreningarna har rätt att själva bestämma och organisera verksamheten.

När Julle inte längre fick spela med sitt lag i Veberöd blev han mobbad och tvingades byta skola.

– Han har tappat vänner. Helt plötsligt blev han inte bjuden på kalas. Från ingenstans var det många som påpekade att han var en tjej. Han var inte delaktig i det som hände på rasterna på skolan. Han fick inte vara med och spela på skolgården, de sa "du får inte spela med oss för du är en tjej", säger mamma Petra till TV4.

Nu är Julle tio år och han har börjat spela i ett lag där han är välkommen – i Lunds FF.

Julles nya lag – Lunds FF

Det innebär visserligen att han måste åka buss i en timme för att komma till träningen. I Veberöd tog det fem minuter att promenera till fotbollsplanen.

Men Julle är nöjd. Nu spelar han fotboll i en förening där han känner sig accepterad.

– Känslan när vi kom dit går inte att beskriva överhuvudtaget. Jag fick gråta en stund av lycka för han var så himla glad. Han ville bara spela. Han fick bekräftelse på att han inte är dålig. 

– Han är sjukt nöjd. Det har gjort och gör mycket för honom, berättade mamman för Kvällsposten när Julle börjat träna och spela i Lundaklubben.

Som Kvällsposten tidigare berättat ska Veberöds AIF:s agerande nu prövas av tingsrätten efter att Antidiskrimineringsbyrån Malmö mot diskriminering drivit fallet.