Linköpings Jakob Lilja spelare förut i Rögle. Foto: Peter HolgerssonLinköpings Jakob Lilja spelare förut i Rögle. Foto: Peter Holgersson
Linköpings Jakob Lilja spelare förut i Rögle.  Foto: Peter Holgersson
Foto: ViasatFoto: Viasat
 Foto: Viasat
Foto: ViasatFoto: Viasat
 Foto: Viasat

Jakob Lilja utreds för grov misshandel

Publicerad

MALMÖ. Linköping HC:s forwardsstjärna Jakob Lilja, 22, är misstänkt för grov misshandel och ska förhöras av polis.

Händelsen som utreds är slaget mot Malmö Redhawks Jens Olsson i kvalet till SHL i våras, då Lilja spelade i Rögle.

Lilja fick tio matchers avstängning för slaget, men riskerar nu fängelse om han skulle fällas i domstol.

– Vi vet ju alla hur det gick till. Det finns ju på video. Men vi vet inte hur han tänkte och upplevde situationen och det är därför han kallats till förhör, säger kammaråklagare Mårten Alvinsson.

Det var den 5 mars i fjol som matchen mellan Malmö och Rögle spelades.

Matchen ingick i den så kallade slutspelsserien, som var ett första steg i SHL-kvalet – ett kval som både Malmö och Rögle senare klarade av och gick upp i SHL. Jakob Lilja valde dock att lämna Rögle efter kvalet och gå till Linköping, där han nu spelar.

Det var i slutet av första perioden av matchen som Jakob Lilja crosscheckade Malmöbacken Jens Olsson i nacken.

Olsson blev liggande på isen och fick sin nacke stabiliserad innan han bars ut på bår och sedan fick föras till sjukhus med ambulans. Han klarade sig utan allvarliga skador och kunde spela match igen några dagar senare.

Malmö Redhawks dåvarande tränade Mats Lusth rasade efter slaget:

– Det var ett överfall. Det är helt jävla vansinnigt, rätt upp i nacken. Fy fan, jag vet inte vad jag ska säga, sa Redhawks förre tränare Mats Lusth.

Ska utredas

Jakob Lilja fick matchstraff för överfallet och dömdes senare till tio matchers avstängning (varav fyra matcher omvandlades till böter).

Disciplinnämnden skrev i sin dom:

”Nämnden ser mycket allvarligt på det inträffade. Händelsen sker utanför spelet och är helt onödig och respektlös. Att slå hårt med klubban mot det oskyddade nackpartiet innebär en stor risk för allvarliga skador. Någon annan påföljd än en kännbar avstängning är uteslutet.”

Det inleddes en förundersökning direkt efter händelsen och nu har kammaråklagaren Mårten Alvinsson beslutat sig för gå vidare med denna. Han har bland annat granskat disciplinnämndens utredning och beslut, och nu ska fallet utredas vidare.

Misstänks för grov misshandel

Igår tog fallet ytterligare ett steg när Malmö tingsrätt fick en begäran om att utse offentlig försvarare åt Jakob Lilja.

Det är Jakob Lilja som av åklagaren har begärt att få en offentlig försvarare. Lilja är ännu inte delgiven någon brottsmisstanke, men det är bara en formalitet, enligt kammaråklagaren.

– Jag hade inte gjort en framställan om offentlig försvarare till tingsrätten om jag inte tänkt delge honom brottsmisstanke, säger Mårten Alvinsson.

Misstanken är misshandel alternativt grov misshandel.

Förhöret ska hållas i nästa vecka.

– Vi vet ju alla hur det gick till. Det finns ju på video. Men vi vet inte hur han tänkte och upplevde situationen och det är därför han kallats till förhör, säger kammaråklagare Martin Alvinsson.

Varför är han misstänkt för misshandel alternativt grov misshandel?

– Förundersökningen får visa vad det slutligen blir för brottsmisstanke, säger Mårten Alvinsson.

Även Jens Olsson och vittnen kommer att höras i utredningen.

– Han har fått sitt straff, vi har gått vidare och jag har inget agg mot honom. Så att det skulle gå vidare så här trodde jag aldrig, faktisk, säger Jens Olsson och fortsätter

– Det är väldigt märkligt att det ska dras in så här. Det är inget som jag förespråkar i alla fall.

Efter matchen skickade Lilja ett sms till Jens Olsson:

”Hej Jens! Jakob lilja här. Vill bara skicka o be om ursäkt. Min mening var verkligen inte o skada dig. Jag hoppas allt är bra o du kan spela snart igen. Återigen ber jag hemskt mycket om ursäkt!”, skrev Lilja.

"Han mår fruktansvärt"

Rögles sportchef Anders ”Masken” Carlsson vill inte kommentera att en förundersökning inletts. Men efter tacklingen sa han till Aftonbladet:

– Han mår fruktansvärt dåligt. Han är helt förstörd för att han gjort någon illa. Han ligger därnere i omklädningsrummet och har ångest.

Magnus Bogren var huvudtränare för Rögle i fjor. Han vill inte kommentera de nya uppgifterna.

– Det visste jag inte ens om. Det är "Masken" som tar alla sådana frågor, säger Bogren.

Rögles ordförande Håkan Eriksson kommenterar händelsen så här:

– Jag visste inte att något sådant var på gång. Jag vill avvakta vad som händer.

Såg du matchen?

– Ja, men jag såg inte händelsen.

Har du sett det i efterhand på tv?

– Ja, jag har sett det på tv.

Vad tyckte du då?

– Det var ingen bra åtgärd... Absolut inte.

"Då kunde jag börja se fram"

I en intervju med Helsingborgs Dagblad sa Lilja senare:

– Det blev ju en enorm grej och det är klart att jag var väldigt ångerfull. Men att gå runt och grubbla gör det bara värre, så jag försökte att släppa det. När domen väl kom kändes det som en lättnad. Då kunde jag börja se framåt.

På HD:s fråga om han hade lärt sig något av händelsen och hur han skulle se till att det inte händer igen, svarade han:

– Det har jag tänkt på en del. Jag tror att jag har lärt mig mycket.

Kvällsposten söker Jakob Lilja.

Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag