Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jesper Larsson – en räddare i comebacken

MATCHOTRÄNADE. Herdeiro Lucau, till vänster, var tillbaka efter en ögonoperation och Jesper Larsson, till höger, som slutade med handbollen i maj 2012 delade på målvaktsjobbet i Kristianstads segermatch.

Det krävdes en ny taktik och en gammal stormålvakt för att Kristianstad skulle vända och vinna mot bottenkrigande Lundalaget.

Men alla var inte glada för Jesper Larssons comeback i målet.

- Min tioåriga dotter var rädd för att jag skulle göra bort mig. Kanske slutade hon titta efter första halvleken, skrattade målvakten.

FAKTA

Elitserien

H 43-Kristianstad 26-32

"Slutade" i maj 2012

Namn: Jesper Larsson.

Född: 27 juli 1973.

Moderklubb: Kristianstad.

Andra klubbar: HK Drott, HSG Nordhorn (Tyskland), Tusem Essen (Tyskland), H43 Lund, Ifk Kristianstad, TBV Lemgo (Tyskland).

Meriter: 19 landskamper.

Kuriosa: Spelade sin "sista" match i karriären 12 maj, 2012, när IFK Kristianstad tog sig till SM-final i Malmö arena.

TV4 SPORT-EXPERTEN CLAES HELLGREN OM KVÄLLENS OMGÅNG

Kristianstad ligger under med 14-19 i paus men vänder till 32-26. Hur lyckas man?

Det handlade framför allt om att försvaret kom i gång och att 40-årige målvakten Jesper Larsson blev en vägg. Plus att Olafur Gudmundsson offensivt visar att han egentligen är för bra för elitserien. 18-7 i andra halvlek är givetvis sensationellt. Mot alla andra lag hade segern varit klar i halvtid för H43.

Lugi vinner klart mot Malmö. Vad betyder den segern?

Segern berodde mycket på så sätt att man har Anders Hallberg tillbaka, samt att Hampus Jildenbäck sätter tio mål. Det är en viktig seger för det visar på allvar för Lugi själva att man efter en lite svajig period före jul är tillbaka och kan utmana topplagen.

Drott avgör med en sekund kvar. Hur viktigt var det för mästarna?

Det visar verkligen att hoppet inte är ute för dem. Hammarby borta är en väldigt svår match och att man kommer därifrån med två poäng är otroligt starkt. Sen är det extra viktigt att det är mot Hammarby som är det lagt närmast över slutspelsstrecket man jagar.

Det som på förhand såg ut att kunna bli en komfortabel uppgift för IFK Kristianstad blev en seger som satt långt inne.

Hemmalaget H43 tog kommandot direkt och hade inga problem att göra mål på de matchotränade Kristianstadsmålvakterna Herdeiro Lucau, som var tillbaka efter ögonoperation, och Jesper Larsson, som slutade med handbollen för snart två år sedan.

I paus hade H43 med stjärnan Zoran Roganovic i spetsen skaffat sig en ledning med fem bollar, 19-14, och som mest ledde hemmalaget med sju mål under andra halvlek.

"Tröttade ut dem"

Men en bit in i andra halvlek påbörjades den förväntade vändningen. En punkt på Roganovic och ett mer offensivt försvar gav resultat.

- Då blev det konstigt nog mindre luckor och tajtare. Vi tröttade ut dem, konstaterade Jesper Larsson, som fick mest förtroende av de båda målvakterna under andra halvlek.

- Som matchen speglade sig behövdes det kanske lite lugn och stabilitet i målet. Vi hade inga räddningar i första halvlek och var missnöjda. Samtidigt visste vi att det inte skulle fortsätta så. Jag vet vilken kraft, stryka och substans som det finns i laget, fortsatte han.

Att serieledaren skulle ha underskattat Lundalaget höll han dock inte med om.

- Nej, inte alls. Det är matchovana. Vi har spelat träningsmatcher under uppehållet men det är inte alls samma sak.

Däremot erkände 40-åringen att det fanns nerver med i bilden inför comebacken.

- Jag var nervös, det har jag alltid varit. Jag är svår att nå innan matcherna.

Ännu mer nervös

Och hemma satt hans dotter Olina, tio år, och var kanske ännu mer nervös.

- Hon var inte så glad när jag sa att jag skulle börja spela igen. Hon menade att jag behövde träna mycket eftersom hon inte ville ha en dålig handbollsmålvakt till pappa, förklarade han och fortsatte med ett stort leende:

- Hon såg matchen hemifrån, fast hon stängde kanske av efter första halvlek...

Men visst fick han mersmak av att vara tillbaka mellan stolparna på riktigt igen. Även om han inte ville se längre fram än till Dan Beutler är tillbaka efter skadefrånvaron.

Men kanske lägger jag inte ner det helt. Det är kul och vikten påverkas ju också. Jag har varit ute i skogen men det hjälper ju inte. Intervallträningen i handbollen är bättre.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!