Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jönsson: "Är aldrig kul att inte må bra"

Jörgen Jönsson.
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN
I båset med huvudtränaren Sam Hallam.
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN
Kenny Jönsson.
Foto: Michael Berggren / MICHAEL BERGGREN EXPRESSEN

Sportchefsjobbet i Färjestad slutade med att Jörgen Jönsson gick in i väggen.

Tre säsonger senare siktar SHL-legendaren på både serieseger och SM-guld i vår som assisterande tränare i Växjö.

För Kvällsposten berättar han om det nya jobbet, brodern Kennys sjukdom och avståndet till familjen i Karlstad.

– Det är aldrig kul att inte må bra, men nu är jag tillbaka, säger Jörgen Jönsson.

I april stod det klart att Jörgen Jönsson skulle återvända till SHL igen efter att ha tränat Forshaga i hockeyettan.

Men inte till Färjestad där han spelade 13 säsonger och efter den aktiva karriärens slut blev både assisterande tränare och sportchef.

Utan till Växjö Lakers som assisterande tränare till Sam Hallam.

42 omgångar in i säsongen stortrivs Jörgen Jönsson.

– Det har funkat jättebra. Det är kul att lära känna en ny miljö. Och spännande med ett nytt arbetssätt, det är lite andra direktiv mot vad jag är van vid. Det är rätt utvecklande. Jag trivs som tusan, säger Jörgen Jönsson.

På vilket sätt har det varit annorlunda?

– Vi spelar med mer presspel. Senast jag var på högsta nivån var det med Färjestad och då var det ett avvaktande backa hem-spel. Nu åker vi mycket skridskor, pressar på och vill försöka ta tillbaka pucken så högt upp som möjligt. Det blir lite annorlunda tycker jag. Det är en kul grej att ta hänsyn till och jobba med.

Är det roligare att spela den hockeyn?

– Nja, framgång är kul, haha. Nu är det här framgångsrikt och det funkar jättebra för oss och laget så det är så klart kul att gå till jobbet. Så är det. Vi är jättenöjda.

Bli bättre i powerplay

Samarbetet med Växjös huvudcoach Sam Hallam funkar bra. Själv är Jörgen Jönsson främst inriktad på forwards och powerplay.

Det sistnämnda är ett område där det fortfarande finns förbättringspotential hos serieledarna.

– Det är klart att vi önskar att det skulle gå bättre i powerplay. Jag tycker inte riktigt vi har fått ut det vi önskar, men vi har vunnit matcher i alla fall och då är det lättare att jobba med det och ha tålamod. Men det är en bit vi fortfarande försöker utveckla så det finns att jobba med, erkänner Jörgen Jönsson utan omsvep.

Familjen kvar i Karlstad

Framgångarna på isen har varit stora. Vid sidan av den har det ändå varit en viss omställning att flytta från Karlstad där familjen varit rotad länge till Växjö.

– Det är alltid en omställning att flytta. Just nu är familjen kvar i Karlstad, det är en del av omställningen. En annan del är att det är kul att lära känna nya människor, det tar lite tid när man jobbar, säger Jörgen Jönsson.

Hur funkar det med familjen på ett annat ställe?

– Det funkar ju så klart, men det är klart att det inte är optimalt. Jag har äldre barn så det är ingen fara så, mer att man får ta hänsyn till sig själv lite oftare. Det händer saker både på hemmaplan och här, men det skulle det gjort ändå. Det är ingen fara, det funkar.

Utbränd i Färjestad

Det är en energisk Jörgen Jönsson som pratar om sitt nya jobb.

Slutet i Färjestad, när han som sportchef klev av jobbet i oktober 2013 efter att ha gått in i väggen, har han lagt bakom sig.

– Det är jättelängesen. Just nu är det ett annat fokus som gäller för mig. Jag mår jättebra och trivs med att gå till jobbet.

Var det en jobbig väg tillbaka?

– Det är aldrig kul att inte må bra, men nu är jag tillbaka så det är lugnt. Jag trivs bra i rollen, gruppen och staden Växjö.

Men det är inte bara den egna hälsan som varit i fokus de senaste åren.

I november 2015, under tv-pucken, fick brodern Kenny Jönsson som ledde Skånelaget akut uppsöka sjukhus efter att ha drabbats av blodförgiftning och en inflammerad tunntarm.

Kenny blev kvar på sjukhuset i flera veckor och i samband med det upptäcktes det att han led av Chrons sjukdom.

Hur påverkade det dig och er?

– Det får en att inse... Han mådde inte bra. Det är klart man funderar över familjen, så är det ju. Man är rädd om familjen. Det spelar ingen roll om det är ens närmaste familj eller andra släktingar, man är så klart alltid bekymrad när någon inte mår bra, säger Jörgen Jönsson.

Först i december berättade Kenny Jönsson att han känner sig återställd. I dag har han, till skillnad från Jörgen, inga uppdrag inom ishockeyn.

– Han håller inte på med hockeyn just nu, sen om han vill ta upp det igen vet jag inte. Det är inget vi pratat om så mycket.

”Vill utmana om guldet”

Med nio omgångar kvar av grundserien har Växjö Lakers vunnit 15 av de senaste 16 matcherna. Bara straff-förlusten mot Luleå stoppade en av de längsta segersviterna på många år i SHL.

Växjö leder grundserien med två poäng före Frölunda och kan vara på väg mot klubbens första serieseger i SHL.

– När man är i den situationen är det klart att vi pratar om att försöka vinna serien. Det är ett av delmålen, det är något vi kommer gå för så klart, sen får man se hur långt man räcker.

Bortom det hägrar möjligheten att vinna ett nytt SM-guld. Något som hade fullbordat en succéfylld första säsong med Växjö Lakers.

– När man haft en sån säsong som vi har haft, och vinner mycket matcher, då har man möjligheten att blanda sig i guldstriden, det är ingen tvekan om det. Det är det Lakers vill, att kunna vara med och utmana om guldet.

– Men sen är det slutspel, allt ska stämma och rätt killar ska vara på topp. Det är många bitar som ska falla på plats när det väl gäller. Just nu är bitarna ofta på plats och det tycker jag är jäkligt inspirerande, säger Jörgen Jönsson.

Vunnit OS, VM och SM

Namn: Jörgen Jönsson.

Klubbar som spelare: Rögle BK (1989-1995), Färjestads BK (1995-1999, 2000-2009), New York Islanders (1999/00), Anaheim (1999/00).

Meriter som spelare: 2 OS-guld (1994, 2006), 2 VM-guld (1998, 2006), 3 VM-silver (1997, 2003, 2004), 4 VM-brons (1994, 1999, 2001, 2002), 5 SM-guld, alla med Färjestad (1997, 1998, 2002, 2006, 2009), flest A-landskamper för Sverige, 285, invald i Sveriges Hockey Hall of Fame 2013, spelade totalt 711 SHL-matcher i karriären och gjorde 535 poäng (231 mål och 304 assist).

Klubbar som tränare/ledare: Ass. sportchef, ass. tränare, sportchef i Färjestads BK (2009-2013), tränare i Färjestads U16-lag (2014/15), tränare i Forshaga IF, division 1 (2015/16), ass. tränare i Växjö Lakers (2016-).

Meriter som tränare: 1 SM-guld som ass. tränare i Färjestad (2011/12).