Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johanna träffades av "banger" inför mötet

MFF-supportern Johanna Gustafssons bild från sjukhuset.
Foto: Privat
Johanna Gustafsson.
Foto: Privat

MFF-supportern Johanna Gustafsson  träffades av en "banger" inför FFF-matchen.

Johanna, gravid i tredje månaden, fick tillbringa natten på sjukhus och har nu grav smärta i örat.

– Varken läkarna eller jag vet om jag kommer få bestående men efter den här tryckvågen, säger hon.

Johanna Gustafsson är livslång Malmösupporter.

Nu lär det dröja innan hon kan se sitt kära MFF igen.

I fredags tog Johanna resan till Falkenberg för att se lagets bortamatch, men hon skulle aldrig ta sig in på läktaren.

När Johanna var på väg in på bortasektionen, kastade någon en smällare – en så kallad "banger" – som landade precis vid henne.

– Jag gick några meter framför mina vänner, ensam, och gruppen killar jag mötte gick på min vänstra sida, ca 1,5-2 meter ifrån. Jag uppfattar det som att han slänger ut en banger mot mig där jag går och sedan smäller det, säger hon till SportExpressen.

– Jag minns inte mycket mer än att det blir ett kraftigt tryck i huvudet på mig och att själva bangern gick av precis vid benet på mig. Byxorna gick sönder men jag blev inte brännskadad.

"Konstant ringande i örat"

Johanna tvingades tillbringa natten på sjukhus, har ett skadat inneröra, svår smärta och har problem med både hörseln och balansen.

Dessutom är hon gravid i tredje månaden, och kan inte behandla örat med kortison för att det riskerar att skada barnet.

– Jag mår inte bra. Jag kan inte ta något annat smärtstillande än Panodil och det har inte så god effekt. Annars är jag mest arg och ledsen över det som har inträffat. Oavsett om det var avsiktligt eller inte så hade det varit lätt att komma fram, fråga hur jag mår och be om ursäkt.

Hur är örat nu?

– Jag är känslig för ljud och har svårt att uppfatta ifrån vilket håll olika ljud kommer. Sen har jag ett konstant ringande, rätt så högt ljud, i vänster del av huvudet. Jag ser suddigt med vänster öga när jag tittar uppåt eller åt sidan.

"Det tär på en psykiskt"

I ett Facebook-inlägg riktar hon sig mot personen som kastade smällaren och skriver "varför utsätter du mig för detta?".

Johanna, som jobbar på sjukhus, har varit sjukskriven i ett år på grund av ett trasigt knä, och har precis gått tillbaka i arbete.

– Med och motgångarna jag beskriver är väl för att belysa att när man utför en handling som faktiskt kan skada en annan människa så vet man inte vem den här människan är eller vad den går igenom.

– Det som händer kan förstöra så mycket. I mitt fall har det varit en tuff period och jag har äntligen kunnat blicka framåt. Jag var så glad när jag åkte upp till Falkenberg med positiva besked om det mesta som jag har gått igenom och så är jag med om detta. Varken läkarna eller jag vet om jag kommer få bestående men efter den här tryckvågen, vi vet bara att den har gjort rätt så stor skada på min hörsel och syn. Sen tär det på en psykiskt.

"Det känns väldigt, väldigt tråkigt"

Malmö FF har varit i kontakt med Johanna efter smällen.

Hon säger att hon är tacksam för det, tacksam för att tillhöra en bra förening, och understryker att supportergrupper som Supras tar avstånd från bangers.

Johanna är ändå rädd att incidenten kommer att påverka hennes inställning till fotboll i framtiden.

– Jag har varit aktiv inom MFF så länge jag kan minnas. Jag har arbetat på restaurang kulan sedan 2005, när den fanns och har fått chansen att följa Malmö på nära håll. Jag älskar fotboll och tycker det är ett trevligt sätt att träffa familj och vänner och göra något roligt tillsammans.

– Nu vet jag inte om jag någonsin kommer känna samma glädje i att gå på fotboll igen. Det känns väldigt, väldigt tråkigt.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter - där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​