Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johan Wiland: "Ska göra allt för att lyckas"

34-årige Johan Wiland är fast besluten att visa att han fortfarande är en toppmålvakt – och vill vinna nya titlar.Foto: Christian Örnberg
Under onsdagen presenterade klubben Johan Wiland, precis som Kvällsposten avslöjat tidigare. Wiland köps loss från FC Köpenhamn och har skrivit på ett kontrakt till 2017.Foto: Christian Örnberg
Johan Wiland slog igenom i Elfsborg, som han vann SM-guld med 2006, innan han tog steget till danska FC Köpenhamn 2009. Under onsdagen gjorde 34-åringen sin första träning som MFF-spelare och förklarar varför han ville till Malmö FF.Foto: Christian Örnberg

Han lämnar frysboxen i Köpenhamn för hetluften i Malmö FF.

34-årige Johan Wiland är fast besluten att visa att han fortfarande är en toppmålvakt – och vill vinna nya titlar.

– Jag ska göra allt för att lyckas här och hjälpa laget, säger Johan Wiland till Kvällsposten.

Johan Wiland om...

16-årige Marko Johanssons debut?

– Han gjorde det väldigt bra. Det är sjukt att spela Champions League-kval när man är 16 år. Jag hade knappt spelat junior då höll jag på att säga. Fantastiskt bra gjort. Jag berömde honom innan träningen. Han var kolugn.

Tidigare möten med MFF?

– Jag minns en match här nere som de vann SM-guld på. De vann på en straffretur. Men sen har jag vunnit hemma mot dem så man har både bra och dåliga minnen. Men nu är man här själv så jag hoppas få bra minnen med mig.

Att skriva på för en annan svensk klubb än Elfsborg?

– Elfsborg det lag som jag har spelat i från början och som lärt mig mycket så klart. Men det kommer nya tider. Nu är jag Malmöspelare och satsar fullt ut på det. Man får ta nya utmaningar och göra det bästa av det. Det ska jag försöka göra i Malmö.

Mer om Johan Wiland

Ålder: 34

Position: Målvakt

Kontrakt till 2017

Tröjnummer: 1

Tidigare klubbar: Elfsborg 2001-2008, FC Köpenhamn 2009-2015

Landskamper: 9 A-landskamper

Meriter: SM-guld 2006 (Elfsborg), Svenska cupen (2001, 2003), dansk mästare 2009, 2010, 2011, 2013, danska cupen 2009, 2012

Malmö FF:s jakt på en ersättare till Robin Olsen är över.

Under onsdagen presenterade klubben Johan Wiland, precis som Kvällsposten avslöjat tidigare. Wiland köps loss från FC Köpenhamn och har skrivit på ett kontrakt till 2017.

– Vi har vägt för- och nackdelar. Vi har tittat på unga målvakter, äldre målvakter, utländska målvakter och sen har vi fastnat för Johan vilket känns jättebra. Han har en väldig rutin och är i grunden en väldigt bra målvakt, säger MFF:s sportchef Daniel Andersson som nu får leta efter en ersättare till knäskadade Zlatan Azinovic.

Johan Wiland slog igenom i Elfsborg, som han vann SM-guld med 2006, innan han tog steget till danska FC Köpenhamn 2009. Under onsdagen gjorde 34-åringen sin första träning som MFF-spelare och förklarar varför han ville till Malmö FF.

– Det är en storsatsande klubb som vill spela i Europa varje år, som vill vinna ligan varje år. Jag vill komma till en klubb som satsar och det har jag verkligen gjort, säger Johan Wiland.

Under 6,5 år i FCK har Johan Wiland både haft stora framgångar och tyngre tider. Två gånger har han utsetts till ligans bästa målvakt. Och i Champions League var han närmast en levande vägg i 1–1-mötet med Juventus 2013.

– Champions League är minnen som kommer följa med en hela livet. Vi gick vidare från gruppen ett år. Det var häftigt, säger Wiland.

"Sån är fotboll"

Men det senaste året har han fått finna sig i en plats på bänken när Ståle Solbakken valt Stephan Andersen i mål.

– Så är fotboll. Det går lite upp och ner. Jag har haft en fantastisk tid i Köpenhamn och det är klart att man inte ville att det skulle sluta som det gjorde. Men jag vet läget när man tar in en ny målvakt, han har företräde in. Så är det och nu har jag kommit till en klubb där jag satsar vidare.

Vad betyder det att du suttit på bänken det senaste året?

– Det betyder att jag är väldigt väldigt hungrig först och främst. Sen hoppas jag att jag har så mycket rutin att jag kan luta mig tillbaka på och komma rätt in i det. Det vore fantastiskt skönt så klart.

På Swedbank stadion har Johan Wiland bara varit med landslaget, mot San Marino för några år sedan.

Är du en bättre målvakt efter tiden i Danmark?

– Det är svårt att säga. jag har alltid försökt spela mitt spel, skillnaden är att jag har mer rutin med mig och spelat stora matcher. Jag hoppas att jag är en komplett målvakt som gör det jag ska.

Förväntningarna är höga.

– Klart vi ska vinna fotbollsmatcher, så småningom vinna ligan hoppas jag. Chansen finns fortfarande, vi har alla lag kvar framför oss att möta. Det gäller att ta en match i taget och vinna den, säger Johan Wiland.

Debut mot Sundsvall

Med Zlatan Azinovic opererad och borta resten av säsongen får Johan Wiland chansen att debutera mot Gif Sundsvall på lördag redan.

– Det ska bli sjukt kul. Det ska bli kul att äntra planen igen.

– Jag vet att Malmö har väldigt bra fans, jag hoppas de kan ta emot mig med positiva armar. Jag ska göra allt för att lyckas här och hjälpa laget.

Efter sommaruppehållet har Johan Wiland bara ett 30 minuter långt inhopp för FC Köpenhamn i benen.

Hur är formen?

– Formen är god. Det hoppas jag att ni ska se på lördag.