Handbollens Lucky Luke bombade in 13 mål mot ungerska topplaget Tatabanya och sköt YIF rakt in i gruppspelet i EHF-cupen. Foto: Christian Örnberg
Handbollens Lucky Luke bombade in 13 mål mot ungerska topplaget Tatabanya och sköt YIF rakt in i gruppspelet i EHF-cupen. Foto: Christian Örnberg

Jätteskrällen av
Ystad i Europa

Publicerad

Vilken skräll när Ystads IF tar sig vidare i Europa.

Och vilken jättematch av superskytten Lukas Nilsson, 19.

Handbollens Lucky Luke bombade in 13 mål mot ungerska topplaget Tatabanya och sköt YIF rakt in i gruppspelet i EHF-cupen.

– Årets bäst match, säger tränaren Sebastian Seifert.

Ystads IF åkte till returmötet i Ungern utan Kim Andersson (rygg), Alexander Borgstedt (ljumske) och Linus Andersson (hjärnskakning).

Oddsen för att stå emot det ungerska topplaget Tatabanya, i den trånga lillen hallen Földi Imre Varosi Sportcssarnok sex mil utanför Budapest, var inte stora.

Efter 28-28 i Österporthallen krävdes seger, eller ett oavgjort resultat med minst 29 mål, för att Ystad skulle ta sig vidare.

Det slutade med att YIF krossade ungrarna med 31-20.

– Vi gör en jättematch och spelar disciplinerat anfallsspel. Vi visar tålamod och värdera våra lägen, säger Sebastian Seifert när han firat med spelarna i omklädningsrummet.

LUKAS TOG ANSVARET

Utan Kim och Borgstedt på nio meter vilade ett stort ansvar på Lukas Nilsson.

Den unge landslagslagmannen gick rakt in och tog tag i taktpinnen – och skickade fram gästerna till en femmålsledning.

– Lukas tar ett väldigt stort ansvar. Och han gör det på ett bra sätt. Han gör lite som han vill, säger "Sibbe" Seifert.

YIF-tränaren fortsätter att strö lovord:

– Lukas är noga med sina val, när han ska skjuta och inte skjuta. Han gör ett jättejobb, både framåt och bakåt.

– Han gör lite som han vill i den här matchen.

NU VÄNTAR TUFFT GRUPPSPEL

Tatabanya, delad ligaetta med IFK Kristianstads Champions League-motståndaren Pick Szeged, hängde inte med i sin egen hemmahall när Lukas drog upp skyttetempot.

Men unge Nilsson var inte ensam. Många steg fram när det krävdes som mest.

Lukas Sandell gör också en bra match. Och Anders (Persson) är stabil målet. Jag skulle i princip kunna nämna alla våra spelare, säger Seifert.

YIF går nu in EHF-cupens gruppspel som drar igång efter EM-slutspelet i Polen.

– Det blir tufft. Men samtidigt roligt, säger "Sibbe".

YIF, som gled in på en friplats när Lugi och Guif backade ur, har nu skaffat internationell erfarenhet som väger tungt för det unga laget.

Först genom att besegra Käerjeng från Luxemburg, därefter ryska Permskie Medvedi – och nu Tatabanya.

HAR INTE TID ATT FIRA

Hur ska ni fira?

– Du, det blir lugnt. En middag på hotellet, sen tidigt i säng. Bussen till flyget går sju i morgon bitti.

Redan på torsdag väntar nästa tuffa utmaning för YIF – serietvåan och SM-finalisterna Alingsås hemma i Österporthallen.

– Hoppas det här höjer själförtroendet och ger oss en powerboost inför den matchen.

 

Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag